Black Box, un joc de taula amb raigs X

Per si no heu estat bons nens i els Reis d’Orient no us han portat regals us proposo entretenir-vos amb un joc de llapis i paper que me sembla encantador, inspirat en l’estudi de l’estructura interna dels materials mitjançant els raigs X.

Black box és un joc de l’estil d’Enfonsar la flota que no coneixia i del que me vaig assabentar a partir de la notícia publicada per Miguel Barral, Blackbox, el primer juego de mesa científico. No és un joc nou ja que el va inventar el matemàtic Eric W. Solomon el 1976, inspirant-se en el revolucionari invent de l’escàner TAC (Tomografia axial Computeritzada per Godfrey N. Hounsfield en la dècada de 1960 (1967), que una vegada instal·lat en forma de màquina en el primer hospital (1971) va permetre explorar el cos humà d’una manera no massa perillosa. Per aquesta aportació van guardonat a Hounsfiel amb el Premi Nobel de Medicina 1979. Solomon, que és anglès, va fer el doctorat en Matemàtiques per la Universitat de Southampton, i és informàtic i dissenyador de jocs diversos.

blackbox-tablero

La tomografia axial computada (o TAC), com se la coneixia en un principi (ara se li diu només tomografia computada (TC), ja que actualment es poden obtenir imatges en tots els plans) és un procediment d’exploració radiològica basada en els raigs X (encara que ara també en el bombardeig amb altres partícules) que permet esbrinar l’estructura interna de la matèria aportant imatges de talls o seccions del cos.

De manera anàloga, els jugadors de Black box intenten deduir l’estructura desconeguda d’una molècula de pocs àtoms. La molècula està oculta en una caixa (una caixa negra) i els àtoms de la molècula afecten els raigs que els jugadors dirigeixen a l’interior de la caixa. Els raigs que entren a la caixa interaccionen amb els àtoms quedant adsorbits o emergint de la caixa per un altre punt, en funció de l’estructura de la molècula, el que permet deduir com és.

 

Regles del joc

El joc de llapis i paper per a dos jugadors es desenvolupa en una graella de 8X8 caselles com la del dibuix de dalt, que podeu imprimir, o que cada jugador dibuixa dues vegades en el seu paper (millor quadriculat), una per a cadascuna de les molècules, la desconeguda de l’altre jugador i la pròpia, de manera anàloga a com es fa amb el joc d’Enfonsar la flota quan es fa amb llapis i paper. La graella també pot tenir altres dimensions, com 10X10 o 12X12, per exemple. Hi ha una variant del joc amb caselles hexagonals, però aquesta la deixem per quan ja sapiguem jugar a la primera.

Es juga per torns en els que cada jugador envia un feix de raigs perpendicularment a la caixa a través de la casella que considera oportú. Ara veurem les regles amb l’ajut de l’exemple següent en el que tenim una molècula amb quatre àtoms distribuïts com en la figura:

blackboxsample11. Si el raig no passa a prop de cap àtom, no es desvia i surt pel l’extrem oposat de la graella.

blackboxsample6

  1. Si el raig passa a prop d’un àtom, es desvia 90º en la casella que comparteix un vèrtex amb l’ocupada per l’àtom.

blackboxsample3

  1. Si el raig xoca amb un àtom, tant si ho fa directament, com després d’haver estat desviat, queda adsorbit (A, d’adsorbit). L’adsorció prima sobre la desviació en el cas de dos àtoms contigus.

blackboxsample2blackboxsample11

  1. Si el raig entra per una casella adjacent a un àtom es reflexa totalment i torna a sortir per la mateixa casella (R, de reflectit). Si el feix entra per 3 o 4 serà reflectit, si entra per 5 serà adsorbit.

blackboxsample4La combinació d’efectes per aplicació de les regles pot produir situacions més difícils d’analitzar, com pot ser el rebot del feix de raigs per dos àtoms col·locats en caselles alternes.

blackboxsample5

El joc acaba quan un dels dos jugadors creu que ha descobert l’estructura de la molècula de l’altre. Guanya qui aconsegueix menys punts, que es calculen de la següent manera:

  • Cada entrada o sortida, 1 punt. Per tant, si un raig surt sense o amb desviació, 2 punts, mentre que els adsorbits o reflectits seran 1 punt.
  • Cada àtom mal encertat, 5 punts

black_box_board2Encara que el joc Black box amb figures i taulell de plàstic ara ja està descatalogat, es va poder comprar a les botigues, i en aquesta època de múltiples màquines es pot jugar en format electrònic com si fora un solitari, ja que és la màquina la que proposa l’enigma. El mateix Solomon, que és informàtic, va desenvolupar un Black Box per ordinador. Per entrenar-vos amb un solitari, podeu jugar online aquí o aquí, per exemple.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.