Encontre de divulgadors DDD 2012 a Baeza

Els passats dies 30 de novembre i 1 i 2 de desembre va tenir lloc a Baeza (Jaen) el VIIIè encontre de divulgadors de ciència (DDD). Es va fer en l’esplèndid Palau de Javalquinto, seu de la Universitat Internacional d’Andalusia.

La ciutat és molt bonica, juntament amb Úbeda Patrimoni de la Humanitat, però també freda (com a mínim el dissabte 1 de desembre de 2012).

Van assistit més de 150 divulgadors de tota Espanya que van tenir ocasió de gaudir amb quasi 50 microponències. Manolo Fernàndez, alma mater de la reunió, ha preparat  un resum de les presentacions en les diapositives de sota.

El diumenge varem visitar le planetari d’Úbeda que està instal·lat en l’Hospital de Santiago, un altre palau renacentista. El porta l’Associació astronòmica Quarks, que desenvolupa en la ciutat i la comarca un munt d’activitats de ciència (sobre tot astronomia) al llarg de l’any.

PlanetariUbeda

En aquesta reunió també vaig tenir l’oportunitat de presentar una experiència als divulgadors. Aquesta vegada va ser la producció del fenomen de la difracció de la llum mirant a través de dos dits quasi junts (escletxa digital) o de la cantonada d’un bocí de cartolina negra encarats cap a una llum o un fons clar com el cel o una paret blanca.

A sota tenim el dibuix d’una mà amb les franges de difracció entre el dits, i dues fotografies del fenomen de la difracció d’una llum làser aconseguida passant la llum entre dos dits.

Rendijadigital2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Afegit el 2 d’abril de 2013). Recentment Manolo fernández ens ha fet arribar el vídeo de la sessió de l’encontre, que, encara que no és de bona qualitat, permet veure les comunicacions senceres:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.