Circuit automobilístic (Race Track). El joc de la velocitat

Continuant amb els regals de Reis, us presento un segon joc de taula de llapis i paper amb el que si que he jugat amb els meus alumnes quan he donat classe a 4t d’ESO. Es tracta del Circuit automobilístic (Race Track, Vector Race, etc.) que és un joc de simulació de carreres d’automòbils molt interessant i molt entretingut, i que alhora serveix per aprofundir en els conceptes relatius al moviment, per la qual cosa també es podria dir El joc de la velocitat.

Ajuda a revisar les idees sobre la rapidesa instantània i mitjana, sobre el vector velocitat i sobre l’acceleració i deceleració. De fet es podria subtitular: No sempre el que va més ràpid arriba el primer!

Vaig conèixer el joc a través del llibre de treballs pràctics de física Física conceptual. Manual de laboratorio de Hewitt i Robinson (1998), però ja es coneixia abans de que Martin Gardner l’expliqués en la columna Mathematical Games de la revista Scientific American al gener de 1973.

El joc consisteix en conduir un cotxe per un circuit juntament amb altres competidors (com a mínim un altre) i arribar el primer. Se suposa que l’automòbil pot accelerar i frenar, però, com en els cotxes de veritat no es pot fer de cop, no es pot passar de 100 km/h a zero en no-res, ha de passar un temps i s’ha de recorrer una distància. Es a dir, per a jugar s’han de seguir unes normes.

Regles del joc

Cada participant ha de tenir un llapis o un boli de color diferent al dels altres i una pista de carreres com la de sota o qualsevol altre disseny que us pugueu imaginar. Poden participar tants jugadors com a quadrets hi hagi en la línia de sortida menys dos, per tal que hi hagi una mica d’amplitud.

pista carreres

  • Cada corredor es col·loca en un punt de la línia de sortida. Després els jugadors es mouran per torns. El torn es decideix per sorteig.
  • El primer moviment haurà de ser un quadre cap endavant en qualsevol direcció (vertical o diagonal). Estem arrancant l’automòbil!.
  • En les següents jugades, si no es modifica res, el cotxe seguirà movent-se igual, la mateixa distància (un quadret) a la mateixa velocitat. Cada jugada representa el pas d’un temps determinat.
  • Es pot augmentar o disminuir la celeritat o rapidesa en cada torn, però no de patac. Només a raó d’un quadrat per moviment en qualsevol direcció. Es a dir, si el cotxe tenia una rapidesa que li havia portat a recorre dos quadres en direcció horitzontal, a la següent jugada, si no es fa res, hauria de recorre dos quadres més en direcció horitzontal. Però també pot decidir canviar la velocitat (direcció i/o mòdul) i desplaçar-se un quadre més en qualsevol direcció (cap endavant, en darrere, cap els costats o en diagonal).

Posibilitats-vector-race

  • Tant el nou punt en la quadricula, com el segment de recta que l’uneix amb el punt anterior han de quedar íntegrament dins la pista. Si se surt de la pista es considera que el cotxe queda fora de la carrera.
  • Dos cotxes no poden quedar-se alhora al mateix punt de la quadricula, es a dir, estan prohibits els xocs.
  • Guanyarà el primer corredor que creui la meta. Es podrà comprovar que no ha estat necessariament guanyador el cotxe que ha portat en algun moment la celeritat més gran de tota la carrera.

Si voleu més dissenys de pista i/o voleu entrenar-vos en solitari, ho podeu fer amb l’ordinador en la pàgina del Vector Race de HarmMade. En jugar allí ja us apareixen en pantalla els quadradets amb les diferents possibilitats que en té cada cotxe per moure’s.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.