Experimentació amb tecnologia mòbil. Interferències sonores

function-generatorAplicació a utilitzar

Function Generator

L’aplicació ha estat feta per Keuwlsoft, que ha desenvolupat 20 més de gran qualitat i que no demanen cap permís al instal·lar-se.

La majoria dels generadors de tons per telèfons i tauletes només emeten en mono, però aquesta aplicació és molt interessant perquè pot emetre en estèreo amb la freqüència que es vulgui per cadascú dels dos canals. Donat el disseny gràfic de l’app és convenient fer-la servir en tauleta o en un telèfon amb pantalla gran per a poder pitjar els dits amb comoditat.

En la pàgina web dels autors troben un manual en anglès, informació de totes les aplicacions que han desenvolupat i també un apartat molt interessant sobre Arduino connectat per bluetooth amb telèfons i tauletes.

Realització

 S’inicia l’app Dual Channel Function Generator en una tauleta a la que es connecten dos altaveus iguals que estiguin separats més de 2 metres i encarats a l’audiència, que ha de poder moure’s pel davant dels altaveus. Per defecte l’aplicació s’inicia amb els dos canals pels que pot emetre, marcats a una freqüència de 440 Hz (La). Més endavant es pot experimentar amb altres freqüències, però amb aquesta funciona l’experiència prou bé. Si es vol que la longitud d’ona dels sons sigui un metre, la freqüència ha de ser de 340 Hz (Vona = λ•f).

Es comença a emetre el so mentre les persones assistents van passejant-se pel davant els dos altaveus tapant-se una de les dues orelles, per tal de sentir només per l’altra. Hauran de trobar punts en els que sentin el so més baix que en altres. Són els punts en els que la interferència és destructiva. S’hauria de mesurar la distància d’aquests punts a tots dos altaveus amb l’ajut d’un flexòmetre.

Per a que sonin els dos altaveus alhora l’aplicació ha de tenir marcats la tecla FREQ, els dos canals (LEFT i RIGHT) en taronja i prémer la tecla OUT. Si en el moment en el que els assistents estan col·locats en els llocs en els que senten el so més fluix, es desconnecta un dels canals, haurien de sentir el so més fort amb un sol altaveu.

function-generator

Observacions

 Quan dues o més ones es troben en un punt de l’espai interfereixen entre si, de manera que en sumar-se les seves funcions d’ona pot passar que se potencien els seus efectes, que s’anul·lin, o qualsevol situació intermèdia. En concret, quan interfereixen dues ones sonores de la mateixa freqüència i amplitud és possible trobar punts en els quals es produeixi una interferència totalment destructiva (silenci) en funció de la diferència de distàncies del punt als llocs on es produeixen els sons (focus).

L’oïda humana és molt fina i és capaç de notar les petites variacions d’intensitat del so que es produeixen d’un lloc a un altre en l’habitació. Heu de pensar que el so dels dos altaveus es reflexa en les parets i sostre i que les interferències mai arriben a ser notablement destructives. Per comprovar quan de petites són les diferències en el nivell d’intensitat sonora (dB) en els diferents punts de la sala es pot fer ús d’un sonòmetre. Comprovareu que les diferències no passen d’uns pocs decibels (dB).

Si s’han mesurat les distàncies als focus dels punts en el que es produeix la interferència destructiva, es pot fer un estudi quantitatiu i calcular experimentalment la longitud d’ona del so, donat que s’ha de complir que la diferència de distàncies sigui un múltiple senar de mitja longitud dona.

d1 – d2 = (2n-1) λ/2

Una vegada calculada la mitjana de les longituds d’ona obtingudes, es pot calcular la freqüència del so i comparar-la amb la que ha emès el generador de funcions.

Aquesta experiència realitzada amb un ordinador portàtil equipat amb l’aplicatiu Audacity i dos altaveus l’expliquen molt detalladament Xavier Muñoz i Tavi Caselles en l’article Interferències sonores, publicat en el número 7 de la revista Recursos de Física.


Hi ha un comentari

  1. […] L’aplicació ha estat desenvolupada per l’empresa anglesa Keuwlsoft. És gratuïta i no demana cap permís en la instal·lació. La mateixa empresa ofereix moltes d’altres aplicacions de molta qualitat, com l’app Function Generator que vam utilitzar en l’entrada Experimentació amb tecnologia mòbil. Interferències sonores. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.