Unitats didàctiques per a secundària de la Fecyt

Rellegint aspectes relacionats amb la percepció en Viaje al universo neuronal, un dels llibres de la col·lecció Unidades didácticas editats per la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (Fecyt), i valorant el que m’estava aportant he pensat en fer una mica de publicitat a la col·lecció.

Són monogràfics sobre temes que es tracten només de passada a l’ESO i el Batxillerat però que podrien tenir una més gran presencia. Han estat editats entre els anys 2004 i 2015 amb motiu de la setmana de la ciència que es celebra cada any al mes de novembre, i malgrat que no són massa recents crec que conserven un gran interès.

Unidad Didáctica Eclipses

La unitat didàctica Eclipses (2004) va ser realitzada en el marc de la Setmana de la Ciència 2003. L’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) va ser l’encarregat de fer aquesta publicació.

El mateix any, l’IAC també en col·laboració amb la Fecyt va publicar un altre llibre d’aquesta mateixa temàtica, Unidad didáctica: Ocultaciones, on a més d’eclipses es parla de transits i de les pròpies ocultacions

Unidad Didáctica Meteorología y Climatología

Aquest unitat didàctica Meteorología y Climatología (2004) va ser realitzada en el marc de la Setmana de la Ciència de 2004. Parla en una primera part del que indica el seu títol i en una segona de l’observació i identificació de núvols.

Unidad Didáctica La Huella de Einstein

La unitat didàctica La Huella de Einstein (2005) va ser realitzada en el marc de la Setmana de la Ciència de 2005. Explica les aportacions científiques d’Einstein i múltiples aspectes i anècdotes de la seva vida.

Unidad Didáctica. Viaje al Universo Neuronal

La unitat didàctica Viaje al universo neuronal (2007) ha estat elaborada en col·laboració amb institucions i experts relacionats amb el tema de referència, i es presenta com la resta d’unitats amb la doble aspiració de servir de material de suport al professorat d’ensenyament secundari i de contribuir a incrementar entre els nostres estudiants l’interès per la ciència.

Unidad Didáctica Nanociencia y Nanotecnología. Entre la ciencia ficción del presente y la tecnología del futuro

La nanociència i la nanotecnologia són dues disciplines emergents amb un elevat caràcter multidisciplinari i amb una rellevància científica i social especial. La FECYT va escollit aquestes disciplines al 2009, l’Any Europeu de la Creativitat i la Innovació, ja que parlar de nanociència i de nanotecnologia és parlar d’innovació. La unitat didàctica Nanociencia y Nanotecnología (2009) explica els desenvolupaments i aplicacions industrials absolutament innovadors que realitza la nanotecnologia a partir de la investigació bàsica de la nanociència, des de nous materials amb aplicacions en medicina (fabricació de lligaments o tendons artificials) o en construcció (edificis que es puguin autoabastir energèticament), fins i tot dispositius electrònics cada vegada més diminuts i potents.

Unidad Didáctica Biodiversidad. El mosaico de la vida

Aquesta unitat didàctica, Biodiversidad. El mosaico de la vida (2011), adreçada al professorat d’Ensenyament Secundari té com a tema central la Biodiversitat i pretén contextualitzar el coneixement que es té de la diversitat d’espècies que habiten el nostre planeta, les amenaces a què s’enfronta i el futur del seu estudi amb la incorporació de les noves tecnologies.

Unidad Didáctica Matemáticas del Planeta Tierra

En el marc de l’Any de les Matemàtiques del Planeta Terra (MPE2013, en les sigles en anglès), afavorit per la UNESCO i per centenars d’institucions de tot el món, la FECYT i l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT) es van unir a aquesta iniciativa publicant aquesta unitat didàctica Matemáticas del Planeta Tierra (2013), que aporta eines per incloure la investigació matemàtica més actual i nova respecte a aquests temes a les aules.

L’editorial SM ha col·laborat en aquesta Unitat Didàctica amb la realització d´un Quadern d’activitats, ideat i dissenyat per professorat amb una llarga experiència en la docència de l´Educació Secundària i el Batxillerat. Aquest quadern es descarrega en el mateix arxiu de la Unitat Didàctica i es troba a continuació d’ella.

Unidad Didáctica. Ciencia con luz propia. Aplicaciones tecnológicas de la luz

Què és la llum? Com és el nostre ull? Veiem què volem veure? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals dóna resposta aquesta publicació, Ciencia con luz propia. Aplicaciones tecnológicas de la luz (2015), en què han participat professors i investigadors de la Universitat de Granada (UGR), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Miguel Hernández (UMH) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Els exercicis, anècdotes i exemples que trobem a cadascun dels deu capítols, així com els materials auxiliars ─pel·lícules, revistes i pàgines web─ ofereixen als docents les eines necessàries per donar suport a la seva tasca i pretenen contribuir a incrementar l’interès dels estudiants per la ciència.

L’editorial SM ha col·laborat en aquesta Unitat Didàctica amb la realització d´un Quadern d’activitats, ideat i dissenyat per professorat amb una llarga experiència en la docència de l´Educació Secundària i el Batxillerat. Aquest quadern es descarrega en el mateix arxiu de la Unitat Didàctica i es troba a continuació d’ella.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.