Experimentació amb tecnologia mòbil. El color dels objectes

És possible veure els objectes i el seu color a simple vista o a través de la càmera d’un telèfon o tauleta, i tant si estan il·luminats amb llum blanca com amb llum d’un color determinat. L’avantatja de fer-ho a través de la càmera és que podem arribar a quantificar el color.

Aplicacions a utilitzar

GoPhoton Colores 2L’aplicació Colors de GoPhoton! permet veure el color dels objectes aplicant els filtres vermell, blau i verd a la llum que reflecteixen quan son il·luminats pel flaix del telèfon. Aquesta aplicació és el resultat d’una iniciativa (GoPhoton!) de diverses institucions científiques amb motiu de l’Any Internacional de la Llum 2015, entre les que es trobava l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Barcelona. L’aplicació només està disponible per Android.

Color grab és Color Grabuna aplicació molt interessant, només disponible per Android, que quantifica el color que està veient la càmera del mòbil en molts formats: Html/Exa, RGB, HSV, etc. Només cal apuntar al color que interessi i immediatament ens torna el valor del color, escriu i diu el seu nom en anglès si es prem el control de volum, i exporta i/o envia el valor on vulguem.

Hi ha aplicacions per iOS que es poden semblar, com Color Capture, però no donen el valor HSV i tenen un enfocament dirigit a la compra de pintures.

Physics Toolbox Color detector 2L’aplicació que integra un detector de color tant per Android com per iOS és Physics Toolbox Sensor Suite, que hem utilitzat diverses vegades, encara que no apunta tan finament el bocí de color com Color grab, només dona el valor exadecimal i el nom en anglès, però no el diu per l’altaveu.

De les diferents maneres de mesurar el color les que més ens poden interessar son la RGB/hexadecimal/Html i la HSV. La forma RGB (Red, Green, Blue) ens indica la composició del color en funció de les llums primàries vermella, verda i blava, el que és molt interessant per definir colors en les pantalles d’ordinador i les pàgines web, per exemple si volem traspassar un color determinat a un dibuix.

El model HSV (Hue, Saturation, Value) defineix el valor del color en funció dels vectors tonalitat, saturació i valor, i és més utilitzat en pintures. Per nosaltres aquest model té interès sobre tot pel valor de la tonalitat que mesura el color en un cercle cromàtic que segueix els colors de l’Arc de Sant Martí, de manera que podem definir els colors per un sol número que va de 0 a 360º, i així un verd de H = 100º és més clar que el verd H = 120º.

RGB_color_circle

Realització

Malgrat que la percepció del color no és un assumpte fàcil ja que depèn de molts factors, entre altres de la naturalesa de la superfície, de la llum que incideix sobre ella, del color dels objectes que l’envolten, dels nostres propis ulls i fins i tot de la nostra experiència prèvia en mirar els colors, podem intentar iniciar l’estudi del color dels objectes amb l’idea simple de que veiem l’objecte del color de la llum que reflecteix.

Per tant podem acordar per començar que veurem els objectes del seu color només si la llum que incideix sobre el cos conté en la seva composició el seu color, malgrat que una mateixa percepció de color es pugui obtenir per barreges de diferents freqüències de radiació visible.

Colors GoPhoton 400El que farem és, doncs, ficar sobre un fons blanc una sèrie de peces de diferents colors, per exemple d’un joc de construcció de nens o diferents caramels acolorits com els “mentos”, i compararem com es veuen a simple vista amb llum natural i com es veuen a través del mòbil o tauleta amb l’aplicació Colors de GoPhoton!.

Aquesta aplicació visualitza el que veu la màquina a través de tres filtres, vermell, verd i blau, de manera que veiem en quina mesura els objectes reflecteixen aquests tres colors. Per exemple, si us fixeu en l’objecte verd comprovareu que es veu verd i més clar amb el filtre verd. Com aquesta app presenta en pantalla totes les imatges alhora, es veu més gran i millor amb una tauleta.

Encara que l’activitat es pot fer també mirant els objectes a través de filtres de color de plàstic, obtinguts per exemple de separadors de carpeta de colors transparents, l’aplicació Colors permet veure els cossos a través de tres filtres alhora i fer millor les comparacions.

GoPhoton Colores 400Colors de GoPhoton! mostra en pantalla una cinquena imatge que presenta la diferencia entre les imatges obtingudes amb els filtres vermell i verd. Resulta que quan es visualitza la pell es veu la llum reflectida no només per la superfície externa sinó també per una part reflectida pel teixit immediatament per sota de la pell, on poden trobar-se vasos sanguinis. Si hi ha més sang, com és vermella, la reflexió augmentarà més en el vermell que en el verd.

Si es mira amb l’app un braç nu en el que s’ha pressionat amb el dit i després s’ha deixat anar, trobarem que es nota l’aturada del flux de sang. Els autors de l’aplicació diuen que és possible notar les diferencies d’afluència de sang a la cara quan la gent es ruboritza, però jo no l’he pogut comprovar.

El color de les peces de plàstic il·luminades amb llum natural o amb una llum d’un color determinat es pot veure també gràcies a les altres aplicacions comentades, Color Grab i el Detector de color de Physics Toolbox Sensor Suite. Si enfoquem la peça quan està il·luminada amb llum natural ens retornarà el valor seu color, que no coincidirà amb el que s’obté quan s’il·lumina amb una altre llum concreta, a no ser que contingui el seu propi color.

color grab 400 Physics Toolbox Color detector 400

Per donar llum de diferent color als cossos es poden usar bombetes folrades de filtres dels colors que interessi o millor, ara que disposem de llums led de diferents colors, comprar una bombeta que canvia al color que volem gràcies a un comandament a distància i que te un preu molt assequible (<15€, com a referència podeu mirar en Amazon). Haureu de ficar la bombeta i els objectes de color dins una caixa amb les parets fosques i enfosquir també l’habitació.

Observacions

El telèfon mòbil juntament amb l’aplicació Color grab es pot usar com a colorímetre per a mesurar la concentració d’algunes dissolucions acolorides, com és la del sulfat de coure II. És el valor de la tonalitat (hue) el que permet mesurar quantitativament que la dissolució estigui més o menys concentrada. He de dir que l’experiment funciona a la perfecció. Mireu-vos l’article que l’explica, Smarphones en el laboratorio, ¿es muy azul el azul?, escrit pels professors europeus Marc Montangero, Daniel Bengtsson, Márta Gajdosné Szabó, Miroslaw Los i Lilla Jónás, i traduït al castellà José Luis Cebollada.

GoPhoton Heartrate 400A més de l’app Colores, GoPhoton també va elaborar una altra aplicació, Heart Rate, que permet obtenir el ritme cardíac només posant un dit sobre l’ocular de la càmera del telèfon mentre l’aplicació va mesurant les variacions de transparència a la llum del flaix que observa en el dit segons passa més o menys quantitat de sang per ell. Al mercat hi ah moltes altres aplicacions com la de GoPhoton, però aquesta és gratuïta, no fica publicitat, no demana permisos absurds, etc


 

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.