Material de suport del Curs de treballs pràctics clàssics de química al batxillerat

De la mateixa manera que he fet amb altra documentació (protocols clàssics de pràctiques de Física al batxillerat, Materials de suport a l’experimentació assistida per ordinador: Física i Química (i també , Biologia, Geologia i Medi ambient), Materials de suport del curs Recursos didàctics de física i química a l’ESO), una vegada tancada l’antiga pàgina web del CDECT, recupero per aquest públic que tant estimo la col·lecció de protocols clàssics pensats per la realització de pràctiques de Química al batxillerat

Segons argumentaven Aureli Caamaño i Josep Coromines en la extinta pàgina web del CDECT (2003), la selecció dels treballs pràctics va estat feta a partir d’una selecció més àmplia que va servir de base per al primer curs de formadors i als primers cursos adreçats al professorat de química de secundària de Catalunya. Aquest conjunt de pràctiques és deutor del document “Els treballs pràctics de química al batxillerat” (de 2001) i dels següents projectes, llibres i protocols de pràctiques: Química Faraday (Grup Faraday 1990), Química Salters (Grup Salters 1998), Química Teide (1990), alguns protocols de pràctiques del CDECT i algunes pràctiques aportades pels professors formadors del grup de química del Seminari Permanent de Formadors de Física i Química. D’altra banda, també és deutor de l’experimentació realitzada pel grup de professors formadors, tant en el curs inicial de formació com en els cursos impartits des de juliol del 2001 fins al juliol del 2002. Aquesta experimentació ha permès acabar de seleccionar i millorar el conjunt de pràctiques que s’hi presenten.

Els treballs pràctics seleccionats són de tres tipus: experiències il·lustratives, exercicis pràctics (treballs destinats a la determinació de propietats i l’aprenentatge de tècniques) i investigacions. S’ha intentat que el grau d’obertura amb què es presenten sigui més gran del que és habitual en els fulls de pràctiques tradicionals, especialment en el cas de les investigacions. Amb tot, qui desitgi adaptar-los per aconseguir un grau d’obertura més gran, pot fer ús de les orientacions que es donen en el capítol introductori. D’altra banda s’ha incorporat uns fulls-guia per al professorat en cada un dels treballs pràctics, que inclouen orientacions didàctiques i tècniques per a la realització de les pràctiques, i criteris d’avaluació.


Els treballs pràctics de química


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.