Comparativa interfícies sensor-ordinador

Els sensors, de temperatura, de llum, etc, subministren dades analògiques que per que siguin enteses per un ordinador s’han de transformar en digitals. Les consoles, les interfícies sensor-ordinador, els Data-loggers, o com se’ls vulgui dir, fan aquesta funció de transformació i subministren les dades que amb el programari adequat són processades per l’ordinador.

La primera interfície d’entrada de dades a l’ordinador és la de la tarja de so. Només amb aquesta i un micròfon barat ja es poden fer un munt d’experiències o de petites investigacions sobre el só aprofitant programes com Audacity o Cooledit. Fins i tot hi ha gent que (sense sobrepassar el 5 V d’entrada) la utilitza per connectar altres tipus de sensors. Pareu compte amb la versió d’Audacity que necessiteu ja que la versió 1.2.6 va ser l’última en la que es poden fer mesures en microsegons. Si no us cal tanta precisió, la versió actual ja us va bé.

Tots els instituts antics de Catalunya disposen del maquinari Multilog, que és molt complet i ve acompanyat del programari Multilab que, a més d’analitzar les dades, permet filmar en vídeo i analitzar els vídeos corresponents. També disposen d’un conjunt de sensors per utilitzar amb el Multilog, i sempre es poden comprar més a través de la casa ERIDIDÀCTIC de Barcelona. NovaLinkEl Multilog i els seus sensors són de la casa Fourier Education, que també disposa d’una interfície no autònoma, que s’ha de connectar sempre a l’ordinador, anomenada NOVA LINK (formalment, USB-Log), que és molt més barata que les consoles Multilog i a la que es poden connectar tots els seus sensors que ja teniu. La podeu encomanar també a EriDidactic.

El software del Multilog és el Multilab i la última versió vàlida que funciona amb les consoles Multilog i manté el format dels arxius que guarda és la v1.63. La NOVA LINK (USB-Log) funciona també amb el programari que anomenen Multilab però la versió ja és la v1.64, (que no va amb el Multilog) i que te un nou format dels arxius a guardar (incompatible amb el Multilog), i també va amb el nou programari anomenat MILAB.

Pot ser, alguns centres encara conservin el primer EXAO que va circular, dissenyat per Adolf Cortel Ortuño, que funcionava en els 286 amb sistema operatiu DOS. Jo encara l’utilitzo i en molts aspectes és superior als actuals.

Caiguda tanca Exao

També es va repartir el SADEX de la casa ALECOP que funciona en windows 3 i que encara fa la seva funció.

Però si els que teniu resulten insuficients o bé no en teniu, hi ha la possibilitat d’adquirir-los, alguns a un preu assequible. El següent quadre compara el Multilog amb altres interfícies que utilitzo, totes elles fàcils de comprar per internet.

La primera és el Little Doctor, que la fan uns irlandesos, es pot comprar per Pay-Pal i l’envien de seguida. El programari i l’ajuda està en anglès, però he fet una traducció molt dolenta al castellà de la primera part del manual, que us pot donar una idea del seu funcionament.

DrDAQUna altra interfície a preu assequible és el DrDAQ Data Logger de la casa Pico Technology que val el mateix (100 €) que el Little Doctor. Funciona molt bé i proposen un munt d’idees per portar a terme petites investigacions.

eyes17-nb2

ExpEYES Junior (Experiments for Young Engineers and Scientists) és la continuació del projecte Phoenix (Physics with Home-made Equipment & Innovative Experiments). És una consola que treballa en Windows, Linux i Android.

 

Diferents alternatives de maquinari per a l’estudi i experimentació de les ciències
Sistema operatiu en el que treballa Consola autònoma Es necessita ordinador Connexió Preu interfície Preu sensors Varietat de sensors Facilitat d’us (fàcil 10, difícil 1)
Multilog Pro

NOVA LINK
(USB-Log)

Windows Si

 

No

Si

 

Si

USB

 

USB

760 €

 

80 €

210 – 560 euros 8
 

Little Doctor

Windows No Si USB 100 € 15 – 50 euros 6
ExpEyes Linux Windows

Android

No Si USB 80 € 2 – 50 euros 5
DrDAQ Data Logger Windows

Linux

No Si USB 100 € 25 – 200 € 8

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.