Any de la Llum 2015. El drac de Gardner

Continuem amb la celebració de l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum amb la visita d’una il•lusió òptica increïble que es diu drac de Gardner o drac Thinky. El va dissenyar Jerry Andrus (Jerry’s Paradox Box), un mag i il•lusionista, amb l’ajuda de Bill Ritchie, de l’empresa ThinkFun, per a la conferència matemàtica Gathering for Gardner de l’any 1998.

Com es veu a la fotografia de baix, el nostre drac està fet de cartró i és una recreació en gran del petit drac de paper original.

Amics del drac

Per veure aquesta meravella us he de baixar el retallable, imprimir-lo, muntar-lo i ficar-lo sobre una taula o un armari. Després us moure-ho al voltant del drac mirant-li a la cara amb un sol ull (l’altre no cal que us el tragueu, només tanqueu-lo), i d’aquesta manera el cap del drac us seguirà la mirada. També ho podeu veure en el vídeo de sota o en molts d’altres penjats a youtube. L’efecte es veu molt bé en vídeo amb els dos ulls oberts ja que s’ha gravat amb un sol ull (el de la càmera).

Com funciona? Si ens movem al voltant d’un objecte sòlid, el nostre cervell sap a priori com s’han de comportar les cares que ens mirem, però el drac ens dóna pistes equivocades, perquè el seu cap és còncau mentre que nosaltres suposem que ens està apuntant amb el nas. Es tracta de la il•lusió de la cara buida que té la seva versió més simple en un cub de paper que flota i la més atrevida en la visió d’unes popes de disfressa de carnaval mirades al revés.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.