Any de la llum 2015. Miralls esfèrics

Aquesta setmana hem penjat al vestíbul de l’Institut Maria Rúbies un nou experiment visual per continuar amb la celebració de l’Any Internacional de la Llum. Aquesta vegada animen tothom que passa per l’entrada del centre a mirar-se la cara en uns miralls amb ulls una mica més científics que els que normalment usem quan ens empolainem davant l’espill del bany.

La instal•lació te dos miralls esfèrics, un és còncau i l’altre convex, cap d’ells pla com els que estem acostumant a utilitzar per emmirallar-nos. Les imatges que ens tornen són, doncs, una mica diferents de les que estem acostumats.

Miralls esfèrics

Mirall concau
Mirall concau

El mirall còncau (el de l’esquerra de la fotografia de dalt) és un mirall de 20 cm de diàmetre de dos augments segons el fabricant (dels que s’utilitzen al tocador o al bany per mirar-se la cara més gran i veure amb més definició el pas del temps). Els miralls de 2 augments (x2) tenen aproximadament entre 1,0 i 1,4 m de radi de curvatura, encara que no he aconseguit saber quin és el criteri que utilitzen les empreses per indicar el valor. El preu d’aquest mirall de baratillo és de 5 €.

Calcul radi curvaturaHi ha també al mercat de x3 i x5 augments, però no x7, ja que com indiquen els fabricants el radi de curvatura seria “tan gran” que no seria viable la seva utilització en els seus productes. Suposo que el que volen dir és que la curvatura seria massa gran, ja que el radi de curvatura ha de ser més petit si volem imatges més grans.

Per a calcular la distància focal dels miralls còncaus no cal més que allunyar-se fins que et vegis la cara borrosa, tot just entre veure’t la cara dreta i invertida, i mesurar en aquest moment la distància entre el mirall i el teu nas. També es pot fer d’altres maneres, com per exemple, mesurant les dimensions del mirall i utilitzant càlculs geomètrics: es mesura x (el radi del mirall) i y (la profunditat del mirall) i es calcula el radi de curvatura amb la següent equació:

Mirall convex
Mirall convex

2•r = x^2/y + y

El mirall convex (el de la dreta de la primera fotografia) és un espill dels que es fiquen en la sortida dels garatges o en les cantonades per a tenir una visió de les zones amagades. El mirall que he utilitzat te un diàmetre de 33 cm, encara que una part està amagada per tal de que mostri la mateixa superfície que el mirall còncau, i té un radi de curvatura també similar al del seu company còncau. El preu en una ferreteria és de 31 €.

El que s’ha de fer és situar-se davant d’un mirall, primer a prop i després allunyant-se, però sempre intentant mantenir la vostra imatge al mirall. Mentre us mogueu endavant i enredera, es pot aixecar un braç, per exemple, a veure què passa, a veure quin és el braç que aixeca la imatge en el mirall. A continuació s’ha de provar amb l’altre mirall i comparar-los.

Miralls

Una mica d’explicació del que passa en reflectir-se la llum als miralls la teniu per exemple a la web de Josep Maria Domènech de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres. Si teniu un mòbil us podeu instal•lar Ray Optics i jugar una mica amb l’òptica geomètrica.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.