Experimentació i telèfons mòbils en les classes de ciències

Fa més de dos anys que vaig escriure l’entrada Aplicacions científiques per Android. Física i Química amb tabletes i telèfons intel•ligents, en la que remarcava el potencial dels anomenats telèfons mòbils intel•ligents (TMI, smartphones) per l’experimentació en els laboratoris escolars i llistava les apps que en aquell moment me van semblar de més utilitat en diversos camps de les ciències.

Evolucio sensors en galaxyDes d’aquell moment l’evolució dels TMI ha estat imparable, tant en l’extensió del seu ús per part de la població en general com per part dels estudiants de secundària en particular, de manera que avui en dia un estudiant sense smartphone és una “rara avis”, com en la quantitat creixent del número de sensors que inclouen els nous telèfons, com es pot veure en el gràfic que indica l’evolució dels sensors incorporats als successius models dels Sansung Galaxy. No tots els telèfons tenen tots els sensors, però sí un mínim, com són la càmera, el micròfon, els altaveus o l’acceleròmetre.

En la mateixa web de l’empresa OpenSignal, de la que he tret les gràfiques presenten tots els tipus de sensors existents en l’actualitat (Mobile Sensors Database), la seva utilitat i el telèfons que els hi porten.

Sensors smartphonesL’existència i utilització massiva d’aquests TMIs per part dels adolescents està suposant un repte per a la convivència als centres docents, que no s’hauria de veure només com a un problema, sinó com a una oportunitat doble: poden ajudar l’alumnat a utilitzar el telèfon amb seguritat i responsabilitat, i podem aprofitar que la majoria dels nois i noies disposen d’una eina que és una meravella tecnològica per treure-li suc en les classes de tot tipus. No me ficaré en el que es pot fer en els àmbits de la creació audiovisual o la recerca de continguts, per ficar un parell d’exemples, però si en les àrees científiques: s’ha d’aprofitar el regal dels TMIs i utilitzar aquests mòbils per a millorar l’aprenentatge de les ciències i, en particular per a potenciar l’experimentació al laboratori (i a casa de l’alumnat).

A més, en aquests últims anys també ha augmentat el número i la qualitat de les aplicacions científiques i, en particular, les que permeten la presa de dades en la experimentació i també, i molt, el número de propostes de realització d’experiments. Aquesta entrada del bloc pretén, doncs, sistematitzar algunes de les propostes d’experiments que conec i les aplicacions amb que portar-les a terme. Està estructurada en cinc apartats:

1. Propostes generals d’experimentació amb smartphones
2. Més experiments per àmbits de la ciència (fonamentalment de la física)
3. Aplicacions científiques que utilitzen la majoria dels sensors que pot disposar un mòbil
4.
Aplicacions a utilitzar en funció del sensor del que fan us
5.
Altres aplicacions relacionades amb la ciència, encara que no amb la presa de dades


Propostes generals d’experimentació amb smartphones

 

  • Començo amb l’article (en català) de Tavi Casellas Smartphones… smartphysica que va publicar en 2013 en el número 12 de la revista Recursos de Física, en el que argumenta a favor de la utilització dels telèfons a classe, llista alguna de les apps que utilitza i explica tres experiències a fer: mesura de l’acceleració de la gravetat, estudi del moviment vibratori vertical i anàlisi de la música de les copes d’aigua.
  • Science on Stage ha elaborat una publicació (en anglès) col•lectiva amb aportacions de 20 educadors de tota Europa que crec que és fonamental per iniciar-se en l’experimentació amb TMIs. Se titula iStage 2: Smartphones in Science Teaching i es pot baixar lliurement de la seva pàgina web.

iStage2EN-213x300Està molt ben feta, és actual (2014) i acull tots els camps de la ciència: Física, Química, Biologia, Geologia, Meteorologia i Astronomia en 11 projectes científics originals. Les activitats van des del càlcul de la distància a la Lluna i la mesura del camp magnètic terrestre, a l’anàlisi dels sons dels instruments i la contaminació acústica, per exemple. Les principals eines emprades per dur a terme tots els experiments que proposen són el telèfon intel•ligent i un conjunt d’aplicacions (tant per Android com per iPhone) molt interessants, en la seva major part lliures, que aprofiten els sensors i sistemes operatius avançats d’aquests dispositius.

Altres materials també molt interessants de Science on Stage, com iStage: Teaching Materials for ICT in Natural Sciences que fa propostes per la utilització de les noves tecnologies en l’ensenyament de les ciències, es poden aconseguir també en la seva web.

