Llibres i repositoris digitals de treballs pràctics de Física

Per completar el petit repàs dels llibres i repositoris digitals de treballs pràctics de Química per a secundària i batxillerat, ara proposo uns quants de Física.

Física re-creativa. Experimentos de Física usando nuevas tecnologías (2000)

De Salvador Gil y Eduardo Rodríguez. En aquest llibre digital, que també està editat en paper per l’editorial Pearson Educación, es presenten un conjunt d’experiments de física, que fan ús de les noves tecnologies disponibles (sistemes de presa i anàlisi de dades per ordinadors, Internet, vídeo, electrònica comercial, etc.) i ressalten els aspectes metodològics de la física i les ciències en general. Els projectes estan orientats a estudiants universitaris, encara que alguns, degudament ajustats, poden usar-se en secundària i batxillerat.

En la mateixa web es publiquen més treballs experimentals realitzats per estudiants de diferents universitats que han realitzar i presenten les dades i resultats de molts dels projectes proposats al llibre.

Experimentos con hilos y cinta adhesiva (2002)

És un llibre magnífic. Com el títol intenta explicar, és un recull d’experiments de física que abarquen tots els camps i amb diferent nivell de dificultat conceptual i de realització, però tots ells molt interessants i que es poden realitzar amb un equipament mínim.

Està penjat a la xarxa per la Universidad Nacional Autónoma de México i també es pot aconseguir en paper (per 30 €) en la Real Sociedad Española de Física.

Física: manual de laboratorio (1998)

De Paul Robinson amb dibuixos de Paul Hewitt. Encara que no està lliure a la web, si que es pot veure una bona part en Google llibres. El fico perquè és un llibre extraordinari de treballs pràctics de física per la secundària i el batxillerat.

Paul Hewitt és l’autor d’un altre llibre magnífic de física, Física conceptual (2002), que no hauria de faltar a cap professor o professora de ciències.

Problemas y experimentos recreativos (1975)

De Yakov I. Perelman, preparat per Patricio Barros i Antonio Bravo. Suposo que tothom coneix a Perelman. Com diuen els creadors de la web, un del seus llibres meravellosos.

A més en la mateixa web es poden trobar els altres llibres de Perelman, com els famosos Ciencia recreativa I i II, així com també d’altres autors, la majoria dins el camp de la divulgació científica.

Demonstrations experiments in physics (1938-2003)

Escrit per Richard Manliffe Sutton en 1938 ha estat reeditat per PIRA (Physics Instructional Resurce Association) en línia i per baixar-lo en pdf . És un gran encert, ja que és un llibre clàssic en tots els aspectes.

La pàgina web d’aquesta asociació (PIRA) és també una font enorme de propostes de treballs pràctics de Física.

PHYSICS DEMONSTRATIONS. A Sourcebook for Teachers of Physics (1996)

De Julien Clinton Sprott. Com diu el títol és un llibre amb nombroses demostracions de física que participen de la idea de física recreativa.

http://sprott.physics.wisc.edu/demobook/INTRO.HTM

Repositoris de protocols de treballs pràctics de Física

Al CDEC, Centre de documentació i experimentació en ciències del Departament d’Educació de Catalunya, es troben penjats un bon grapat de protocols de treballs pràctics de Física tant per l’ESO com pel batxillerat i de gran qualitat.

Recursos i treballs pràctics de física i química per l’ESO amb ajut del laboratori assistit per ordinador

Recursos i treballs pràctics de física i química pel batxillerat amb ajut del laboratori assistit per ordinador

__________________________________________________________________________

Actualitzat el 30 de gener de 2011

He recopilat les referències al llibres i repositoris digitals de treballs pràctics de Física, juntament amb els  de Química, en la pàgina:

https://experimentaciolliure.wordpress.com/revistes/llibres-i-repositoris-digitals-de-treballs-practics-de-fisica-i-de-quimica/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.