Revistes científiques i de didàctica de les ciències en línia i d’accés lliure
Cada vegada més revistes que s’editen en paper també ho fan en format electrònic, bé per baixar-les en PDF o per visualitzar-les directament en línia, o totes dos coses. Encara més, cada vegada hi ha més capçaleres de revistes que només tenen la versió electrònica.
L’abaratiment de costos que suposa l’edició i la difusió electrònica d’una revista, així com el suport que moltes iniciatives tenen d’institucions públiques i privades sense ànim de lucre, ajuda a que moltes revistes d’aquest tipus siguin d’accés lliure, i molt sovint editades sota la llicència de Creative Commons.
Aquí llisto les revistes electròniques de ciència, didàctica de les ciències i divulgació científica editades en català o castellà que me resulten més interessants.
Química
Educació Química
Revista de didàctica i d’ensenyament de la química, de la Societat catalana de Química (accés en PDF als números anteriors a l’actual).
–
Revista de la Societat Catalana de Química
Societat catalana de química.
–
–
Notícies per a químics
Col·legi de químics de Catalunya.
–
Anales de Química
Revista de la Real Sociedad Española de Química. Amb molts articles de química per a secundària.
Educación Química
És una revista trimestral publicada per la Facultat de Química de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i per sis associacions professionals de la química a Mèxic. Pretén difondre tant investigacions com contribucions didàctiques a l’educació de la química, per tal d’aconseguir l’actualització del professorat d’aquesta disciplina i la comunicació d’innovacions entre investigadors i docents.
Física
Revista de física
Revista de la Societat catalana de física (no hi ha nous números des de 2015).
Recursos de Física
Revista de didàctica i ensenyament de la física de la Societat catalana de física i de l’apFQc (no hi ha nous números des de 2018).
Revista Brasileira d’Ensino de Física.
La missió de la revista és l’assoliment d’un públic ampli d’investigadors, estudiants graduats i professors de física en tots els nivells, en una comunitat dedicada a la investigació i al desenvolupament de materials i metodologia per a l’ensenyament, així com actuar en la difusió de la Física i Ciències afins.
Revista do Professor de Física
És una publicació trimestral centrada en l’ensenyament de la Física. La seva missió principal és la difusió d’obres que puguin contribuir positivament en el procés d’ensenyament de les assignatures de Física a l’Educació Secundària i Fonamental, així com a l’Educació Superior.
Latin-American Journal of Physics Education / Revista Latinoamericana de Física Educativa
LAJPE és una revista electrònica de lliure accés amb l’objectiu de divulgar temes relacionats amb la Física Educativa principalment a Llatinoamèrica. Es publica des de 2007 amb periodicitat quadrimestral amb articles en espanyol i anglès. LAJPE pretén constituir-se en una publicació científica de gran qualitat que contribueixi a millorar l’educació en Física a tots els nivells educatius.
Biologia
Encuentros en la Biología
És una revista de divulgació científica editada per la Universitat de Màlaga i dirigida a presentar i comentar temes de la Biologia més actual des d’una perspectiva interdisciplinària, amb un llenguatge senzill i assequible. La seva difusió a través d’Internet des de 1995 fa de Encuentros en la Biologia una de les publicacions electròniques més veteranes en llengua espanyola, a la qual accedeixen mensualment centenars de lectors de tot el món, especialment des de països hispanoparlants.
Geologia i Ciències de la Terra
Enseñanza de las Ciencias de la Tierra
Publicada per l’AEPECT (Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra), té la seu editorial a la Universitat de Girona. Es publica regularment des de 1993 i n’apareixen 3 números cada any. El seu contingut es centra en el camp de l’ensenyament de la Geologia i les Ciències de la Terra en tots els nivells educatius des de l’educació primària a la universitat.
Vàries
Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica
Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (accés en PDF als números anteriors a l’actual).
Revista Iberoamericana de Ciencia, Tecnología i Sociedad
Editada per l’OEI, la Universitat de Salamanca i REDES
Revista Ecosistemas
Ecosistemes és la revista científica i tècnica d’ecologia i medi ambient de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre. Des del 2001 es publica exclusivament en format electrònic de lliure accés cada quatre mesos.
La revista publica articles de recerca, articles d’opinió, treballs de revisió i resums ampliats de tesi. A més, inclou notícies i enllaços amb pàgines electròniques relacionades amb temes ambientals. L’hemeroteca disposa d’un gran nombre d’articles divulgatius, escrits per científics de prestigi, amb un gran valor educatiu. A més, la revista està oberta a la presentació de treballs d’ecologia i medi ambient, sempre que compleixin el requisit de rigorositat científica i s’adeqüin als objectius de la mateixa.
Didàctica de les ciències
Ciències. Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària
Didàctica i ensenyament de les ciències. Editada per CRECIM – UAB
Revista Eureka
Sobre ensenyament i divulgació de les ciències per al professorat. De l’Asociación de amigos de las ciencias (Universitad de Cádiz).
La Revista Eureka sobre Ensenyament i Divulgació de les Ciències és una revista electrònica gratuïta que es difon a través de la xarxa, dedicada a temes relacionats amb l’educació científica dins i fora de l’aula. La revista neix amb un compromís amb aquelles formes d’ensenyar i de comunicar les ciències que es plantegen amb l’ànim de desenvolupar actituds favorables cap a les ciències i el seu aprenentatge en l’alumnat, en particular, i en la ciutadania, en general.
Els seus treballs pretenen cobrir un ampli espectre del sistema educatiu, que va des de l’educació infantil fins a la universitària, amb una atenció especial a aquelles formes d’educació científica que es realitzen d’una manera no formal o extraacadèmica.
Enseñanza de las ciencias
Revista d’investigació i experiències didàctiques, editada per la UAB i la UV (Accés gratuït a tots els articles).
Enseñanza de las Ciencias s’ha consolidat com un punt de referència obligat, especialment entre els professionals del camp de l’ensenyament de les matemàtiques i les ciències experimentals d’Espanya i Iberoamèrica. En efecte, la revista és actualment un vehicle de comunicació tant de les investigacions que es realizen en l’àmbit iberoamericà, com dels investigadors d’altres països que han pogut, a través d’ella, donar a conéixer els seus treballs al públic de parla hispana.
–
Revista electrónica de enseñanza de las Ciencias (REEC)
Revista de recerca en didàctica de les ciències de la Universitat de Vigo.
La Revista Electrònica d’Ensenyament de les Ciències (REEC) és una revista científica quadrimestral a través de la xarxa dedicada a la innovació i investigació sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de les ciències experimentals en els diferents nivells educatius (infantil, primària, secundària, universitat ).
La finalitat principal d’aquesta revista és contribuir a la millora educativa donant a conèixer les innovacions i investigacions realitzades en l’ensenyament de les ciències a la comunitat de professors i investigadors en didàctica de les ciències experimentals.
Revista Electronica de Investigacion en Educacion en Ciencias
REIEC és una publicació semestral ( juliol, desembre) del Nucleo de Investigación en Educación en Ciencia y Tecnología del Departamento de Formación Docente de la Facultad de Ciencias Exactas. NIECYT – UNICEN. Buenos Aires (Argentina).
Educació en general
Revista de Educación
Publicació científica del Ministerio de educación d’Espanya.
–
EDUTEC-E
Revista electrònica de tecnologia educativa. S’edita des del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la Universitat de les Illes Balears, amb una periodicitat trimestral