Física amb Arduino nano 33 BLE Sense i Phyphox: tots els sensors en un

Avui porto una nova tarja Arduino (bé no tant nova ja que va sortir fa dos anys) dissenyada per la gent del projecte Arduino sobre la base de l’Arduino Nano 33 BLE a la que van incorporar una gran quantitat de sensors. Ne refereixo a la placa Arduino Nano 33 BLE Sense (nano de les dimensions, 33 de 3,3 volts, BLE del tipus de bluetooth i Sense de quantitat de sensors).

La placa surt més cara (35 € a Arduino) que un Arduino clàssic o un esp32 (que es troben per 5 €) però s’ha de considerar que en una tarja minúscula, amb la que et pots comunicar per wifi i per bluetooth, han integrat els sensors:

  • sensor de llum, proximitat, color i de gestos
  • micròfon digital
  • acceleròmetre i giroscopi, i magnetòmetre
  • sensor de temperatura, humitat i pressió

És a dir, t’estalvies de comprar-los i de connectar-los a la tarja, a més de que estan tots junts.

El tipus de connexió bluetooth és BLE, que encara que pot donar algun problema de compatibilitat, consumeix molt poca energia i és compatible amb l’aplicació Phyphox per a l’obtenció de les dades dels sensors.

La placa funciona internament a 3,3 V, però pot ser alimentada per usb i per la connexió VIN entre 4,5 i 21 V. Com el consum és reduït són suficients dos piles CR2023 de 3 V.

La mateixa gent d’Arduino explica com connectar la placa i fer-la servir, i també es troben exemples de projectes per veure tots els sensors alhora, o d’un en un individualment, a través del port sèrie de l’ordinador.

Quant a la utilització de Phyphox per veure al telèfon o la tauleta les dades aconseguides pels sensors de la placa, és prou fàcil gràcies a la feina de Gautier Creutzer, col·laborador del projecte La physique autrement, del Laboratoire de Physique des Solides de l’Université Paris-Saclay et du CNRS, el que ara veurem.

Installar l’Arduino Nano 33 BLE Sense i connectar-lo a Phyphox

Els profes de La physique autrement tenen el procediment pautat tant en francès com en anglès, però us faig un resum.

Després de comprar la placa el primer que s’ha de fer és instal·lar els controladors a l’ordinador per a que el sistema la reconeixi. Per aconseguir-ho el que s’ha de fer és instal·lar la placa a l’IDE d’Arduino abans de connectar-la a l’odinador. L’IDE d’Arduino és l’aplicatiu que s’utilitza per a carregar el codi dels projectes en les plaques i es pot descarregar d’aquí, encara que també es pot treballar en línia.

S’obre l’IDE i en Eines, Tipus de placa, es clica en Gestor de targes i s’escriu Mbed OS, i s’installa Arduino Mbed OS Nano Boards. Trigarà una estoneta. En mig de la instal·lació preguntarà si es volen instal·lar el controladors; s’ha de dir que sí.

Acabat el procés ja es pot punxar la placa a l’ordinador a través d’un cable usb i Windows ja reconeixerà la tarja. Després, a l’IDE s’ha de seleccionar la placa Arduino Nano 33 BLE i el port de l’ordinador al que s’ha connectat la tarja.

Ja que estem a l’IDE, es poden descarregar les llibreries que es necessiten per instal·lar el codi del projecte a la placa. S’han de buscar en Programa, Incloure llibreria, Administrar biblioteques. Són les següents:

  • phyphoxBLE, by RWTH Aachen University, per a connectar per Bluetooth amb Phyphox
  • Arduino_LSM9DS1, by Arduino, per l’acceleròmetre, el giroscopi i el magnetòmetre
  • Arduino_LPS22HB, by Arduino, pel baròmetre
  • Arduino_HTS221, by Arduino, per la temperatura i la humitat
  • Arduino_APDS9960, by Arduino, per la llum i el color

El projecte a instal·lar a la placa s’ha de baixar de la pàgina de La physique autrement, descomprimir-lo i obrir-lo a l’IDE. Per defecte, pel bluetooth, el projecte dóna a la placa el nom de nano_6. Es pot canviar pel que més ens agradi. Ara, per carregar-lo a la placa Android Nano 33 BLE Sense només cal pitjar a pujar (fletxa cap a la dreta, a dalt, a l’esquerra de l’aplicació).

Una vegada carregat el projecte, es pot deixar la placa connectada a l’ordinador per a que tingui corrent, o desconnectar-la i endollar-la a una bateria de les que s’utilitzen per a allargar les bateries dels telèfons, per exemple, com es veu a la foto de sota.

Ara que la placa està emeten es necessita l’aplicació Phyphox per a recollir les dades obtingudes pels diversos sensors. Phyphox està disponible tant per Android com per iOS, i permet incorporar experiments dissenyats per tercers descarregant-los gràcies a un codi QR.

S’obre l’app Phyphox i es pitja al +. S’escull Afegir experiment des de un codi QR i s’enfoca al codi QR de sota.

Una vegada que apareix el conjunt d’experiments es selecciona Agregar tots. D’aquesta manera es guarden al llistat d’experiments de Phyphox en un apartat amb el nom de la tarja.

Si es selecciona Illuminance with colors, per exemple, primer l’app demana escollir un dispositiu (en aquest cas nano_6, si no l’hem canviat el nom), i ja es pot començar a recollir les dades del sensor només pitjant al símbol endavant.

Per a que l’aplicació Phyphox vegi la tarja Arduino Nano 33 BLE Sense a través de bluetooth s’ha de tenir activa al telèfon la localització i el bluetooth.

IMPORTANT!. Encara que el telèfon no sigui capaç de vincular la tarja al bluetooth no cal preocupar-se, l’aplicació Phyphox reconeix la tarja i es connecta amb ella encara que no estigui vinculada al telèfon.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.