Aquest és un recull de llibres i repositoris digitals de treballs pràctics de Física i de Química per a secundària i batxillerat, encara que moltes de les experiències que contenen es poden utilitzar amb públics de totes les edats. Moltes vegades és fàcil trobar a internet aquell experiment que vas buscant, però crec que pot ser d’utilitat disposar d’un manual que faci un recull de propostes al voltant de la matèria que s’estigui treballant per poder escollir l’experiència o el treball pràctic més adient.
Són llibres digitals, és a dir que es poden descarregar sencers de les adreces que s’indica, i són de lliure utilització i distribució (només faig publicitat d’un llibre, el de Paul Robinson, que no te aquesta última característica).
Les experiències, treballs pràctics o petites recerques que proposen els llibres es poden realitzar en general amb materials senzills o de baix cost, encara que, si la recollida o el processament de les dades s’ha de fer assistida per ordinador, es necessitarà el maquinari corresponent.
Totes les ciències
Nuevo manual de la UNESCO para la enseñanza de las Ciencias
(Tots els nivells, castellà, PDF)
UNESCO, 1975, Editorial Sudamericana. Buenos Aires.
És un llibre extraordinari amb el que el professorat de la meva generació va aprendre a fer experimentació a les escoles i instituts. Seguint una metodologia experimental va ser projectat perquè constitueixi una font d’idees per planificar activitats científiques simples, investigacions i experiments susceptibles de ser realitzats pels mateixos alumnes i per a la construcció d’un instrumental científic senzill, emprant materials reciclats o barats disponibles a l’entorn proper del centre.
L’obra s’estructura en quatre apartats: recursosi tècniques per a l’ensenyament de les ciències, ciències físiques i químiques, ciències biològiques, i ciències de la terra i l’espai.
El llibre ha estat recentment posat a l’abast de tothom per la llibreria de la UNESCO, on també es poden trobar i baixar molts d’altres llibres molt interessants per l’ensenyament de les ciències, com per exemple:
- Low cost equipment for science and technology education I (1985)
- Low cost equipment for science and technology education II (1986)
- Advanced teaching packages: microelectrochemistry experiments; manual for teachers (2006)
- Actividades de Educación Ambiental para las escuelas primarias (1992)
190 Experiencias de Ciencias para la enseñanza secundaria
(Secundària, castellà, PDF)
Ciutat, O. y altres, 2002, Editorial Milenio. Lleida
Els autors pretenen que l’alumnat aprengui ciència d’una manera més vital, a través del treball experimental. En aquest llibre s’integren pràctiques de les quatre matèries clàssiques de les ciències experimentals, és a dir: física, química, geologia i biologia, i fins i tot simulació de processos industrials. Els autors han posat un especial interès a triar pràctiques que surten, que han estat experimentades per ells mateixos i que no haurien de fallar, ja que disposen d’aclariments i suggeriments per evitar-ho. També cal destacar la presència d’informació addicional de gran ajuda en aspectes com seguretat, funcionament del microscopi, preparació de dissolucions, recursos materials i bibliogràfics i algunes adreces a la xarxa. La pretensió d’aquesta obra és animar al professorat de ciències a utilitzar més activament l’experimentació com a vehicle educatiu per ensenyar.
Es pot descarregar en PDF aquí. També es pot comprar del llibre a l’editorial (15 €).
Física i química
Experiències de física i química de 3r d’ESO per realitzar a casa
(Secundària, català, PDF)
Vázquez, B. i altres, 2003, Ajuntament de Reus. III Premi Angeleta Ferrer
Els autors van pensar l’obra per a alumnes de 3r d’ESO que s’introdueixen en l’estudi de la física i de la química, però com veureu es pot adaptar a altres nivells. Proposa un conjunt de pràctiques experimentals perquè els alumnes segueixin a casa, de manera autònoma, el seu propi aprenentatge. Recull un conjunt de 80 fitxes que segueixen un esquema semblant: una breu descripció per engegar l’experiència de manera autònoma, indicacions de seguretat per dur a terme les pràctiques i un bloc de qüestions en què sovint es posen en evidència, com a motiu per a la reflexió, les relacions entre ciència, tècnica, societat i medi ambient.
