Investiguem la materia (2016), és una estupenda publicació de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, ofereix al professorat de primària una proposta per a estudiar la matèria que inclou la descripció i explicació del continguts a tractar, les orientacions didàctiques i una dotzena de propostes experimentals per a treballar al cicle Mitjà i Superior de Primària. La versió en pdf del llibre es pot descarregar aquí: Investiguem_la_matèria
El llibre l’han escrit Arnau Amat, Jordi Martí i Víctor Grau és el recull del que es va treballar en el programa Petits Talents Científics durant el curs 2015-16.
Posteriorment i com a consequènica de successives edicions del programa Petits Talents Científics, coorganitzat per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i EduCaixa de l’Obra Social “la Caixa” s’han incorporat nous títols que es poden consultat tant en la web com baixar-los en PDF. Actualment hi són:
- Investiguem com funciona el cos humà (2018). L’han escrit Arnau Amat, Jordi Martí i Irma Darné amb material del curs 2016-17.
- Investiguem els fenòmens astronòmics (2019). Els autors són Victor Grau, Arnau Amat i Jordi Martí.
- Investiguem les relacions entre els essers vius (2020). Escrit per Jordi Martí, Arnau Amat i Isabel Jiménez, tots tres igual que els autors dels anteriors llibres, del Grup de Recerca CODI (Coneixement i Didàctica) de la UVic-UCC Grau.
És un llibre d’iniciació de l’ensenyament de la ciència als primers nivells educatius dins el projecte El CSID en la Escuela. L’obra utilitza una metodologia pràctica i conté orientacions teòriques i experimentals per als mestres, referits als fonaments de la teoria molecular i la seva aplicació pràctica. Partint que un mirall s’entela amb l’alè, que una llauna molt freda de refresc condensa aigua o que el terra humit s’asseca davant dels nostres ulls, ens formem els conceptes d’evaporació i condensació. Emprant plats calents i polvoritzadors arribem a la conclusió que l’aigua es compon de partícules tan petites que no es poden veure. Etc.
El llibre ha estat editat per la Comunitat de Madrid al 2006 i escrit per López Sancho, José María i altres investigadors del CSIC i professors de la Comunitat de Madrid. Es pot descarregar lliurement en format PDF.
Magnetismo en el Aula. Material didáctico para profesores de Educación Infantil y Primaria
És una obra per a la formació tècnica del professor i per a l’aplicació pràctica dels conceptes apresos mitjançant recursos accessibles i propers als alumnes.
Aquest treball comença observant el comportament d’un imant sobre diferents objectes. Continua construint una brúixola flotant i referint als alumnes com aquest descobriment va canviar el món. Acaba amb l’experiment d’Oersted, veient com el corrent elèctric obtingut amb una pila de volt i mig canvia la indicació de la brúixola.
El llibre ha estat editat per la Comunitat de Madrid al 2005 i escrit per López Sancho, José María i altres investigadors del CSIC i professors de la Comunitat de Madrid. Es pot descarregar lliurement en format PDF.