Les estranyes propietats de l’aigua

480px-TauTropfenGerbera1

L’aigua, la substància més comú, és la que te unes propietats més estranyes, anòmales. Philip Ball en el llibre H2O, una biografía del agua, ens explica alguna d’aquestes propietats, però si voleu conèixer el seu valor mireu aquesta pàgina amb totes les seves propietats  i aquesta altra amb la concreció de les anòmales  en anglès, totes dues pàgines part d’una molt extensa web sobre l’aigua del professor Martin Chaplin.

Al gener de 2009, Maria Vidal, alumna de l’institut Ronda de Lleida va presentar el seu treball de recerca de 2n curs de batxillerat, tutorat per la professora Mª Carmen Sánchez, amb el títol “L’aigua, una substància única” en el qual, a través de la metodologia Delphi, va preguntar a una mostra  de professorat de ciències de secundària i universitat de la província de Lleida quines serien les propietats més interessants de l’aigua en relació a la seva pròpia estranyesa o a la importància pels éssers vius i pel nostre planeta Terra.

La taula següent ordena les propietats de l’aigua pel seu interès, segons la meva interpretació lliure de les dades d’aquesta recerca.

PROPIETATEFECTES

1. Dissolvent(Hidratació, hidròlisis)


Te la capacitat de dissoldre gran quantitat de substàncies, però no totes, ja que si pugues dissoldre totes les substàncies no hi hauria cap recipient capaç de contenir-la. Gràcies a la polaritat de les seves molècules dissol sals i substàncies polars i per això és la base de la vida

Les propietats químiques de l’aigua (a més de la capacitat d’actuar com a dissolvent gairebé universal) justifiquen una bona part dels fenòmens de meteorització química.

 

2. Densitat


La diferencia de densitats entre líquids i sòlids es mínima, però aquest fet fa que l’aigua líquida s’expandeixi al congelar-se i ocupa més volum, quan en general els sòlids al desfer-se s’expandeixen.
Quan es gelen els mars, aquest gel flota formant una capa aïllant de l’aigua amb l’exterior, impedint la solidificació total de l’aigua. Amb una densitat més petita els vaixells no flotarien


3. Calor especifica

Es més elevada de lo normal i això explica el fet de que les masses d’aigua canviïn la seva temperatura més lentament que les roques i el sòl, fent que actuï com a regulador del clima


4. Temperatura de fusió i ebullició

L’elevada temperatura de fusió deguda als ponts d’hidrogen permet que a la Terra existeixin enormes quantitats d’aigua en estat líquid, ja que li tocaria ser gasosa, amb tota la importància que això suposa per la vida.
 

 5. Tensió superficial

 

Responsable de la capil·laritat i les forces de cohesió-adhesió.

Al tenir una gran força de adhesió entre el líquid i les parets del recipient que les conté, fa que pugui mullar, és a dir, te la capacitat de donar humitat a les coses.Circulació de saba bruta i elaborada al xilema i floema dels vegetals (l’aigua forma columnes contínues). Manté la forma i volum de les cèl·lules



6. Calor de vaporització

L’elevat calor de vaporització de l’aigua és el responsable de l’eficàcia de l’evaporació de la suor per a regular la temperatura del nostre cos
 

7. Calor de fusió

Es aproximadament 2 vegades i mitja de la majoria dels líquids. Això vol dir que necessita més calor per a fondre’s una mateixa quantitat de líquid. Per tant la fusió de la neu a les muntanyes costa més que si la calor de fusió fos més petita.

8. Polaritat
La polaritat de l’aigua està darrera de moltes propietats anòmales de l’aigua.

9. Compressibilitat

Al no ser nul·la, fa que els nivells dels mars i oceans del nostre planeta siguin 40 metres inferiors del que haurien de ser si l’aigua no fos compressible.


10. Índex de refracció

 

Si fora més gran el globus ocular també l’hauria de ser.

Si canviés, l’arc de Sant Martí el veuríem amb un angle diferent

 

 11. Viscositat



Si fos diferent, les pèrdues de carga serien més o menys grans en les canonades. Quant més gran, més pendent es necessitaria en els canals. Si fora més gran l’intercanvi d’aigua en estrets seria més difícil (per exemple entre el mar Mediterrani i l’Atlàntic). Seria més costós nedar, navegar. El cor hauria d’impulsar la sang a més gran pressió

12. Permitivitat relativa

També és bastant gran, la qual cosa permet la separació de les càrregues elèctriques (ions en dissolució) gràcies al baix valor de la constant de Coulomb.

13. Capacitat de reflexió de la llum (albedo) per la neu i el gel

Sense dubte el poder de reflexió de la radiació lluminosa rebuda del Sol contribueix a minimitzar l’efecte hivernacle de gasos com el metà (emès de forma natural pel nostre planeta i produït també en les fermentacions intestinals del bestiar) i el CO2. Si desapareixen els casquets polars i s’incrementés l’activitat solar el resultat podria ser més que problemàtic per multitud d’éssers vius del nostre planeta.

14. Absorció de la radiació infraroja
La capacitat d’absorbir radiació infraroja del vapor d’aigua és un element important en l’equilibri del planeta (Efecte hivernacle).

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.