Intenten capgirar la creença de molts estudiants de que la realització de treball pràctic significa bàsicament la manipulació d’equipaments i substàncies químiques, però no la manipulació d’idees.
Experiments de Física i Química en temps de crisi
(Secundària, 4t ESO, Castellà, PDF)
García Molina, R. i Tomás Serrano, A., 2015, Servei de Publicacions de la Universitat de Múrcia
El llibre conté 40 pràctiques caseres i de laboratori de física i química pensades com a petits treballs de recerca per a que l’alumnat els porti a terme.
25 experiències per a parlar de física i de química (Qui sap si en batxillerat)
(Secundària i batxillerat, valencià, PDF)
Caballero, J. A. i Soler, V., 2002, edició particular. Alacant – Elx.
Són materials (no receptes de cuina) perquè el professorat i l’alumnat parlen de física i química a l’aula. En cada una de les experiències s’ha procurat afegir referències que permeten vincular allò que estudia l’alumnat amb l’entramat ciència/tècnica/societat, evitant així l’experiència-anècdota deslligada del context de l’alumnat.
Repositoris de protocols de treballs pràctics de Física i de Química
(Primària, secundària i batxillerat, català, PDF)
En el marc del CDEC, Centre de documentació i experimentació en ciències del Departament d’Educació de Catalunya, es van elaborar entre els finals dels 90 i els primers anys del 2000 un bon grapat de protocols de treballs pràctics de Física i de Química de tots els nivells educatius i de gran qualitat. Per exemple:
- Treballs pràctics de química clàssics pel batxillerat
- Treballs pràctics de física clàssics pel batxillerat
- Recursos i treballs pràctics de física i química per l’ESO amb ajut del laboratori assistit per ordinador
- Recursos i treballs pràctics de física i química (i també de Biologia i Geologia) pel batxillerat amb ajut del laboratori assistit per ordinador
Repositori de protocols d’experiments de Física i de Química
(Tots els nivells, castellà, web)
En la web de Ciencia en Acción van recopilant els experiments que els participants mostren en els diversos encontres anuals de l’esdeveniment. Són experiments nous, en general, molt imaginatius i de tots els àmbits científics (física, química, biologia, etc) que es poden buscar per matèries i per paraules clau.
–
Repositori de protocols de treballs pràctics de Física i de Química assistits per ordinador
(Tots els nivells, anglès, web)
La casa Pico Technology que ven interfícies diverses per obtenció de dades amb ordinador (data loggers), proposa un munt d’idees per portar a terme petites investigacions en els diversos camps de la ciència.
Física
Experimentos con hilos y cinta adhesiva
(Secundària i batxillerat, castellà, PDF)
Edge, R.D., 2002, American Physical Society i American Association of Physics Teachers (amb la col·laboració de la Sociedad Mexicana de Física).
És un llibre magnífic. Com el títol intenta explicar, és un recull d’experiments de física que abarquen tots els camps i amb diferent nivell de dificultat conceptual i de realització, però tots ells molt interessants i que es poden realitzar amb un equipament mínim. Està penjat a la xarxa per la Universidad Nacional Autónoma de México.
Experimentación en física con dispositivos móviles 2
(Secundària i batxillerat, castellà, PDF)
Ramírez, L., 2022
Recopilació de 66 protocols d’experiments en forma de llibre, titulat Experimentación en física con dispositivos móviles 2, i que té per subtítol O cómo usar los teléfonos i las tabletas inteligentes en el laboratorio escolar.
En el document es descriuen els possibles sensors que guarden al seu interior els telèfons mòbils i tauletes, amb una petita explicació del seu funcionament. També es relacionen alguns sensors externs als dispositius mòbils, però que se’ls hi poden connectar a través de l’entrada d’auriculars o del port USB. Hi ha un capítol dedicat a les aplicacions que s’hi poden instal·lar en els mòbils i que s’utilitzaran per obtenir dades experimentals i/o processar-les, amb el corresponent enllaç per a descarregar-les.
