Unitats didàctiques per al Batxillerat

Espectroscòpia per la Química de 2n de Batxillerat

Introducció a l’anàlisi espectroscòpic al Batxillerat


Ampliació pel tema d’ones de 2n de Batxillerat

La física del tsunami

O com es mouen les onades al mar.


Nous símbols de perill per als productes químics

Els nous pictogrames de seguretat tenen forma de rombe, amb la vora vermella i fons blanc.


Física en context

El projecte educatiu Física en Context, dissenyat i aplicat al llarg de diversos cursos per un grup de treball de professorat del CESIRE-CDEC (i que s’actualitza cada any), es presenta com una alternativa magnífica per a promoure en l’alumnat l’adquisició de coneixements i destreses, d’una manera motivadora amb l’ús de les noves tecnologies i la contextualització dels continguts, possibilitant així un treball competencial i diversificat.

El material que es presenta en aquest lloc web posa l’accent en contextos que són propers a l’alumnat i a la societat. La metodologia utilitzada en la Física en Context permet assolir diferents objectius:

  • Desenvolupament competencial. Aquests materials permeten un desenvolupament integrador i transversal de les competències del Batxillerat.
  • Atenció a la diversitat. Els materials generats són de tipologies diferents que permeten en tot moment l’atenció a la diversitat a l’aula promovent especialment una física atractiva que estimuli i desvetlli futures vocacions en aquesta àrea de coneixement.
  • Treball en evidències i proves científiques. Les activitats proposades han de permetre a l’alumnat adquirir estratègies per a formular-se preguntes i respondre-les utilitzant arguments científics al mateix temps que construint el seu coneixement.

La Física en Context està completament adaptada al currículum oficial de la matèria de modalitat de física de Batxillerat. Consta de 10 unitats de les quals cinc s’imparteixen a primer i la resta a segon. Cada unitat comença per un text introductori que mostra el context de treball i avança els diferents continguts que es tractaran. Al llarg de les diferents unitats apareixen propostes d’activitats així com exercicis amb les solucions i alguns de resolts per tal d’ajudar a l’alumnat en el seu procés d’ensenyament – aprenentatge. A l’acabar cada unitat apareix un apartat de síntesi on es proposen activitats de recapitulació i exercicis addicionals, i es recorden els objectius de la unitat per a que l’alumnat revisi el seu aprenentatge.


Química en context

Química en Context és un projecte de química de batxillerat elaborat pel grup de treball “Química en context per al Batxillerat ” del CESIRE-CDEC a partir de materials del projecte Química Salters, que era un projecte traduït i adaptat de la primera versió del projecte anglès Salters Advanced Chemistry. Les unitats del projecte estan adaptades al currículum actual de química de batxillerat.

Presenten diversos contextos de l’actualitat química com a punt de partida per construir i desenvolupar el conceptes i models de la química de batxillerat. El fet de contenir activitats que parteixen de situacions en context contribueix a la funcionalitat i a l’aplicació dels coneixements, un aspecte important en el desenvolupament de les competències de la química de batxillerat.

Les unitats contenen activitats de tipologia diversa entre les quals hi ha:

  • activitats dissenyades per promoure en l’alumnat un aprenentatge dels continguts curriculars d’una manera estretament vinculada als contextos en els quals es presenten
  • activitats experimentals plantejades de manera investigativa i algunes amb la utilització d’equips de tractament de dades
  • nombroses activitats TAC, entre les quals hi ha activitats amb enllaços a vídeos d’experiments, utilització de fulls de càlcul, animacions i simulacions, vídeos amb fragments de pel·lícules documentals, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.