L’eclipsi de Sol del 20 de març a Lleida

El passat divendres 20 de març va tenir lloc un eclipsi parcial de Sol que tapà més del 65% de la superfície solar, esdeveniment del qual no podrem tornar a gaudir aquí a Lleida fins 2026.

Emissió eclipsi 2015 LleidaAquest eclipsi ha estat molt bé ja que va començà a les 9:10h, va assolir el seu màxim cap a les 10:20h i es va acabar al voltant de les 11:20h, es a dir, dins l’horari escolar, amb la qual cosa en vam poder gaudir tots els escolars, bé en directe si tenien ulleres o filtres adequats, o bé a través de la filmació que vam transmetre en temps real des de l’Observatori astronòmic de l’Institut Maria Rúbies de Lleida.

Recordeu que l’eclipsi de sol que varem tenir en l’any 2005 es va portar encara més bé ja que també va ser pel matí i sense un núvols. El del 2026 ens agafarà en agost i per la tarda. Haureu d’esperar fins el 2028, que serà al gener però per la tarda, per tornar a gaudir-lo amb l’alumnat. Una calculadora d’eclipsis per android que està prou bé és Eclipse, feta per la gent de ServiAstro de la Universitat Autònoma

Total, que a l’institut Maria Rúbies es preparà una observació a l’amfiteatre a l’aire lliure a les primeres hores del matí mentre els responsables de l’observatori del centre filmaven l’eclipsi i el transmetien en directe. Vam tenir la sort de ser un dels pocs llocs en els que es va poder veure el cel, malgrat la presencia de núvols prims i de vegades gruixuts. A continuació teniu dos vídeos de l’esdeveniment, un amb l’eclipsi condensat en tres minuts i un altre de la jornada a l’institut.

Paral•lelament vam mesurar la temperatura al carrer i la radiació solar que arribava. Com els núvols van anant i venint, la gràfica blava (la de la potència solar) no serveix gaire, però mentre va estar enteranyinat la temperatura (gràfica vermella), que havia començat a pujar a primera hora, va anar disminuint al llarg de l’eclipsi fins a 1.8 ºC, aproximadament.

Temperatura i llum en eclipsi solar 2015

Teniu molts llocs per aconseguir més informació al respecte, però us recomano, amés de la de ServiAstro, la del planetari de Pamplona que sempre ho fam molt bé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.