El gruix del llibre és la descripció de 66 experiments i treballs pràctics de tots els àmbits de la Física; des de la Mecànica fins l’electromagnetisme i des de la Física del cos humà a la de la Terra, que cobreixen un bon espectre del que és la Física en l’ensenyament secundari (12 – 18 anys).
Combien y-a-t-il de façons de mesurer la hauteur d’un bâtiment avec un Smartphone?
(Secundària i batxillerat, francès i anglès, PDF)
Bobroff, J. i Organtini, G., 2019, La Physique Autremen
És un treball que agafa la idea de les diverses formes de mesurar l’altura d’un edifici de Alexander Calandra i l’exprimeixen al màxim aconseguint 61 façons de mesurer la hauteur d’un bâtiment avec votre smartphone . En forma de vinyetes esquemàtiques, però amb un disseny molt atractiu expliquen totes les formes que han trobat de mesurar altures amb un telèfon intel·ligent. Es poden baixar lliurement tots els experiments en format PDF, o per seccions ordenades pel mètode utilitzat (mecànica, acústica, matemàtiques, etc.) o pel format del PDF, etc.
El document és esplèndid, però li falta molta informació per a realitzar els experiments. Afortunadament, al llibre de dalt hi ha una recopilació dels sensors que tenen el dispositius mòbils (telèfons i tauletes) i de la forma d’utilitzar-los per a l’experimentació en física. Així que si voleu fer una mesura de l’edifici no teniu més que escollir el mètode i acudir a Experimentación en Física con dispositivos móviles i consultar la forma de fer-ho.
(Secundària i batxillerat, Castellà, PDF)
Juan P. Campillo i Maria Trinidad Vergara, 2016
141 pràctiques que fan camí per tota la Física. En cadascuna d’elles s’explica el fonament teòric i el procediment seguit, així com el dispositiu experimental necessari per a la realització de la mateixa, tot això complementat per un gran nombre de gràfics i fotografíasque serveixen com a suport a el text. A més, l’autor ha realitzat vídeos de totes les pràctiques desenvolupades en aquest llibre, vídeos als que es pot accedir des d’un enllaç en el mateix PDF o que poden ser consultats a la pàgina web de l’autor.
Oir y ver. 61 experimentos de acústica y óptica
(Tots els nivells, Castellà, PDF)
Alejandro del Mazo, Santiago Velasco y Rafael García, 2016, Edit.um, Universitat de Murcia.
Se presentan experiencias relacionadas con los sentidos de la vista y el oído, la luz y el sonido. Los materiales necesarios para cada experiencia son fáciles de conseguir, pues se encuentran en la mayoría de centros de enseñanza y, también, en muchos hogares.
De los 61 experimentos, los cuatro primeros experimentos se refieren a aspectos básicos de las ondas, los siguientes 24 experimentos muestran diversos fenómenos relacionados con las ondas sonoras y los últimos 33 con la luz y las percepciones visuales.
Òptica para maestros
(Infantil i primària, Castellà, PDF)
José Maria López Sancho i altres investigadors del CSIC, 2009. Editor Comunidad de Madrid.
És una aproximació del model de raigs per a l’aula d’educació infantil i primària (2009), elaborada pel Projecte El CSIC a l’escola. Inclou coneixements teòrics, però està construïda al voltant d’aplicacions pràctiques per a l’aula, juntament amb instruccions perquè el professor pugui planificar-ne d’altres. Tracta diversos conceptes relacionats amb l’Òptica i l’Astronomia: com ara el dia i la nit; les fases de la Lluna; estiu i hivern; la mesura del radi de la Terra; construcció d’un rellotge de sol; càmera fosca i la perspectiva del Renaixement en pintura, ajudant de forma pràctica que els docents utilitzin el model de raigs a les seves aules.
