En defensa del coneixement científic

Vivim temps dolents. Temps dolents per la nostra economia i les nostres vides, però també temps dolents per l’ètica i per la raó. Pot ser sempre ha estat així, però la desvergonyia amb la que els portaveus del capital i de les ideologies més reaccionàries ens volen fer combregar amb rodes de molí, contra tot raonament racional, és majúscula.

Intentar convèncer a les classes mitjanes que tenen la culpa de tot el dolent que passa i de l’avarícia dels dirigents econòmics, a base de repetir-lo una i una altra vegada en els mitjans de comunicació (que són seus) sense aportar més evidència que l’apel·lació a l’opinió dels dirigents de les institucions internacionals i la seva suposada superioritat intel·lectual, va contra tot plantejament racional, però…. cola.

Intentar convèncer a la població en general que el Mon el va fer Deu en set dies o que l’homeopatia és una ciència, a base d’infiltrar aquestes idees en la comunitat universitària, és increïble però … cert.

No entraré en les barbaritats que els nostres dirigents de la cosa pública diuen i fan en contra de les institucions públiques i de la població en general, perquè n’hi ha prou amb llegir i escoltar cada dia el que diuen i el que fan. Però ficaré algun exemple de plantejaments ideològics i acientífics en el si de la universitat, no dels Estats Units on allí són tots uns ximples, segons l’estesa opinió estereotipada i falsa que corre per les nostres contrades, si més no, aquí mateix:

  • El passat dia 6 de febrer, el diari La Vanguardia es feia ressò de la publicació d’un llibre de dos professors de la Universitat del País Basc, titulat Sin Embargo No Se Mueve, en el que defensen el geocentrisme.

Aquest tres exemples il·lustren el greu estat de la qüestió, ja que si “La Universitat” és capaç d’acollir aquests plantejaments, com no serem condescendents amb el que creuen en Juncosa de les Garrigues on diuen que el centre del Mon està al seu poble, o en Belmez on continuen amb les seves “cares” i han fet un centre d’interpretació?.

manifiestoEl que consola és comprovar que molts col·legues en el camp de la divulgació i l’ensenyament de les ciències (i del coneixement en general) batallen dia a dia, amb les eines que tenen a la mà i a internet, per intentar contrarestar tant despropòsit intel·lectual, però tant rentable pels que el promocionen. Per exemple:

El meu amic Antonio López ha iniciat en la web del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) del Segrià, on és assesor, una sèrie d’articles que titula El mite del mes, on intenta desmuntar alguns dels mites o llegendes seudocientífiques que corren pel mon.

José Luis Cebollada, director de Ciencia Viva, programa del Departament d’educació del Govern d’Aragó, manté el bloc Pizarrica digital, on es “rasga la vestiduras” cada vegada que les institucions educatives promouen la seudociència.

Segueixo el bloc de Claudi Mans, que és professor emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i que sovint intenta en els seus articles desenmascarar la falsa ciència que abunda arreu. També divulga en Notícies per a químics, on l’últim que li vaig llegir va ser l’article Les i els microones, on intenta desfer algunes llegendes urbanes (a)científiques relacionades amb el seu funcionament.

També hi ha webs d’associacions i/o colectives com la d’ARP-Sociedad Para el Avance del Pensamiento Crítico, la del Círculo escéptico o La lista de la verguenza, on dia a dia s’esforcen en en desmantelar els arguments, les notícies, les explicacions, etc a-seudo-anti-etc-científics que ens envolten.

Com a exemple d’entrades tindríem Demoliendo la conspiración, sobre les torres bessones de Nova York, o Terapias alternativas en ganadería en la Universidad de Santiago de Compostela, en la que es critica la promoció de la seudoveterinària en la universitat.

O simplement, blocs , webs o facebooks de ciència com el interessantíssim I fucking love science.

Ara bé, de tot es pot fer un negoci, en aquest cas de venda de samarretes sarcàstiques amb la seudociència amb la llegenda escrita TeachTheControversy i un dibuix al·lusiu a qualsevol de les fal·làcies que corren pel mon.

Ensenyar_la_controversia

I per acabar, una mica de conya de Sir Arthur C. Clarke:

“Jo no crec en l’astrologia. Sóc sagitari i els sagitaris som escèptics.

Hi ha un comentari

  1. Gràcies Lorenzo. Encara queden científics i homes de ciència amb el cap sobre les espatlles… Rosa Hintze

    Departament de Física i Química.- Batxillerats Sagrat Cor de Sarrià

    ________________________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.