Mobil penjat1. Introducció a la acceleròmetre: Mesura de g.
2. Freqüència de so – Mesurar la freqüència del so.
3. Mesures de força del camp magnètic.
4. Les mesures del temps amb el so: coeficient de restitució.
5. Introducció a mesures de temporització amb fotopuerta servir un foto-resistència externa.
6. El mesurament directe de g utilitzant el so d’un objecte caient.
7. Mesura del pèndol de l’acceleració de la gravetat utilitzant el acceleròmetre.
8. Moviment harmònic simple: Coeficient de ressort i amortiment.
9. Mesuraments de moviment en el pla inclinat utilitzant els fotopuertas.
10. Desplaçament Doppler – Mesurar el desplaçament Doppler en la freqüència del so.

  • En iPhysicsLabs, l’Associació americana de professors de física llista (en anglès) tota una sèrie d’articles sobre experiments amb smatphones, però enllaçats a la seva revista The Physics teacher on, si no s’està associat, els articles són de pagament, encara que serveix per a fer-se una idea dels experiments possibles la lectura dels resums dels articles.
  • Joël Chevrier de la Universitat Paris Descartes proposa (en anglès i en francès) el curs Smartphone Pocket Lab: Experimental Classical Mechanics i fica a l’abats de tothom els materials per a portar-lo a terme. Podeu veure un resum en vídeo per a fer-vos una idea. El curs, que també el podeu baixar sencer al vostre ordinador, està estructurat en cinc sessions:

JoelChevrier experimenta a casa1. Caiguda lliure i moviments en una dimensió
2. Moviment circular
3. Pèndol
4. Oscil•lacions mecàniques
5. Moviments de la vida real: tren, bicicleta …

del qual teniu aquí un resum en vídeo

  • Martín Monteiro és un professor de Física uruguaià molt actiu en l’experimentació amb telèfons intel•ligents. Més en davant faig referència a algun dels seus articles.


Altres articles són

  • El professorat del Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de València ha escrit (en anglès) l’article Smartphone: a new device for teaching Physics, en el que estudien l’Oscil•lació d’una molla, la variació de la intensitat de la llum amb la distància i fan l’experiment d’Oersted. A més conclouen que els experiments han tingut gran acceptació per part dels seus alumnes.
  • M. Oprea i Cristina Miron de la Universitat de Bucarest (Romania) en proposen en MOBILE PHONES IN THE MODERN TEACHING OF PHYSICS experiments de cinemàtica, de càlcul de distàncies, detecció de camps magnètics i de radiació electromagnètica.

Experimentació/recerca colaborativa

Una categoria especial d’experiments són aquells que tenen una dimensió especial, global, col•laborativa, que són possibles gràcies a les capacitats d’intercomunicació de la telefonia mòbil a escala planetària. Posaré algun exemple, que inevitablement va associat a un aplicació, encara que aquest no sigui el lloc de les apps:

Science in your MobileScience in your Mobile és un projecte espanyol del Institut de biocomputació i física de sistemes complexos de la Universitat de Saragossa. L’aplicació per Android i iPhone és un multi joc on hi ha tres formes de col•laborar amb la ciència:

– Cell Spotting: S’analitzen imatges reals d’un cultiu cel•lular obtingudes d’un microscopi de fluorescència invertida a les instal•lacions del BIFI. En particular, s’analitza el tipus de mort cel•lular a partir de dos paràmetres.
– Mind Paths: L’objectiu d’aquest joc és determinar la distància entre paraules segons l’anàlisi conceptual que cadascú fa d’elles. Per dues paraules donades (origen i objectiu) i una xarxa de paraules associades a elles, l’usuari ha de triar d’entre les paraules associades a la primera aquella que cregui que abans el portarà a la consecució de la paraula objectiu.
– Sun4All: Els usuaris han d’analitzar taques d’imatges solars obtingudes per l’Observatori Astronòmic de la Universitat de Coimbra (Portugal) per ajudar a comprendre l’activitat i el cicle solar.

Hi ha una quarta forma de fer servir l’aplicació que és prendre mesures amb els diferent sensors

-Mobilab: Una aplicació per obtenir mesures dels sensors que posseeix el seu telèfon intel•ligent per ser mesurats en diferents situacions.

Per acabar aquest apartat d’experiments varis, comentar que fins i tot ja ha sortit el primer llibre monogràfics d’experiments de cinemàtica amb telèfons mòbils: Kinematic Labs with Mobile Devices, que el podeu comprar en Amazon.


Més experiments per àmbits

Experiments de cinemàtica i dinàmica

  • Obtención del valor de la aceleración de la gravedad en el laboratorio de física. Experiencia comparativa del sensor de un teléfono celular inteligente y el péndulo simple. Per José Enrique Martínez Pérez de l’Instituto Universitario de Tecnologia del Estado Bolivar. Venezuela (en castellà).
  • L’acceleròmetre del mòbil. Una alternativa al sensor de distància?. Per Víctor López, en el número 15 de la revista Recursos de Física (en català).

