Novetats en les aplicacions per a l’experimentació amb mòbils. Reis 2018

Si faig un acudit dolent puc dir que el mon de la mobilitat és molt dinàmic. Les aplicacions de mòbils i tauletes contínuament es van actualitzant, encara que moltes vegades no queda massa clar què és el que actualitzen. Doncs bé, aprofitant els canvis que han realitzat en alguna de les apps que uso habitualment per a recol·lectar i/o analitzar dades experimentals passo a comentar-vos algunes novetats.

 


 L’aplicació Physics Toolbox Sensor Suite de la casa Vieira, disponible per Android i per iOS, ha anat afegint-hi diferents funcions a la seva versió gratuïta i ha publicat una nova app de pagament (només per Android) que li diuen Physics Toolbox Sensor Suite Pro, que no millora massa l’app gratuïta però que serveix per a donar-les recolzament econòmic.Physics toolbox Suite

Aquesta aplicació de la que us he parlat diverses vegades utilitza les entrades dels sensors dels dispositius mòbils per a recopilar, registrar i exportar dades a través d’un fitxer .csv (en valors separats per comes o punt i coma) que després es poden analitzar en altres dispositius. En tot cas, les dades es mostren en el mòbil en temps real i/o es representen gràficament. Com diuen els mateixos autors de l’aplicació, és una magnífica eina per a l’educació STEM, per a la qual proposen una gran quantitat d’experiments.

En aquests moments el menú de l’app permet accedir als següents sensors del dispositiu mòbil (si els te) i les següents utilitats:

SensorsPhysics tool box menu 300

 1. Mesurador de força G – ràtio de Fn/Fg (x, y, z i/o total)
 2. Acceleròmetre lineal: acceleració (x, y, o z)
 3. Giroscopi – velocitat angular (x, y, i/o z)
 4. Baròmetre: pressió atmosfèrica
 5. Muntanya russa – Mesura de la força G, accelerador lineal, giroscopi i baròmetre
 6. Higròmetre – humitat relativa
 7. Termòmetre – temperatura
 8. Proxímetre – moviment periòdic i temporitzador (modes de temporitzador i pèndol)
 9. Regle – distància entre dos punts
 10. Magnetòmetre: intensitat del camp magnètic (x, y, z i/o total)
 11. Brúixola: direcció del camp magnètic i nivell de bombolla
 12. GPS – latitud, longitud, altitud, velocitat, direcció, nombre de satèl·lits
 13. Inclinòmetre: azimut, to, alabeig
 14. Mesurador de llum: intensitat lumínica
 15. Mesurador de so: intensitat sonora
 16. Detector de to: freqüència i to musical
 17. Oscil·loscopi – forma d’ona i amplitud relativa

Utilitats

 1. Multigravació de diversos sensors alhora
 2. Generador de tons: productor de freqüència sonora
 3. Generador de colors – Pantalla de color vermell, verd, blau, groc, cian, magenta, blanca i personalitzada
 4. Estroboscopi (beta) – flaix de la càmera

 

Recentment també han afegit una altra app, Physics Toolbox Play de moment només per Android, que inclou propostes d’experiments per a nens a partir de 8 anys.

Si el vostre telèfon és antic pot ser no suporta la Suite. En aquest cas us haureu de conformar amb descarregar cadascuna de les aplicacions que tenen per a cada sensor en particular (Android, iOS).


També ha patit canvis l’app Science Journal de Google, disponible per Android i ara a més per iOS, el que fa que sigui també com l’anterior una aplicació que poden usar tots els estudiants tinguin el telèfon que tinguin.Science Journal Google

Google va llançar l’any passat Science Journal com una manera senzilla de mesurar només la llum, el so i l’acceleració en els tres eixos amb una aparença més bonica que la suite Physics Toolbox. Suposo que era una manera d’assegurar que cap nen que l’utilitzés se frustraria ja que tots els mòbils tenen els tres sensors corresponents.

Recentment han millorat Science Journal substancialment afegint-hi un quadern digital que els estudiants poden utilitzar per prendre notes per als seus experiments científics. Cada nou experiment comença ara com una pàgina en blanc on els estudiants poden afegir els mesuraments que facin, juntament amb els seus pensaments i observacions, i afegir les fotografies que hagin pres.

Science Journal pantalla 300A més de modificar el funcionament i l’enfocament de l’aplicació, Google també ha afegit tres noves mesures dels sensors. Mentre el telèfon tingui el maquinari adequat, es pot utilitzar l’aplicació també com un acceleròmetre lineal, un magnetòmetre i una brúixola, afegint-hi una funció nova a la presa de dades com és la de poder fer una instantània de les dades en un moment determinat per fixar el seu valor.

Com ja he comentat, es poden fer fotografies dels experiments i afegir-les a l’app, i també te la possibilitat de connectar-se a dispositius Arduino a través de buetooth i recopilar les dades que aquest l’envia.

Google va penjant nous experiments en la web Making Science que es poden realitzar amb l’ajut d’aquests tipus d’app i que ens poden servir de guia.

 


Phyphox és una aplicació nova desenvolupada pel Institut de Física Aplicada de la RWTH Aachen University (universitat d’Aquisgrà) i disponible també tant per Android com per iOSPhyphox

El menú permet accedir als sensors del telèfon directament o a través d’experiments ja preparats que analitzaran ells mateixos les dades. També es poden exportar dades brutes, juntament amb els resultats per a fer anàlisis addicionals. Els autors de l’app inviten els usuaris a dissenyar els seus propis experiments i compartir-los amb col·legues, estudiants i amics en phyphox.

Sensors compatibles amb Phyphox són:Phyphox menu 300

 • Acceleròmetre
 • Magnetòmetre
 • Giroscopi
 • Intensitat de la llum
 • Pressió
 • Micròfon
 • Proximitat
 • GPS

 

 Una avantatja estupenda de Phyphox és que tant si s’utilitza un dels d’experiments predefinits con si es fan mesures directes, es pot controlar l’experiment des de qualsevol PC mitjançant una interfície web, sempre que el telèfon i l’ordinador estiguin en la mateixa xarxa wifi. No cal instal·lar res al PC, només cal que el navegador web sigui dels moderns. Així, es pot tenir el telèfon movent-se pel laboratori o dins un globus opac i estar veient la seva pantalla en la del ordinador.

Quan al disseny d’experiments propis per afegir als que ja han fet els autors de Phyphox, es poden seleccionar les entrades dels sensors, definir l’anàlisi que es vol fer de les dades i crear visualitzacions com a interfície amb l’editor web (http://phyphox.org/editor) de l’app. No és obvi i s’ha d’estudiar, però la web ofereix una caixa d’eines per a realitzar-los.

Els experiments que proposen es troben al seu web en anglès, amb protocols per l’alumnat en alemany, i també  es poden veure en vídeo.

 


Tant aquesta aplicació com les anteriors sol·liciten en la seva instal·lació determinats permisos d’accés a funcions del telèfon. No és que vulguin hakear-nos el mòbil, és que els necessiten per a poder accedir a internet si s’han de descarregar experiments, al bluetooth si es vol accedir als sensors externs, a escriure a la tarja d’emmagatzematge si es volen guardar les dades, a la ubicació si s’ha d’usar el GPS, etc. etc.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.