Construyendo la relatividad i més

He comprat fa pocs dies la segona edició (de 2009) d’un llibre per estudiar la relativitat amb l’alumnat de batxillerat. Me refereixo a Construyendo la relatividad de Manuel F. Alonso i Vicent F. Soler, professors de l’IES Leonardo da Vinci d’Alacant i de l’IES Sixto Marco d’Elx, respectivament.

És un llibre “especial” que pretén facilitar una aproximació amable a la relativitat a qualsevol persona interessada en el tema, ja que resulta assequible tenint uns coneixements de 2n de Batxillerat de Ciències. En el primer capítol es planteja el problema de la relativitat dels moviments o problema dels sistemes de referència. Aquest problema exerceix de fil conductor al llarg de tot el llibre, de manera que el desenvolupament de la matèria remet al problema inicial per mostrar avenços i dificultats de la relativitat al llarg de la història.

Fa dies que l’utilitzo, ja que la primera edició és de 2002 i els vaig conèixer a Terrassa amb motiu del 4t concurs de Ciencia en Acción (llavors es deia Física en Acción), que es va fer al Museu de la Ciència i la Tècnica, on van presentar els materials de relativitat.

Després van completar el llibre amb un CD que exposa de forma visual i interactiva bastants dels seus continguts. El CD s’estructura a partir d’una presentació vinculada a animacions informàtiques interactives, fetes amb Modellus, documents textuals i programes d’activitats per desenvolupar el tema a classe.

Les animacions van obtenir el 1r Premi en Ciència en Acció 2005 en l’apartat de Materials Didàctics de Ciències, però jo no les coneixia, fins que me vaig retrobar amb la nova edició del llibre i per això els hi faig propaganda ara.

 

Animació interactiva sobre la dilatació del temps

Si voleu comprar el llibre, es pot fer a les llibreries, però no ve amb el CD complementari, que s’ha de demanar als autors. Per pegar aquesta volta, és preferible comprar tot (llibre i CD) directament a Manuel Alonso (26 22 €) que us atendrà amb total amabilitat.

Si no us interessa comprar el llibre, igualment recomano que visiteu la seva pàgina web del Departamento de Física y Química de l’IES Leonardo da Vinci, que és una pàgina excel·lent on trobareu materials i animacions interactives de relativitat i de molts altres àmbits de la Física.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.