L’experimentació en Física i Química pot complementar-se utilitzant sensors controlats per plaques Arduino o esp32 (Wemos D1 R32). La lectura de dades es pot fer en un ordinador a través d’un cable USB o bluetooth, i en un mòbil o una tauleta per bluetooth.
Projectes en aquest bloc
- Mesura de distàncies en Física amb Arduino i el sensor d’ultrasons
- Mesura de distàncies amb el sensor làser d’infraroigs VL53L0X
- Mesura de la temperatura amb el sensor digital DS18B20
- Mesura de la pressió amb Arduino i el sensor BME280
- Un pH-metre al laboratori de secundària
- Arduino i Phyphox
- Càrrega i descarrega d’un condensador amb Arduino
- Determinar experimentalment amb Arduino la permitivitat elèctrica de l’aire
Taller de Física amb Arduino de Martín Monteiro i altres. Es poden descarregar els codis dels projectes que expliquen.
La pàgina web Física y química de Juan P. Campillo Nicolás conté un apartat de Física con Arduino en el que explica per escrit en pdf i en vídeo diferents (18) aplicacions d’Arduino a la Física.
Petit curs de Física con Arduino de la professora Beatriz Padín Romero on explica pas a pas els sensors i els projectes utilitzats.
Article de maria Susana Alegre i Maria José Cuetos a la Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias: Sensores y equipos de captación automática de datos en los trabajos prácticos de Física y Química de Secundaria y Bachillerato: el uso de Arduino. Es poden descarregar els codis dels projectes que expliquen a l’article.
Llibre Arduino & Ensino de Física. Automação de práticas experimentais d’Oséias Mourão. Els codis dels projectes estan inclosos al llibre.
Llibre Scientific Arduino Programming del professor Giovanni Organtini amb propostes per a la realització d’experiments de Física. Els codis dels projectes estan inclosos al llibre. En la seva pàgina web publica més experiments amb Arduino com Un facile esperimento sull’effetto fotoelettrico.