Interfícies sensor-ordinador (data-loggers)

Els sensors, de temperatura, de llum, etc, subministren dades analògiques que per que siguin enteses per un ordinador s’han de transformar en digitals. Les consoles, les interfícies sensor-ordinador, els Data-loggers, o com se’ls vulgui dir, fan aquesta funció de transformació i subministren les dades que, amb el programari adequat, són processades per l’ordinador. Avui en dia una alternativa a aquest maquinari són els microprocessadors Arduino i els propis telèfons mòbils i tauletes.


Audacity logo 300

La primera interfície d’entrada de dades a l’ordinador és la de la tarja de so. Només amb aquesta i un micròfon barat ja es poden fer un munt d’experiències o de petites investigacions sobre el so aprofitant programes com Audacity o Cooledit. Fins i tot hi ha gent com jo que, sense sobrepassar el 5 V d’entrada, la utilitza per connectar altres tipus de sensors.


Tots els instituts antics de Catalunya disposen del maquinari Multilog, que és molt complet i ve acompanyat del programari Multilab que, a més d’analitzar les dades, permet filmar en vídeo i analitzar els vídeos corresponents. També disposen d’un conjunt de sensors per utilitzar amb el Multilog.

NovaLink

El Multilog i els seus sensors eren de la casa Fourier Education, que també disposava d’una interfície no autònoma, que s’havia de connectar sempre a l’ordinador, anomenada NOVA LINK (formalment, USB-Log), que era molt més barata que les consoles Multilog i a la que es poden connectar tots els  sensors del Mulilog. Es podia encomanar a la casa ERIDIDÀCTIC de Barcelona.

El software del Multilog és el Multilab. La última versió vàlida que funciona bé amb les consoles Multilog és Multilab 1.4, i per a que corri bé en Windows 10 s’ha d’executar en modus compatibilitat amb WindowsXP (Service Pack 3). Seria preferible disposar d’un portàtil antic amb Windows 7, on el programari va sense problemes.

La última versió que manté el format dels arxius que guarda el Multilab 1.4 és la v1.63 (té versió para MAC i Linux) i els pot analitzar, però no recull bé les dades de la consola, així que no serveix més que per a que l’alumnat la pugui descarregar i utilitzar per analitzar dades.

La NOVA LINK (USB-Log) funciona també amb el programari que també anomenen Multilab però la versió ja és la v1.64, (que no va amb el Multilog), i que al guardar te un nou format dels arxius incompatible amb el Multilog. Aquesta NOVA LINK també va amb el nou programari anomenat MILAB.

Malgrat que aquest equipament continua sent totalment operatiu, ja està descatalogat per l’empresa Fourier, que s’ha passat de l’ordinador a les tauletes i ara ven el sistema de sensors i aplicatius einstein.

EriDidàctic també ha canviat i ja no distribueix el material de la casa Fourier sinó el LabQuest3 de la casa Vernier, que s’utilitza  amb un ordinador a través d’una consola o directament pel port USB.


Pot ser, alguns centres encara conservin el primer EXAO que va circular, dissenyat per Adolf Cortel Ortuño, que funcionava en els 286 amb sistema operatiu DOS. Jo encara l’utilitzo i en alguns aspectes és superior als actuals.

Caiguda tanca Exao

També es va repartir als instituts de Catalunya el SADEX de la casa ALECOP que va en Windows 3 i que encara podria fer la seva funció.


DrDAQ

Altra de les consoles que utilitzo és el DrDAQ Data Logger de la casa Pico Technology que valia uns 110 €. Funciona molt bé i els venedors proposen un munt d’idees per portar a terme petites investigacions. El preu era similar al de la Novalink, però incorporant en la mateixa consola sensor de llum, de temperatura i micròfon el que permet ja fer moltes mesures, encara que els sensors externs a comprar a més a més eren tant cars com els del Mulilog. També és un maquinari que s’ha deixat de vendre.


eyes17-nb2

L’última consola que presento és ExpEYES-17 (Experiments for Young Engineers and Scientists) que és una iniciativa de l’Inter-University Accelerator Centre, de Nova Deli. És una consola que treballa amb ordinador (Windows i Linux) i amb tauleta (Android). Està centrada sobre tot a l’estudi de de l’electricitat i l’electrònica. Es pot comprar a Pi Supply per uns 80 € i funciona amb components i sensors estàndard de molt baix preu.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.