Descubriendo la luz. Experimentos divertidos de óptica

A l’any 2018 el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) va publicar el llibre Descubriendo la luz. Experimentos divertidos de óptica, elaborat per un grup de joves investigadors del seu Instituto de Óptica (IO-CSIC) coordinat per la doctora Maria Viñas.

És un llibre magnífic que combina la fonamentació teòrica amb un munt de propostes experimentals al final de cada capítol, que poden inspirar-nos molt als profes de secundària.

  • ¿Qué es la luz?
  • Fuentes y detectores de luz
  • Instrumentos ópticos
  • El ojo humano: una cámara de fotos biológica
  • La luz en la naturaleza
  • Tecnologías basadas en la luz

Com ells mateixos expliquen, la seva proposta divulgativa està adreçada al públic general, però amb un èmfasi especial en els estudiants de tots els nivells d’Educació Secundària. Com he dit, presenta una àmplia varietat d’experiments relacionats amb els diferents fenòmens i instruments òptics, en els què s’exposen els passos a seguir. El subtítol del llibre és experimentos divertidos, però jo no diria que són divertits en el que s’entén popularment, són divertits per als que ens agrada la ciència, són seriosos, interessants, adients.

El experiments es complementen amb l’explicació dels conceptes necessaris per a la seva realització i interpretació, i tot va acompanyat de nombroses il·lustracions i curiositats, del qual dono fe. Si es vol comprar val uns 25 €.

Però, vet aquí que aquests mateix any 2021 gracies a una copublicació amb l’International Society for Optics and Photonics (SPIE) i l’Optical Society Foundation (OSA) s’ha editat el llibre traduït a l’anglès en format PDF i de descàrrega lliure: Discovering Light: Fun Experiments with Optics.

No és el primer llibre d’òptica elaborat per investigadors del CSIC. Ja en 2009, sota la direcció de José Maria López Sancho van escriure Óptica para maestros, dins el projecte El CSIC en la escuela i publicat per la Comunitat de Madrid.

El descriuen com una aproximació del model de raigs per a l’aula d’educació infantil i primària. Inclou coneixements teòrics, però està construïda al voltant d’aplicacions pràctiques per a l’aula, juntament amb instruccions perquè el professor pugui planificar-ne d’altres. Tracta diversos conceptes relacionats amb l’Òptica i l’Astronomia: com ara el dia i la nit; les fases de la Lluna; estiu i hivern; la mesura del radi de la Terra; construcció d’un rellotge de sol; càmera fosca i la perspectiva del Renaixement en pintura, ajudant de forma pràctica que els docents utilitzin el model de raigs a les seves aules.

Vinga!, a experimentar amb l’Òptica


Per completar la proposta d’experiments, en lloc de recomanar-vos una xocolatina cada dia, us recomano un experiment cada dia de la mà de la web Physics in Advent.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.