Descubriendo la luz. Experimentos divertidos de óptica
(Secundària, Anglès, PDF)
Viñas, M. i colaboradors, 2021. Editors CSIC, SPIE i OSA.
És un llibre magnífic que combina la fonamentació teòrica amb un munt de propostes experimentals al final de cada capítol, que poden inspirar-nos molt als profes de secundària. Inclou:
- ¿Qué es la luz?
- Fuentes y detectores de luz
- Instrumentos ópticos
- El ojo humano: una cámara de fotos biológica
- La luz en la naturaleza
- Tecnologías basadas en la luz
El llibre va ser inicialment publicat en paper en castellà però aquets any ha estat traduït a l’anglès i posat a disposició de tothom lliurement en format PDF.
Experimentos simples para entender una tierra complicada
(Primària i secundària, castellà, PDF)
AAVV, 2007-2009, Centro Geociencias. Universidad Autónoma de México
La sèrie “Experimentos simples para entender una tierra complicada” està produïda pel Centre de Geociències de la UNAM, i està basada en els Deu experiments més bonics de la física, llista publicada per la revista Physics World en el seu número de setembre del 2002, experiments que van ser triats per la seva simplicitat, elegància i per la transformació que van provocar en el pensament científic de la seva època
El propòsit dels materials és aconseguir l’aprenentatge a través de l’experimentació del que alguns han anomenat els pilars de la Física. Fent els experiments d’aquesta sèrie es poden entendre fenòmens que ocorren tant en la nostra vida quotidiana com al nostre planeta. Cada fascicle de la sèrie està dedicat a un d’aquests experiments, encara que encara no s’han fet més que vuit:
- Libro 1: La presión atmosférica y la caida de los cuerpos
- Libro 2: La luz y los colores
- Libro 3: ¡Eureka! Los continentes y los océanos flotan
- Libro 4: El clima pendiendo de un hilo
- Libro 5: La tierra y sus ondas
- Libro 6: la medición de la Tierra
- Libro 7: La edad de la Tierra
- Libro 8: ¡A la carga!
En la mateixa web indiquen el material necessari per portar a terme les experiments i proposen fulles d’avaluació.
(Tots els nivells, castellà, PDF)
AAVV, 2000-2004, CONACYT.
En al web del Grupo Ciencia Divertida del departament de Física de la Universidad de Sonora en México es troben una sèrie de “Cuadernos” amb propostes d’experiments i treballs pràctics de ciències per tots els nivells educatius. Estan editats amb dibuixos infantils i juvenils i són els treballs premiats en diverses convocatòries de La Semana Nacional de Ciencia y Tecnología que es realitza a Mèxic cada mes d’octubre.
Física conceptual: manual de laboratorio
(Secundària i batxillerat, castellà, en paper)
Robinson, P. (amb dibuixos de Paul Hewitt), 1998, Addison Wesley Logman de México.
Encara que no està lliure a la web, si que es pot veure una bona part en Google llibres. El fico perquè és un llibre extraordinari de treballs pràctics de física per la secundària i el batxillerat.
Paul Hewitt és l’autor d’un altre llibre magnífic de física, Física conceptual (2002), que no hauria de faltar a cap professor o professora de ciències.
–
Problemas y experimentos recreativos
(Secundària i batxillerat, castellà, web i PDF)
De Yakov I. Perelman, 1975, preparat per Patricio Barros i Antonio Bravo.
Suposo que tothom coneix a Perelman. Com diuen els creadors de la web, Problemas y experimentos recreativos és un del seus llibres meravellosos.
A més en la mateixa web es poden trobar els altres llibres de Perelman, com els famosos Ciencia recreativa I i II, així com també d’altres autors, la majoria dins el camp de la divulgació científica.
PHYSICS DEMONSTRATIONS. A Sourcebook for Teachers of Physics
(Tots els nivells, anglès, web)
De Julien Clinton Sprott, 1996. Com diu el títol és un llibre amb nombroses demostracions de física que participen de la idea de física recreativa.
