Any de la Llum 2015. La càmera obscura

Com he explicat en l’entrada anterior, el 2015 ha estat escollit per la UNESCO com l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum. Per a celebrar-lo a l’institut hem pensat en preparar de tant en tant experiments sobre la llum que puguin estar a l’abast de l’alumnat en qualsevol racó o passadís del centre, fins que traspassin de mort natural de l’excessiu us que d’ells se’n faci.

Per començar, un grup d’alumnes de 1r de batxillerat ha confeccionat una Càmera obscura de grans dimensions (2 x 1,2 x 0,8 m) i l’ha posat en un racó d’un replà de les escales des d’on es té una vista de l’exterior de l’edifici, que s’observa invertida en l’interior de la cambra. La caixa ha estat construïda amb dues supercaixes pensades per portar en palet i ens han costat 18 € cadascuna.

Le millors observacions s’obtenen quan el dia és solejat i entra abundant llum a la caixa, el que de moment no hem tingut a Lleida.

Camera en posició

La càmera disposa d’una pantalla fixa en el fons de paper blanc i una altra de mòbil par a poder enfocar les imatges, si cal. A l’entrada de la llum és possible col•locar un orifici de 5 mm o dues lents d’una o dues diòptries, o el que cadascú vulgui, per exemple el vidre de les seves pròpies ulleres.

Entrada de la llum

Les lents que hem penjat al dispositiu (1 i 0,5 m de focal) són vidres (més aviat plàstics) de dues ulleres de vista cansada, que els de la meva edat podeu tenir per casa o, si sou joves, comprar en un xinès per 3 o 4 euros. Prement una mica la lent, surt de la ullera sense cap dificultat (no es trenca, que és de plàstic).

Com sabeu, és possible construir càmeres fosques més petites, de mà, amb cartolina o cartró. Vaig conèixer d’aquests artefacte i la seva utilitat a la física en el llunyà any de 1977 de la mà d’una publicació de de l’ICE de la Universidad Politécnica de Barcelona, titulada Óptica Geométrica (Guía del profesor i Guía del alumno), i escrita per Aureli Caamaño, Nuri Custodio, Elisabet Laplana, Emilio Llorente, Manel Pau, Jordi Roig, Jordi Sanchez, Alicia Serra i Armand Servent, on es descriu la forma de construir-la, fer-la funcionar i les seves utilitats didàctiques, així com uns plànols per fer-la a partir d’una cartolina negra. Els plànols no són els originals de la publicació, però les dimensions, si.

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.