Punteig i anàlisi de vídeos amb ordinador

Física i vídeo

L’estudi de fenòmens físics a partir de l’enregistrament i anàlisi de vídeo és un mètode extraordinari d’obtenció de dades experimentals amb gran precisió a l’abast de tothom i que permet la realització de recerques, d’una altra manera impensables, en un laboratori escolar.

Si només s’analitzen vídeos prèviament gravats dels quals hi ha gran quantitat a l’abast a internet, amb un ordinador ja n’hi ha prou. Si volem gravar els nostres propis vídeos, a més de l’ordinador és necessari una webcam, un telèfon mòbil o una càmera de vídeo pròpiament dita.

Anàlisi de vídeo

El programari Multilab que va ser distribuït pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya inclou un editor de vídeo, i també es va enviar el programari específic Coach. Amb tots dos es poden analitzar els vídeos, però si no es disposa del programari, o es vol que l’alumnat treballi autònomament fora del centre, es poden utilitzar d’altres gratuïts que fins i tot són més potents i senzills que els de pagament. Per exemple:

Tracker

Tracker és un programari magnífic que funciona en tots els sistemes operatius. Permet editar vídeo en qualsevol format, també modelitzar moviments i tractar les dades en si mateix. També permet analitzar espectres de llum.

És un programari lliure que te unes possibilitats enormes per l’estudi i l’experimentació en Física. És un projecte de Open source physics, que, com el seu nom indica és una estupenda base de recursos de Física lliures.

Tant Tracker com OSP estan allocats en la web Compadre que, a més, conté molts recursos molt interessants, encara que en anglès. No és el cas de Tracker, que te l’interficie traduïda al castellà, igual que l’ajuda. Valentí Ferrer de l’Institut Montilivi ha elaborat una ajuda bàsica que va fenomenal per iniciar-se. Un exemple de com es pot utilitzar Tracker el teniu en l’article El cas de fer el bucle que vaig escriure per la revista Recursos de física.


Avimeca

Avimeca és un editor de vídeo en francès per estudiar Física amb vídeo digital en Windows.

Pot utilitzar diferents formats de vídeo de qualsevol mida (però millor que sigui .avi). Molt fàcil d’utilitzar. Es poden guardar les dades per al programari Regressi o per a un full de càlcul per al seu anàlisi, però també copiar-les al porta papers i fer-les servir en un altre programa d’anàlisi de dades, com és el SciDAVis.

Mini manual en català (i en francès) d’aquest programa i explicació en francès sobre com analitzar un moviment amb Avimeca. Una altra explicació.


Vidshell

Va ser un editor de vídeo en anglès de l’any 2000 que només suportava el format AVI en 320×200. Era una mica ortopèdic, però el cito perquè per a mi va ser una revolució en ser el primer que vaig conèixer. Ja no està accessible a internet. Aquí teniu un petit manual i un exemple per a que us pugueu fer una idea del potencial que tenia aquest programa per estudiar Física amb vídeo digital.


Alguns llocs amb vídeos pel seu anàlisi

La següent pàgina del curs del CDEC d’anàlisi de vídeos conté enllaços a diversos repositoris.

http://srvcnpbs.xtec.cat/cdec/images/stories/WEB_antiga/formacio/TICs/d121/d121m4a%20nou/d121m4ap1.htm

Aquestes altres pàgines franceses també enllacen a un munt de recursos

http://www4.ac-nancy-metz.fr/physique/ancien_site/video/liste-video.htm

http://www.physagreg.fr/video.php


Anàlisi de Dades

Per a processar les dades obtingudes amb els programes d’anàlisi de vídeos es poden utilitzar els fulls de càlcul dels paquets ofimàtics, com el Calc de  l’Openoffice, però us recomano SciDAVis, que és lliure, fàcil d’utilitzar , la interfície està en castellà i corre en windows i linux. El manual i les ajudes estan en anglès, però he traduït un breu manual al català.

Es pot consultar una extensa llista programari per a gràfics a http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_graphing_software


Hi ha 2 comentaris

  1. Hola i gràcies per tota la informació del teu blog. Com que la versió del Coach que tenim als centres és molt antiga i no funciona amb Windows 7 vaig buscar alternatives i la que més m’ha agradat és potser la del Tracker. És molt complet, lliure i hi ha versions per a tots els sistemes operatius! Per als meus alumnes he redactat una mini-guia bàsica amb les opcions més bàsiques que són les que penso fer servir amb ells. Us la comparteixo en PDF i si algú vol li puc passar en ODT:

    http://goo.gl/JhQ7w

    • Gràcies a tu, Valentí, per la teva aportació; la faré servir amb el meu alumnat.

      Quant al programa, aprofito per remarcar que la nova versió 4.5 és molt més fàcil d’instal•lar en tots els sistemes operatius i també permet importar i tractar directament quasi tot tipus de fitxer de vídeo. Per mi ara també és el millor programa.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.