Demonstrations experiments in physics (1938-2003)
(Primària, secundària i batxillerat, anglès, web i PDF)
Escrit per Richard Manliffe Sutton en 1938 ha estat reeditat per PIRA (Physics Instructional Resurce Association) en línia i per baixar-lo en pdf . És un gran encert, ja que és un llibre clàssic en tots els aspectes.
La pàgina web d’aquesta asociació (PIRA) és també una font enorme de propostes de treballs pràctics de Física.
–
–
Física re-creativa. Experimentos de Física usando nuevas tecnologías
(Batxillerat, castellà, web)
De Salvador Gil y Eduardo Rodríguez, 2000. En aquest llibre digital, que també està editat en paper per l’editorial Pearson Educación, es presenten un conjunt d’experiments de física, que fan ús de les noves tecnologies disponibles (sistemes de presa i anàlisi de dades per ordinadors, Internet, vídeo, electrònica comercial, etc.) i ressalten els aspectes metodològics de la física i les ciències en general. Els projectes estan orientats a estudiants universitaris, encara que alguns, degudament ajustats, poden usar-se en secundària i batxillerat.
En la mateixa web es publiquen més treballs experimentals realitzats per estudiants de diferents universitats que han realitzar i presenten les dades i resultats de molts dels projectes proposats al llibre.
Experimentos de Física de bajo costo, usando TIC’s
(Batxillerat, castellà, PDF)
Gil, S., 2016, UNSAM, Universidad Nacional de San Martín. Buenos Aires
Salvador Gil ha publicat un llibre que amplia substancialment el número d’experiments que explicava al llibre de dalt i actualitza les tecnologies de la informació i la comunicació que utilitza per a obtenir les dades experimentals. El llibre es titula Experimentos de Física usando las TIC y elementos de bajo costo, l’edita l’editorial Marcombo i te un preu de 26 €. Es un llibre magnífic que encara que està pensat per a l’alumnat dels primers cursos d’universitat, ens pot aportar un munt d’idees d’experiments per a proposar als nostres estudiants de batxillerat.
El llibre també es pot descarregar per parts gratuïtament en format PDF del repositori Academia.edu, encara que amb un nom una mica diferent: Experimentos de Física de bajo costo, usando TIC’s.
- Indice
- Parte 1, amb el mòdul I: Introducción a las ciencias experimentales, mòdul II: Análisis de datos y metrología i mòdul III: Experimentos Introductorios
- Parte 2, amb el mòdul IV: Experimentos de Mecánica
- Parte 3, amb el mòdul V: Experimentos de Electricidad y Magnetismo
- Parte 4, amb el mòdul VI: Experimentos de Ondas y Óptica, mòdul VII: Experimentos con fluidos y física térmica, mòdul VIII Física Moderna y astrofísica.
Química

Activitats pràctiques de Bioquímica al laboratori de secundària
(Secundària i batxillerat, català, PDF)
Lorenzo Ramírez, 2011. Aquest document és un recull de treballs pràctics clàssics dirigits a l’alumnat, però escrits pel professorat, que involucren reaccions químiques, processos fisicoquímics i bioquímics en els camps de la biologia, l’alimentació i l’agricultura.
S’inicia amb activitats de seguretat al laboratori i inclou tècniques d’anàlisi, reaccions bioquímiques i processos de fabricació que poden utilitzar-se com a part d’una assignatura optativa en l’ESO o el Batxillerat o com una base de treballs pràctics a fer servir independentment al llarg de les matèries de química i biologia en el moment que interessi.
–
Didáctica de la química i vida cotidiana
(Secundària i batxillerat, castellà, PDF)
AAVV, 2003.Publicació que recull els treballs presentats a la jornada monogràfica sobre “Didáctica de la Química y Vida Cotidiana”, patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia que es va celebrar a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de la Universitat Politècnica de Madrid, el 29 de maig de 2003.
