Poques coses més rodones que l’òrbita de la Terra

Però no hi havíem quedat des de Kepler que l’òrbita de la Terra era una el·lipse?. No és una el·lipse el que veiem en gaire bé tots els dibuixos que representen la translació de la Terra al voltant del Sol?. Llavors, a què ve el títol d’aquesta entrada?.

Forma habitual en la que es representa en perspectiva la trajectòria de l’orbita de la Terra al voltant del Sol

Fa molt de temps que el professor Esteban Esteban, que va ser molts anys director de l’Aula d’Astronomia de Durango (però que ara mateix no funciona), intenta desfer el bulo de la trajectòria superel·líptica de la Terra al voltant del Sol. De fet, a tots els participants de l’encontre DDD de 2011 a Bilbao ens va sorprendre amb la seva ponència ¿Alguien en la sala tiene algo parecido a la órbita de la tierra?, on explicava:

“Encara que tot el món pensa que l’òrbita de la Terra al voltant del Sol és una el·lipse, no existeix cap cosa coneguda que sigui més circular que dita òrbita.

Dividint dos diàmetres perpendiculars de qualsevol objecte circular, sempre obtenim un número major que el resultat de dividir les longituds dels dos eixos de l’òrbita terrestre.”

A mi particularment me va sorprendre la seva afirmació malgrat que per a realitzar els càlculs de magnituds en el tema del Camp gravitatori a la Física del batxillerat sempre hem considerat circular la trajectòria dels planetes i satèl·lits. Ja sabia que el error comés era petit, però el que no havia caigut era en el seu nivell de petitesa, acceptant que l’aproximació era prou grosera.

Més recentment, al 2019, el professor Esteban ha recopilat aquesta i altres diferents falses teories en el camp de l’Astronomia en el llibre La forma de la órbita de la Tierra y otras ideas previas inadecuadas publicat per Apea (Asociación para la enseñanza de la Astronomía). És un llibre molt molt interessant en el que l’òrbita de lla Terra és el capítol estrella, però en el que hi ha d’altres apartats en els que desmunta altres mites relacionats amb:

  • La durada dels cicles lunars
  • El dia i la durada de la rotació
  • La forma del nostre planeta
  • La brillantor de l’estrella Polar
  • Per on surt el Sol?
  • La constel·lació zodiacal que se’ns assigna
  • Les llunes amb noms especials: les superllunes, la Lluna del caçador, la Lluna blava

Us recomano que feu la prova de mesurar els diàmetres de qualsevol objecte rodó, com per exemple aquests rotllos de cinta adhesiva de sota, i els compareu amb els semieixos de les òrbites dels planetes del Sistema Solar que teniu en el quadre que ve a continuació fet amb dades de la web de la NASA, on es mostra el valor del semieix major de l’orbita i el de l’excentricitat. Comprovareu quan de petit és l’error de considerar les òrbites com a circulars, fins i tot en el cas de Mercuri que és el que te una major excentricitat.

En la mateixa web de l’associació Apea estan penjats un munt de documents més sobre astronomia que representen una aportació inestimable a l’ensenyament d’aquesta ciència i a la seva divulgació i que es poden baixar lliurement ja que tots estan sota una llicencia Creative Commons només d’atribució. En particular vull recomanar el llibre Trabajos de Astronomía para las Clases de Física que ha elaborat recentment (2021) el nostre amic Anicet Cosialls, en el que recopila una bona quantitat dels treballs de recerca que ha fet amb el seu alumnat en els últims anys.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.