Comença l’Any Internacional de la Llum 2015

BlockLogoIYLEl 2015 ha estat escollit per la UNESCO com l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum. L’Any Internacional de la Llum pretén comunicar a la societat la importàncies de la llum, i les seves tecnologies associades, en el món actual en àrees tan importants com l’energia, l’educació, la salut, la comunicació, etc.

La cerimònia d’inauguració de l’Any Internacional de la Llum 2015 ha estat el 19 i 20 de gener a París, on s’han reunit personalitats polítiques, líders industrials i reconeguts científics d’un gran ventall de disciplines (incloent cinc premis Nobel).

A Espanya, l’acte inaugural es celebrarà el proper dia 16 de febrer de 2015 a les 19 hores en el Teatre Poliorama de Barcelona. Si voleu, podeu assistir a la inauguració, però és imprescindible comunicar el nom i cognoms a luz2015@cells.es, ja que l’aforament del teatre és limitat.

En aquest acte tres conferenciants oferiran diferents perspectives sobre el paper i l’impacte de la llum a les nostres vides: Dr. Ignacio Cirac (Insttitut Max-Planck), Dra. Caterina Biscari (Sincrotró ALBA), Dr. Jeroni Nadal (Clínica Barraquer). L’esdeveniment serà amenitzat amb l’actuació del violoncel•lista Lluís Claret.

Aquestes cerimònies d’inauguració són el punt de partida d’un any ple d’activitats científiques, artístiques i culturals per posar de manifest el rol de la llum en àrees com la salut, les comunicacions, l’economia, el medi ambient o l’art, que s’aniran desenvolupant per tot el Món, també a Catalunya i Espanya, al llarg d’aquest any.

Per tal d’impulsar les activitats de l’Any, s’ha constituït un comitè espanyol format per membres procedents dels l’àmbits acadèmic i industrial, que engloben àrees de coneixement multidisciplinàries pròpies de l’ampli ventall de camps en els que la llum intervé: física, comunicacions i GPS, medi ambient o patrimoni cultural i manifestacions artístiques.

Una proposta

Per tal de començar a treballar us recomano la web de l’Any de la Llum del comitè espanyol i els materials que ha preparat l’amic José Luis Cebollada director de Ciencia Viva del Departament d’Educació d’Aragó amb colaboració de l’Instituto de Ciencia de Materiales de Aragón (ICMA) i l’Instituto de Investigación en Ingeniería de Aragón (i3A).

Kit llum educació AragóHan preparat una maleta de la llum per distribuir en els centres docents d’Aragó amb la que es poden realitzar tallers d’òptica i fotònica amb l’alumnat de primària i secundària amb activitats pràctiques que giren al voltant de com viatja la llum, el color, el sentit de la visió, la reflexió i refracció, la polarització, la visió humana, interferències, detectors de llum i comunicacions òptiques, entre d’altres temàtiques. Els continguts dels tallers es recullen en unes estupendes guies dirigides als docents de primària i secundària, i descarregables en la seva pàgina web.

Perquè l’any 2015

Com explica la propaganda del comitè internacional, l’any 2015 és un candidat natural per a l’Any Internacional de la Llum, en commemoració d’una sèrie de fites importants en la història de la ciència de fa 50, 100, 150, 200 anys, i encara més.

En 1815 Fresnel va publicar el seu primer treball introduint la teoria de la llum com una ona, i el 1865 Maxwell descriu amb rigor la teoria electromagnètica de la llum. En 1915 la teoria de la relativitat general desenvolupada per Einstein va demostrar com la llum era al centre de l’estructura mateixa de l’espai i el temps.

El 1965 Penzias i Wilson van descobrir el Fons Còsmic de Microones, un ressò electromagnètic de la mateixa creació de l’univers, i Charles Kao va desenvolupar la fibra òptica de baixa pèrdua que va permetre la comunicació a internet.

Aquests descobriments van canviar profundament la física quan es van fer, i segueixen tenint un gran impacte en la ciència i la tecnologia actual. La teoria ondulatòria de la llum i les lleis de l’electrodinàmica han portat a l’evolució que va dels làsers i els DVD, als telèfons mòbils, a internet sense fils i a la radioastronomia. Les lleis de la relativitat general i l’estudi del fons còsmic de microones han repercutit des del disseny del sistema global de satèl•lits GPS fins en les preguntes fonamentals sobre l’origen de l’Univers.

Fins i tot de manera més general, l’any 2015 també celebra 1.000 anys des que van ser escrites les primeres obres sobre l’òptica pel científic Ibn Al-Haytham, i representa 400 anys de la invenció en 1615 d’un prototip de motor solar.

Cientifics de la llum

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.