Llibres i repositoris digitals de treballs pràctics de Química

Amb l’excusa de la recent publicació en format digital del llibre Una Mirada nueva a la química experimental de bachillerato, faig un petit repàs dels llibres i repositoris digitals de treballs pràctics de Química per a secundària i batxillerat.

Una Mirada nueva a la química experimental de bachillerato (2010)Una Mirada nueva a la química experimental de bachillerato (2010)

Els professors de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona: Francesc A. Centellas, Montserrat Corbella, Gemma Fonrodona, Carme González, Jaume Granell i Ernesto Nicolás, juntament amb els professors de batxillerat i membres del Col·legi de Químics de Catalunya: Josep Mª Fernández, Roser Fusté i Miquel Paraira, han publicat la versió en castellà del llibre de pràctiques “Una nova mirada a la química experimental de batxillerat”, on es proposen onze practiques de laboratori relacionades amb diferents temes dels programes de química del batxillerat. Aquesta nova versió, en format e-book, del llibre, amb el títol: “Una Mirada nueva a la química experimental de bachillerato“, la podeu obtenir de forma gratuïta en format pdf, a l’adreça electrònica:

http://www.publicacions.ub.es/

Didáctica de la química y vida cotidianaDidáctica de la química i vida cotidiana (2003)

Publicació que recull els treballs presentats a la jornada monogràfica sobre “Didáctica de la Química y Vida Cotidiana”, patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia que es va celebrar a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de la Universitat Politècnica de Madrid, el 29 de maig de 2003. El seu objecte principal va ser analitzar i debatre exemples i experiències per fomentar l’aprenentatge de la Química, des d’una doble vessant: mostrant com aquesta Ciència està involucrada en múltiples camps, i facilitant el seu aprenentatge amb analogies i exemples de la vida quotidiana. A més, un altre dels objectius de la Jornada va ser incentivar la comunicació d’experiències, metodologies i resultats assolits per fomentar el paper de la Química a l’educació i promoure la cultura científica (química) entre els ciutadans.

Només la part II, que és en la que es centren les propostes de treballs pràctics, es pot descarregar de la web Ciencias puras, que també disposa de més repositoris de treballs pràctics i experiències.

Els llibres de les següents jornades es troben a web del Departamento de ingeniería química industrial y medio ambiente de la Escuela técnica superior de ingenieros industriales de la Universidad politécnica de Madrid.

Prácticas de Química para Educación Secundaria (1998)

Prácticas de Química para Educación Secundaria (1998)

Es descriuen 50 activitats pràctiques agrupades en 20 blocs temàtics. Algunes estan orientades per a la E.S.O. i altres, més complexes, per al Batxillerat.

http://www.pnte.cfnavarra.es/publicaciones/pdf/qui_dg.pdf

 

The golden book of chemistry experiments (1960)

The golden book of chemistry experiments (1960)

El llibre d’or dels experiments químics, escrit per Robert Brent i il.lustrat per Harry Lazarus, és un llibre per a nens publicat al 1960 que tenia per objecte explicar com es podria establir un laboratori de química a casa i dur a terme experiments senzills. El govern dels EUA va retirar en el seu moment el llibre de les biblioteques i va prohibir la seva venda amb la base que els projectes eren massa perillosos per al públic infantil. Segurament coincidirem que és probable que cap pare vulgui que els seus fills intentin produir i després esclatar hidrogen a casa seva, però pel professorat de química que pot tenir en consideració les mesures de seguretat adients, aquest continua sent un dels millors llibres d’experiències de química. El llibre es pot descarregar en format pdf per guardar-lo a l’ordinador o imprimir-lo de manera totalment legal.

Manual de seguridad

Manual de seguridad en laboratorios químicos

Manual imprescindible, de la casa de productes químics PANREAC (en castellà).  Panreac també ofereix protocols de treballs pràctics de química en línia.

També es poden baixar fitxes i pòsters sobre seguretat al laboratori des de la intranet del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (es necessita contrasenya d’Epoca).

Repositoris de protocols de treballs pràctic de Química

Al CDEC, Centre de documentació i experimentació en ciències del Departament d’Educació de Catalunya, es troben penjats un bon grapat de protocols de treballs pràctics de Química tant per l’ESO com pel batxillerat i de gran qualitat.

Treballs pràctics de química al batxillerat

Recursos i treballs pràctics de física i química per l’ESO amb ajut del laboratori assistit per ordinador

Recursos i treballs pràctics de física i química pel batxillerat amb ajut del laboratori assistit per ordinador

__________________________________________________________________________

Actualitzat el 30 de gener de 2011

He recopilat les referències al llibres i repositoris digitals de treballs pràctics de Química, juntament amb els  de Física , en la pàgina:

https://experimentaciolliure.wordpress.com/revistes/llibres-i-repositoris-digitals-de-treballs-practics-de-fisica-i-de-quimica/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.