Aplicacions mòbils per a l’anàlisi gràfic de dades experimentals

No fa gaire comentava que no coneixia cap aplicació per Android per representar gràficament dades experimentals i analitzar-les mitjançant l’ajustament a diverses funcions matemàtiques, i que a més pogués importar les dades obtingudes per altres aplicacions. En aquell moment recomanava l’ús de Curve Fitting Tool en el cas d’obtenir poques dades, malgrat que els valors s’han d’introduir a mà, o transferit l’arxiu a un ordinador i utilitzar l’aplicatiu SciDavis quan el número de dades és elevat. Totes dues gratuïtes.

Lab Plot n Fit logo
Lab Plot n Fit

Ara, però, he trobat l’app per Android Lab Plot n Fit que te un munt de prestacions i que es capaç d’importar dades amb la coma com a separador decimal (també amb el punt anglosaxó), de manera que importa arxius en format .txt, .csv i .dat d’aplicacions com Physics ToolBox o Vidanalysis. Te la pega que és de pagament, encara que el seu preu és inferior a 4 €.

Aquesta aplicació te una germana petita gratis, 2d Data Plotter, però no permet importar dades d’un arxiu i no deixa fer la major part de les coses que fa Lab Plot n Fit, es a dir només està pensada per veure que pot fer l’app de pagament.

LabPlotnFit caiguda lliure VA
1 Caiguda lliure pilota

Les applicacions les ha fet el professor indi d’electrònica Abhijit Poddar, que és molt amable i disposat a resoldre totes les dubtes i problemes que tingueu. No hi ha un manual d’utilització independent, però si ajuda en la mateixa aplicació de cadascuna de les accions a realitzar.

Com exemple de les gràfiques que s’obtenen a partir de dades obtingudes per altres aplicatius us fico la de la posició davant el temps de la caiguda lliure d’una pilota que representa els valors importats de l’aplicació d’anàlisi de vídeos VidAnalysis, la de la relació entre la pressió i el volum d’un gas amb dades de l’app Vernier Graphical Analysis o la de la caiguda lliure d’un telèfon mòbil on apareixen els valors de l’acceleració davant el temps obtinguts amb l’app Physics ToolBox.

LabPlotnFit PressioVolum
2 Pressio/Volum

LabPlotnFit caiguda lliure PTBS

 

En les dues primeres Lab Plot n Fit ens proporciona l’equació que relaciona els valors, amb el que obtenim per exemple en el primer cas l’acceleració de caiguda. En la tercera gràfica es poden veure els valors de determinats punts que he marcat que ens permeten fer el càlcul de temps en la caiguda o visualitzar l’acceleració en el xoc a terra i calcular la força que ha patit el mòbil.


DataAnalysis logo
DataAnalysis

Per iPad i iPhone també hi ha aplicacions que permeten fer l’anàlisi de les dades obtingudes d’altres aplicacions com Physics ToolBox, i que són gratuïtes com Regression Calc que permet fer càlculs de regressió de diverses funcions, encara que els valors de les dades s’han d’introduir manualment, i/o DataAnalysis que sí que permet la importació de dades obtingudes per altres vies en format .txt i .csv.

 


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.