Comparativa interfícies sensor-ordinador

Els sensors, de temperatura, de llum, etc, subministren dades analògiques que per que siguin enteses per un ordinador s’han de transformar en digitals. Les consoles, les interfícies sensor-ordinador, els Data-loggers, o com se’ls vulgui dir, fan aquesta funció de transformació i subministren les dades que amb el programari adequat són processades per l’ordinador.

La primera interfície d’entrada de dades a l’ordinador és la de la tarja de so. Només amb aquesta i un micròfon barat ja es poden fer un munt d’experiències o de petites investigacions sobre el só aprofitant programes com Audacity o Cooledit. Fins i tot hi ha gent que (sense sobrepassar el 5 V d’entrada) la utilitza per connectar altres tipus de sensors. Pareu compte amb la versió d’Audacity que necessiteu ja que la versió 1.2.6 va ser l’última en la que es poden fer mesures en microsegons. Si no us cal tanta precisió, o calculeu els intervals de temps en funció de les mostres (dividint per la freqüència), la versió actual ja us va bé.

Tots els instituts antics de Catalunya disposen del maquinari Multilog, que és molt complet i ve acompanyat del programari Multilab que, a més d’analitzar les dades, permet filmar en vídeo i analitzar els vídeos corresponents. També disposen d’un conjunt de sensors per utilitzar amb el Multilog, i sempre es poden comprar més a través de la casa ERIDIDÀCTIC de Barcelona. NovaLinkEl Multilog i els seus sensors són de la casa Fourier Education, que també disposa d’una interfície no autònoma, que s’ha de connectar sempre a l’ordinador, anomenada NOVA LINK (formalment, USB-Log), que és molt més barata que les consoles Multilog i a la que es poden connectar tots els seus sensors que ja teniu. La podeu encomanar també a EriDidactic.

El software del Multilog és el Multilab i la última versió vàlida que funciona amb les consoles Multilog i manté el format dels arxius que guarda és la v1.63. La NOVA LINK (USB-Log) funciona també amb el programari que anomenen Multilab però la versió ja és la v1.64, (que no va amb el Multilog) i que te un nou format dels arxius a guardar (incompatible amb el Multilog), i també va amb el nou programari anomenat MILAB.

Pot ser, alguns centres encara conservin el primer EXAO que va circular, dissenyat per Adolf Cortel Ortuño, que funcionava en els 286 amb sistema operatiu DOS. Jo encara l’utilitzo i en molts aspectes és superior als actuals.

Caiguda tanca Exao

També es va repartir el SADEX de la casa ALECOP que funciona en windows 3 i que encara fa la seva funció.

Però si els que teniu resulten insuficients o bé no en teniu, hi ha la possibilitat d’adquirir-los, alguns a un preu assequible. El següent quadre compara el Multilog amb altres interfícies que utilitzo, totes elles fàcils de comprar per internet.

DrDAQUna és el DrDAQ Data Logger de la casa Pico Technology que val uns 110 €. Funciona molt bé i proposen un munt d’idees per portar a terme petites investigacions. El preu és similar al de la Novalink, però incorpora en la mateixa consola sensor de llum, de temperatura i micròfon el que permet ja fer moltes mesures, encara que els sensors externs a comprar a més amés són tant cars com els del Mulilog.

eyes17-nb2

L’altra és ExpEYES-17 (Experiments for Young Engineers and Scientists) que és una iniciativa de l’Inter-University Accelerator Centre, de Nova Deli . És una consola que treballa en Windows, Linux i Android. Està centrada sobre tot a l’estudi de de l’electricitat i l’electrònica. Es pot comprar a Pi Supply per uns 80 € i funciona amb components i sensors estàndar de molt baix preu.

Diferents alternatives de maquinari per a l’estudi i experimentació de les ciències
Sistema operatiu en el que treballa Consola autònoma Es necessita ordinador Connexió Preu interfície Preu sensors Varietat de sensors Facilitat d’us (fàcil 10, difícil 1)
Multilog Pro

NOVA LINK
(USB-Log)

Windows Si

No

Si

Si

USB

USB

760 €

80 €

210 – 560 euros 8
ExpEyes Linux Windows

Android

No Si USB 80 € 2 – 50 euros 5
DrDAQ Data Logger Windows

Linux

No Si USB 100 € 25 – 200 € 8

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.