Tracta d’analitzar i debatre exemples i experiències per fomentar l’aprenentatge de la Química, des d’una doble vessant: mostrant com aquesta Ciència està involucrada en múltiples camps, i facilitant el seu aprenentatge amb analogies i exemples de la vida quotidiana. A més, un altre dels objectius de la Jornada va ser incentivar la comunicació d’experiències, metodologies i resultats assolits per fomentar el paper de la Química a l’educació i promoure la cultura científica (química) entre els ciutadans.
Recomano també els llibres de les següents jornades que es troben a web del Departamento de ingeniería química industrial y medio ambiente de la Escuela técnica superior de ingenieros industriales de la Universidad politécnica de Madrid.
Química al laboratori. Pràctiques a la carta
(Secundària i batxillerat, català, PDF)
Miquel Paraira Cardona,Josep M. Fernández Novell i Mercè Talló Catarineu, 2016, Kit-Book Servicios Editoriales.
S’expliquen 20 pràctiques de química per secundària amb unes introduccions prèvies sobre el material de laboratori i els reactius necessaris per a realitzar les pràctiques, les normes de seguretat i com tractar els residus que es generin, i unes normes de treball al laboratori. Al final del llibre presenten un qüestionari que repassa el tractat en les pràctiques, amb el seu solucionari, i per últim un exemple de com podria ser l’estructura de la llibreta de pràctiques per a treballar al laboratori.
(Secundària i batxillerat, Castellà, PDF)
Juan P. Campillo i Maria Trinidad Vergara, 2016
141 pràctiques de tots els camps de ñla Química. En cadascuna d’elles s’explica el fonament teòric i el procediment seguit, així com el dispositiu experimental necessari per a la realització de la mateixa, tot això complementat per un gran nombre de gràfics i fotografíasque serveixen com a suport a el text. A més, l’autor ha realitzat vídeos de totes les pràctiques desenvolupades en aquest llibre, vídeos als que es pot accedir des d’un enllaç en el mateix PDF o que poden ser consultats a la pàgina web de l’autor.
Prácticas de Química para Educación Secundaria
(Secundària i batxillerat, castellà, PDF)
Garde, J.A. i Úriz, F.J., 1998, Gobierno de Navarra. Departamento de Educación y Cultura.
Es descriuen 50 activitats pràctiques amb un plantejament de recepta clàssica. Algunes estan orientades per a la E.S.O. i altres, més complexes, per al Batxillerat.
The golden book of chemistry experiments
(Tots els nivells, anglès, PDF)
El llibre d’or dels experiments químics, escrit per Robert Brent i il.lustrat per Harry Lazarus, és un llibre per a nens publicat al 1960 que tenia per objecte explicar com es podria establir un laboratori de química a casa i dur a terme experiments senzills. El govern dels EUA va retirar en el seu moment el llibre de les biblioteques i va prohibir la seva venda amb la base que els projectes eren massa perillosos per al públic infantil. Segurament coincidirem que és probable que cap pare vulgui que els seus fills intentin produir i després esclatar hidrogen a casa seva, però pel professorat de química que pot tenir en consideració les mesures de seguretat adients, aquest continua sent un dels millors llibres d’experiències de química. El llibre es pot descarregar en format pdf per guardar a l’ordinador o imprimir-lo.
Una Mirada nueva a la química experimental de bachillerato
(Batxillerat, castellà, PDF)
Els professors de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona: Francesc A. Centellas, Montserrat Corbella, Gemma Fonrodona, Carme González, Jaume Granell i Ernesto Nicolás, juntament amb els professors de batxillerat i membres del Col·legi de Químics de Catalunya: Josep Mª Fernández, Roser Fusté i Miquel Paraira, han publicat en 2010 la versió en castellà del llibre de pràctiques “Una nova mirada a la química experimental de batxillerat”, on es proposen onze practiques de laboratori en format clàssic relacionades amb diferents temes dels programes de química del batxillerat. Aquesta nova versió en format e-book del llibre “Una Mirada nueva a la química experimental de bachillerato“, es pot obtenir de forma gratuïta en format pdf, a l’adreça electrònica de la web de publicacions de la Universitat de Barcelona, cercant en l’apartat de ebooks (llibres electrònics):
Manual de seguridad en laboratorios químicos
(Tots els nivells, castellà, PDF)
Última edició de 2005 de manual de seguretat de la casa de productes químics PANREAC. Encara que no inclou els nous pictogrames de seguretat dels productes químics, continua sent una bona referència.
