Materials de suport a l’experimentació assistida per ordinador: Física i Química (i també , Biologia, Geologia i Medi ambient)

Aquests materials de suport a l’experimentació assistida per ordinador en Física i en Química van ser elaborats en el marc de l’antic Centre de Documentació i Experimentació en Ciències (CDEC) a partir de la documentació del programari Multilab que acompanyava l’aparell enregistrador de dades (data logger) i els sensors del Multilog que van ser distribuïts als instituts de secundària de Catalunya al voltant de l’any 2000.

Alguns d’aquests protocols s’incloïen el el CD que acompanyava els equips, i tots ells es podien descarregar de la web del CDEC. Quan el CDEC va ser integrat en el CESIRE van congelar la pàgina web en la que es podia aconseguir material divers de totes les ciències, però continuava sent accessible. L’actual política del Departament d’Educació considera implícitament que l’experimentació al centres de secundària en les diverses ciències no és pertinent i ha desconnectat el servidor en el que es troben allotjats aquests documents.

També l’empresa Fourier Systems ja ha descatalogat el maquinari i el programari Mulilog/Multilab i no es troba accessible la informació en la seva pàgina web (ara venen el que anomenen einstein), però aquests equips continuen sent totalment operatius i funcionen fenomenal. En tot cas, si en algun centre no els hi feu servir, me’ls podeu regalar, que estaré encantat d’anar a recollir-los en persona.

De qualsevol manera les idees i propostes contingudes en els protocols són perfectament vàlides per portar-les a terme als laboratoris dels centres de secundària amb l’equipament Multilog o amb qualsevol altre sistema d’adquisició de dades (altres data loggers, Arduino o telèfons intel·ligents), i per tal que continuïn accessibles els allotjo en aquesta pàgina.


Presentació del Curs per a l’ús didàctic de les aules de noves tecnologies per a les ciències

L’equip Multilog Pro i el programa Multilab

Treball en xarxa i tractament de la imatge

Tractament del vídeo digital amb Multilog

Protocols Física

Simulacions

Protocols Química  

Aplicacions didàctiques de les aules de noves tecnologies per a les ciències (Biologia, Geologia i Medi ambient), que inclou:

  • Sismògrafs i sismogrames
  • Mantenir l’escalfor d’un cos
  • La fermentació del iogurt
  • Fotosíntesi
  • La pluja àcida
  • L’efecte hivernacle
  • Fotografia i mesures amb escàner

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.