Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Nivells d’audició dels joves davant els vells

Els telèfons i tauletes poden tenir diferent tipus de sensors integrats, però tots ells disposen d’un micròfon i d’uns altaveus i també d’una entrada/sortida d’àudio a la que es pot connectar un micròfon o uns altaveus externs, amb l’entrada de so mono i la sortida estèreo. Això converteix aquests aparells en unes eines estupendes per estudiar diferents propietats del so.

attgAplicació a utilitzar:

Audio Test Tone Generator

Realització

L’experiència consisteix en fer una audiometria qualitativa no mèdica per a comprovar

  1. La freqüència mínima i màxima que cadascú és capaç de sentir
  2. que els sons aguts són els primers que deixa de sentir la gent gran
  3. que, per la mateixa intensitat, els sons aguts es senten (quan es senten) més fort que el greus, és a dir, que l’oïda humana és més sensible als sons aguts.

Obrim l’aplicació Audio Test Tone Generator. Si pixem els botons ona sinusoïdal i Explore s’obre una pantalla en la que podem ficar en funcionament l’emissió del to amb el botó marxa i lliscant el dit per la pantalla anar canviant la freqüència de sortida

attg-2 attg-2

L’activitat podria consistir en que els alumnes realitzin els tres experiments indicats a dalt, amb ells mateixos i amb els seus avis, i tornin a classe amb les dades obtingudes on es faria l’anàlisi estadístic corresponent.

Observacions

Segur que cada telèfon que s’utilitzi, en funció de com estigui fet, donarà un nivell de intensitat sonora diferent, encara que tots estiguin al màxim de potència. Fora convenient, abans de realitzar l’experiència a casa, calibrar la potència de sortida ficant els mòbils a un metre de distància d’un altre telèfon i que, pujant o baixant el volum de veu, aquest últim mesurés els mateixos dB en tots els casos. En arribar a casa, l’experiment s’hauria de fer parant l’orella a un metre de distància del mòbil.

Quant als possibles resultats, en la gràfica de sota es veuen els valors dels nivells d’intensitat pel llindar d’audició a les diferents freqüències emeses, i com la línia verda, que correspon al llindar d’audició del jovent, es modifica a partir dels 1000 Hz per les persones de més edat (40 i 60 anys).

umbral-audicion-600


Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.