(Dades fisicoquímiques, anglès, web)
És una base de dades d’accés lliure de productes químics. Presenta una gran varietat de recursos, com ara dades de productes químics orgànics i inorgànics, una introducció a la química, mòduls sobre temes importants de química, demostracions de tècniques de laboratori, problemes, etc. Aquesta web està dissenyada per ajudar els estudiants a aprendre química i per proporcionar als professionals informació d’interès.
Si voleu una base de dades químiques d’accés lliure dirigida als professionals, pot ser una bona opció PubChem, del
National Center for Biotechnology Information del govern dels Estats Units.
Hola. Sóc un nouvingut a l’ensenyament de la química (sempre he fet biologia) i com a part dels materials que he preparat hi ha la traducció parcial al català de “The cartoon guide to chemistry”, de Larry Gonick i Craig Criddle.
https://www.amazon.es/Cartoon-Guide-Chemistry/dp/0060936770
Un llibre que trobo molt bo però que, malauradament, no està traduït. Aquí teniu l’enllaç per a descarregar els set primers capítols traduïts.
https://drive.google.com/open?id=0B_j09f9Z7Nr4VTAwcTlQSzlHQ0U
Feu-me saber què us sembla i si val la pena traduir-ne la la resta.
Marc Isbert i Roca
IEA Oriol martorell
marcisbert@gmail.com
Hola Marc:
Gràcies per la confiança que mostres en la meva opinió.
Abans de continuar te diré que el teu cometari no ha aparegut automàticament perquè conté més de dos enllaços externs i per defecte el wordpress considera que poden ser spam i els col•loca a la cua per a la seva aprovació.
El llibre me sembla bonic i prou rigorós en els seu contingut. També m’agrada com a fil conductor de l’estudi de la química (per exemple per a tercer d’ESO) el camí que segueixen els successius problemes que plantegen el capítols del llibre.
Crec, però, que no serveix com a llibre de l’alumne per seguir un curs, més aviat és un llibre de divulgació de la química i pot utilitzar-se com a recurs del professorat aprofitant algunes pàgines d’aquí o d’allà per passar als estudiants i reflexionar sobre elles. També pot ser un bon llibre per recomanar i/o regalar al jovent amant de les ciències.
El llibre passa per sobre en conceptes prou complicats i introdueix molts conceptes de diversos nivells de dificultat, per el que és difícil assignar-li un curs escolar pel que fora idoni.
Per altra banda les propostes d’experimentació en el llibre són molt escasses i no estan gens desenvolupades. Precisament, aquesta entrada en la que has fet el comentari és sobre llibres de propostes pràctiques. Sobre llibres de caràcter general hi ha una altra entrada en aquest bloc:
https://experimentaciolliure.wordpress.com/enllacos-a-revistes-llibres-webs-i-blocs/llibres-digitals-de-fisica-i-de-quimica/
Has de pensar que els suggeriments que faig en aquestes entrades al bloc sobre llibres es refereixen a llibres en línia o que es poden descarregar que me semblen d’interès i que són d’accés lliure i gratuït, però que hi ha molts més llibres al mercat molt valuosos, encara que s’ha de pagar per ells, com és el cas del que has traduït parcialment, i que per usar-lo públicament hauràs de demanar permís a l’editorial.
La traducció que has fet me sembla molt bona i, pot ser, podries acabar de fer-la, i proposar a una editorial de Catalunya que compri els drets i publiqui la teva traducció. També podràs utilitzar la traducció amb el teus alumnes i sempre sense ànim de lucre.
Te desitjo de tot cor que gaudeixis en aquesta nova etapa com a professor de Química. És tant bonica com la Biologia!.