Com era d’esperar, amb motiu de l’Any Internacional de la Química, ja s’han començat a moure les entitats relacionades amb la Química i el seu ensenyament. A tall d’exemple,
L’Associació de professors de Física i Química de Catalunya (apFQc) proposa al professorat la presentació, en la jornada de tardor que anualment organitza, d’una activitat pràctica de Química que pugui ser realitzada de manera unitària en tots els centres d’Ensenyament Secundari i Batxillerat i que s’emmarqui dins del currículum oficial. Les bases de la convocatòria són les següents:
La presentació ha de fer-se el dia 01/10/2010 , segona jornada de la tardor de l’apFQc.
- Tema: Activitat pràctica de química que ha poder realitzar-se amb material que sigui qualitativament assequible i econòmicament viable pels Centres.
- Format de presentació: Pòster Dina 3 en horitzontal, en el que s’ha de fer constar els següents punts:
- Títol de l’activitat
- Noms de l’autor/a o membres del grup si hi ha més d’un autor
- Resum de l’activitat
- Nivell dintre del currículum d’ensenyament de la Química
- Valoració: Per la seva avaluació es tindrà en compte la seva transversalitat i adaptabilitat als diferents nivells del currículum.
Des de l’European Young Chemists Network han elaborat un calendari amb fotografies amb motius químics que representin la relació entre química i vida, a partir de fotos recollides fins al juny d’aquest any, que es poden veure en la seva pàgina web tot és química.
A Catalunya s’han centralitzat les activitats a través de la Comissió Catalana de Coordinació de l’Any Internacional de la Química que aplega les diferents institucions relacionades amb la química.
Per exemple, la Universitat Rovira i Virgili ha editat pel 2010 un calendari sobre dones químiques, o la Secció de Ciències i Tecnologia, de l’Institut d’Estudis Catalans, i les Publicacions de la Universitat de València volen traduir i publicar el bonic llibre Elements de Theodore Gray