El sentit de gir de l’aigua quan es buida una banyera

Fa molts anys que no es parla a la Física del batxillerat de la acceleració de Coriolis i de la fictícia força de Coriolis associada, però si que es continua estudiant una mica de meteorologia a l’ESO i parlant de les borrasques i el seu sentit de gir en cadascú dels hemisferis de la Terra.

S’explica als estudiants que les borrasques giren a l’hemisferi nord en sentit antihorari quan se les mira de dalt, i que això es deu al gir de la Terra sobre si mateixa. No son poques vegades en les que aquí el profe introdueix la similitud d’aquest fenomen amb el que es produeix quan desaigua una banyera a cadascuns dels hemisferis de la Terra.

Borrasca sobre Islàndia

La explicació del professorat va des de demanar als estudiants que comprovin a casa seva con l’aigua de les banyeres i lavabos desaigua en sentit antihorari (estem a Lleida) a indicar que això és un bulo científic i que el moviment de la Terra te una influència tant petita sobre el moviment de l’aigua en la banyera en comparació d’altres molts efectes com la forma del recipient i on es troba l’aigüera o com s’ha emplenat la banyera, que és impredictible saber a priori om es buidarà.

Vòrtex de desguàs en sentit horari a l’hemisferi nord

Però la veritat és que en condicions suficientment controlades es pot mostrar com l’efecte Coriolis afecta al moviment de qualsevol fluid que es mogui sobre la superfície de la Terra i no només a les grans masses d’aire de les borrasques. Aquí en teniu un parell de documents que expliquen la forma en la que el professor d’enginyeria mecànica del MIT (Massachusetts Institute of Technology) en Boston, Ascher Shapiro (1916-2004), ho va mostrar a l’any 1962: el primer una entrada d’un bloc del propi MIT i el segon l’article El problema del sentido de giro del vórtice en los desagües del professor Juan Manuel Ortiz Afanador (2010) de la Universitat Industrial de Santander (Colombia) en la revista MET%FLU, que us el recomano molt, on es fa una primera aproximació a l’efecte Coriolis, per passar a continuació a explicar de forma molt entenedora la seva influencia en el desguàs de les banyeres.

Però si sou més de vídeos no us podeu perdre aquest del Dr. Derek Alexander Muller en Veritasium, que explica el mateix de l’article però amb imatges. Així, si llegiu l’article i/o mireu el vídeo, m’estalvio duplicar l’explicació jo mateix aquí.

Per acabar, una mica de broma. Arturo Quirantes, en El profe de física, i Francisco R. Villatoro, en La ciencia de la mula Francis, a més de tornar-nos a il·lustrar sobre l’efecte ens parlen del súmmum de la manifestació de l’efecte Coriolis 😉 sobre l’aigua en un lavabo tot just a banda i banda de la suposada línia de l’equador terrestre, el que es converteix en entreteniment i petita estafa als turistes a l’Equador. Per altra banda resulta molt entretingut mirar els vídeos on els espavilats equatorians entretenen els turistes.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.