Termòmetre i higròmetre amb Arduino

CARTELL-III-JORNADA-CTM

Fa quinze dies Pere Picoy, professor de l’institut de Ponts, va fer un taller d’Arduino dirigit al professorat organitzador de la Jornada CTM, jornada que per tercer any consecutiu s’ha realitzat amb l’alumnat de sis centres de Lleida i Andorra, aquesta vegada a l’Institut maria Rúbies de Lleida. Va ser un taller introductori a les possibilitats de treballar amb Arduino, dirigit a professorat de ciències, de tecnologia i de matemàtiques, segons indica el títol de la jornada (CTM).

 El professor Picoy va escollir, doncs, un fil conductor que pogués interessar a un públic prou variat, i aquest va ser el muntatge d’un termòmetre i higròmetre que presentés les dades en una pantalla digital.

Termometre i higròmetre

Segur que molts de vosaltres ja coneixeu o heu estat en contacte amb Arduino sobre tot a través dels companys de tecno, que en molts centres l’estan implementant. Jo havia vist com a Tecnologia s’endinsaven en el projecte, animats pel propi Departament d’Ensenyament, però me semblava que servia més que res per estudiar programació i/o control de maquinari i he descobert una eina de gran interès pel professorat de ciències.

No pretenc, doncs, en aquesta entrada explicar com realitzar el muntatge de la foto que varem fer, sinó remarcar l’interès d’aquesta plataforma per l’ensenyament/aprenentatge l’electricitat i ciències i tecnologies afins, i també per l’ajut a l’experimentació i recerca dels nois i noies de 4t d’ESO i batxillerat.

M’ha semblat un maquinari d’un preu assequible (tot el que es veu en la foto va costar 20 €) amb quantitat d’aplicatius per usar lliurement i que és relativament fàcil de fer-lo anar. Lo millor per començar seria anar a un curset amb un bon profe (com el Pere), però per donar un cop d’ull a les seves possibilitats podeu llegir el manual que acompanya al que anomenen Arduino Starter Kit, kit que podeu comprar per un preu massa elevat a Amazon, per exemple, però també molt barat si ho feu per peces. El manual en castellà ha estat traduït per Tino Fernández Cueto i el podeu baixar de la web Future Works.

Manual arduino starter kitEn el manual del kit us trobareu d’entrada un repàs dels components electrònics que es poden utilitzar, el que pot servir-vos per saber el que podeu comprar si us convé i, abans de passar a presentar projectes concrets, també explica nocions bàsiques de l’electricitat com són el corrent elèctric, el voltatge i la resistència i el codi de colors de les resistències, però també com estudiar la llei d’ohm, per exemple.

Si voleu tota la informació podeu acudir a la pàgina web oficial del projecte Arduino (aquí wiki en castellà) o a la pàgina del CESIRE-Aulatec.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.