Treballs pràctics clàssics de física pel batxillerat del CDECT

Fins al 2002, sota la coordinació d’Imma Ros i Clavell es van elaborar una sèrie de protocols d’experiències, demostracions i experiments de física com a material de suport del “Curs de treballs pràctics de física al batxillerat” que va organitzat el denominat per aquell temps Departament d’Ensenyament.

L’elaboració i revisió del material la van portar a terme Marta Madrueño i Sicart i Jaume Pont i Serra. Van col·laborar Lluís Nadal i Balandras i Adolf Cortel i Ortuñó. A més va ser clau la participació els membres del Seminari permanent de formació de formadors de Física i Química, que van elaborar protocols, els van experimentar a les aules i els van difondre en els cursos de formació. Hi eren:

Eulàlia Albaladejo i Marcet, Josep Ametlla i Miquel, Ana Aparicio i Iguacel, Josepa Balmaña i Miró, Montserrat Bolòs i Giralt, Aureli Caamaño i Ros, Miquel Calvet i Solé, Teresa Castanys i Pomés, Josep Corominas i Viñas, Antoni Cortada i Colomer, Anicet Cosialls i Manonelles, Valentí Ferrer i Comasolivas, Isabel Gomis i Rabassa, Josefa Guitart i Mas, M. Teresa Lozano i Martínez, Emilio Llorente i Pérez, Rosa M. Melià i Avià, M. Antonia Merino i Calvet, Concepció Miró i Carrera, Teresa Morató i Rexach, Josep L. Pau i Roigé, Esteban Pérez-Rendón i Collantes, Ester Planas i Bonnin, Anna M. Sastre i Brugués i M. Teresa Ventura i Pagà

Si els coneixeu ja sabeu que és un llistat de professionals extraordinaris, molts d’ells ja jubilats, i malauradament algú que ja ens ha deixat, que en consonància amb la seva vàlua van elaborar uns materials magnífics.

A diferència dels seus protocols homòlegs de química (que encara hi són a l’antiga web del CDEC), els protocols de física van desaparèixer de la web del CDEC uns pocs anys més tard de la seva elaboració, i encara no hi són penjats (de fet, tampoc han recuperat a la nova web els protocols de química clàssics). És per la qual cosa que els fico a l’abast de tothom en la idea que no es perdin en l’oblit.

Són propostes a realitzar amb utensilis i maquinari “clàssic”, sense data-loggers ni telèfons intel·ligents, ni arduinos, ni cap d’aquestes coses que ara ens semblen que han estat aquí tota la vida. Només tres, Caiguda de la gravetat amb sensors, que necessitava del maquinari EXAO dissenyat per Adolf Cortel, Vidshell: estudi de moviments amb programes editors de vídeo, que feia us del desaparegut puntejador de vídeos Vidshell, i Cool Edit: estudi de diferents sons amb l’ordinador, que utilitzava el programari Cool Edit també finiquitat, i necessitaven un ordinador, se’n sortien de la tònica general.

Aquest són els materials d’aquest curs del que parlem. Cada document conté la proposta per l’alumnat i els comentaris pel professorat.

Objectius terminals de física de batxillerat referents als treballs pràctics


Magnituds

Moviment

Dinàmica i energia

Ones

Electricitat i magnetisme


Bibliografia

Adreces


Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.