Física amb Arduino des d’Itàlia

Suposo que a aquestes alçades el curs ja va a tota vela. Us he deixat una mica de avantatja 😉 però jo ja inicio també el nou curs del bloc amb la publicitat de dos propostes d’experimentació en Física.

El fondo del dibuix és un batec generat amb Audacity

Començo per l’entrada Física amb Audacity i aplicacions similars que he fet aquest estiu per tal de recopilar experiments de física en els que l’experiment i/o la pressa de dades es fa a través del sistema de so de l’ordinador, del telèfon o la tauleta. La majoria d’experiments son de mecànica i de so, però sembla mentida la gran quantitat de coses que es poden fer amb tant poca cossa. Bé, tant poca cossa si disposem d’un ordinador, un telèfon o una tauleta, però crec que d’això anem sobrats.

Després de ficar al ruc pel davant us presento a Giovanni Organtini que és professor de física experimental a la Universitat Sapienza de Roma. Aquest professor te un gran currículum com a investigador en l’àrea de la Física de les altes energies, però el que aquí ens interessa més és la seva faceta com a professor i divulgador de la ciència. Se dedica a la formació del professorat, publica un bloc i ha escrit diferents llibres de Física, per exemple.

En concret vull destacar el seu llibre Fisica con Arduino, escrit en italià, que es pot comprar en Amazon per 9 €, però del qual es pot baixar de la seva web una versió preliminar i no gaire igual que anomena Scientific Arduino Programming (en anglès), que és per on recomano començar. En la mateixa pàgina també estan disponibles altres llibres seus com un de física general, Fisica Sperimentale (en italià).

En els llibres explica com mesurar amb Arduino voltatges, distàncies, temperatura, llum, camp magnètic i acceleració. A diferència de les propostes que jo faig per a fer experiments amb Arduino, que com que no sé programar es basen en llibreries programades per altres persones, les seves indicacions contenen totes les ordres que s’han d’incloure en el codi dels projectes per l’Arduino ja que ell si que en sap de programar, i molt!

També ha publicat recentment Physics Experiments with Arduino and Smartphones (Undergraduate Texts in Physics) (en anglès), que és una considerable ampliació del llibre en italià (amb un considerable augment del preu del llibre).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.