Experimentació amb tecnologia mòbil. El sensor magnètic i el camp magnètic de la Terra

Aplicació a utilitzar

Gauss Meter

L’aplicació ha estat desenvolupada per l’empresa anglesa Keuwlsoft. És gratuïta i no demana cap permís en la instal·lació. La mateixa empresa ofereix moltes d’altres aplicacions de molta qualitat, com l’app Function Generator que vam utilitzar en l’entrada Experimentació amb tecnologia mòbil. Interferències sonores.

Gauss Meter proporciona directament el valor del camp magnètic mesurat pel sensor del telèfon o la tauleta i les components d’aquest camp en els tres eixos del telèfon. També es pot visualitzar una brúixola i els valors de la orientació (orientation) i la inclinació (inclination) magnètica. El disseny de l’aplicació està pensat per usar-la en un aparell amb una pantalla que no sigui petita (a no ser que sigueu jove i amb bona vista).

Realització

Encara que l’aplicació permet el seu calibrat, ja ve prou bé calibrada d’entrada pels estudis escolars, així que només cal engegar-la i ja es veu el valor en microteslas (µT) del cap magnètic del lloc en el que està el telèfon o tauleta.

Si es vol mesurar la inclinació magnètica del lloc s’ha de pitjar el botó amb una creu encerclada per a que aparegui la brúixola i el valor de la inclinació directament. També es pot comprovar qualitativament la inclinació magnètica mirant el que s’inclina el telèfon quan el valor de la component Z del camp és màxima. Per a veure les components del camp s’ha de prémer el botó amb el símbol d’una gràfica.

Per a mesurar la declinació magnètica del lloc hem de posar el telèfon o tauleta fent coincidir el seu eix Y en la direcció geogràfica sud-nord i l’orientació de la brúixola en donarà el valor de la declinació (l’angle que formen les direccions del nord geogràfic i el magnètic). Per trobar la direcció sud-nord de un punt podem, per exemple, esperar-nos a les 12 hores solars i col·locar el telèfon en la línia d’ombra d’un pal vertical (un gnòmon).

També podem consultar a Google Earth (eines – regla) quina és una determinada direcció de una vorera, una casa, etc. i mesurar la desviació de l’orientació en aquell punt.

Observacions

Els valors de camp magnètic s’haurien de prendre preferiblement en un lloc allunyat de material ferromagnètic (taules amb potes fe ferro, per exemple) o fora d’un pavelló amb teulada metàl·lica. El pati de l’escola o un descampat és ideal.

Per a recordar com són els eixos del telèfon podeu tornar a mirar-vos l’entrada Experimentació amb tecnologia mòbil. L’acceleròmetre i la caiguda lliure, on s’explica per al cas de l’acceleròmetre. Resumint, l’eix Z és perpendicular a la pantalla del telèfon, l’eix Y és paral·lel a la part allargada del telèfon i l’eix X és paral·lel a la part estreta.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.