Experiments sobre oscil•lacions

  • Comencem amb un vídeo amb un tutorial sobre l’estudi del pèndol simple amb l’app Physics Toolbox Sensor Suite, de la que parlaré després.
  • Martín Monteiro també estudia el pèndol físic (en castellà).

Experiments en relació a la pressió

Dron amb telefon

En relació al So

Tavi Casellas, Maria Gubert i Xavier Muñoz van ser pioners en la utilització de telèfons per l’experimentació en física. En l’article Bicidoppler del número 11 de la revista Recursos de Física ens expliquen com estudiar qualitativament i quantitativa l’efecte Doppler.

A Giovanni Pezzi li agrada fer experiments amb un antic tocadiscs, per exemple en Doppler effect with an old record player, a smartphone and a tablet ens mostra l’efecte Doppler. També filma altres experiments com el d’aquest vídeo en el que es veuen en el TMI els nodes i els ventres que es formen en un Tub de Kund.
Kund_i_mobil

Mesura del camp magnètic

Microscòpia amb la càmera

Hi ha diverses propostes per a convertir el mòbil en un microscopi, com la de els de Micro Phone Lens, però més fàcil d’entrada és acoblar el mòbil a l’objectiu del microscopi com ha fet Antonio López del CRP del Segrià. Aquí teniu la gravació dels seus alumnes utilitzant un iphone 5 suportat amb una pinça i un peu sobre un microscopi 400x.


Aplicacions generals

Ja han aparegut en les diverses propostes d’experiments les aplicacions que usen per prendre les dades necessàries, però a continuació proposo d’una manera una mica més sistemàtica les aplicacions que trobo més interessants per la plataforma Android que és la que mou el meu telèfon, i alguna alternativa per iphone.

Us recordo que sempre podeu passar per les botigues Google Play per Android o iTunes per iPhone i buscar l’aplicació que us interessi ficant, per exemple, Physics experiments. També teniu altres llistats específics on trobar la vostra app, com la llista d’apps de Science on Stage, per a la boníssima publicació iStage 2: Smartphones in Science Teaching, que he publicitat a dalt

Altra via és la iniciativa barcelonesa mSchools, relacionada amb el congrès de telefonia mòbil, que promou la utilització dels mòbil en l’educació, informa en la seva web Toolbox d’apps valorades pels docents i adreçades a tots els nivells educatius.

Smart ToolsSmart Tools
Conjunt d’apps que mesuren la longitud, el angle, la distancia, la altura, la direcció y el so. En Android boy’s Lab donen més informació i manuals per utilitzar les seves aplicacions.

AndroSensorAndroSensor
És una aplicació ja clàssica que incorpora mesures de tots els sensors que porta el telèfon. Disposa d’una app complementaria, AndroSensor Log Collector, que permet guardar i exportar les mesures realitzades. Una alternativa per iPhone pot ser SensorLog.

Physics Toolbox Suite
Aquesta aplicació m’agrada molt. És de l’empresa Vieyra Software i pot descarregar-se com a mòduls independents en funció del sensor involucrat, tant per Android com per iPhone. Com he dit abans te suport de Rebecca Vieyra en la seva pàgina web, on explica l’app, fa propostes d’experiments per a cada aplicació, etc
Vieyra softwareSensor mobile
Sensor MobileF. Huete i altres professors de les universitats de Valladolid, Santa Catarina (Brasil) i Cadi Ayyad Marrakech (Marruecos), que són els autors de l’aplicació, ens presenten l’aplicació Sensor mobile en l’article Sensor Mobile, aplicación Android multilingüe con fines docentes para el acceso a sensores de smartphones i ens fan propostes per a la seva utilització. Estan desenvolupant el projecte Aprendiendo física sobre eines TIC per a l’experimentació en Física.
Sensor Mobile és una aplicació multilingüe relacionada cadascuna d’elles amb un possible sensor del telèfon que permet l’accés simultani als sensors que hi hagi en el telèfon, la visualització de les dades tant en temps real com a posteriori un cop emmagatzemats en format csv.

Physics motion
La Universitat d’Indiana (EU) ha desenvolupat tota una sèrie d’apps que són capaces d’extreure les dades dels sensors del nostre telèfon. Estan fetes per Kyle Forinasho i Ray Wisman. Les aplicacions són les següents:

Mobile scienceCiencia Móvil – MagnetolyzePT: Recopila i analitza les dades del magnetòmetre.
Ciencia Móvil – MagneticField: magnetòmetre
Ciencia Mobile – Pendulum: aceleròmetre
Ciencia Móvil – AccolyzePT: aceleròmetre
Móvil Cienciav-vHarmonicMotion: aceleròmetre
Ciencia Móvil – AudioTime+: Mesura el temps relatiu de ocurrència entre events d’audio o de foto-porta
Science – AudioSpectrum: mostra l’espectre de freqüències d’un arxiu WAV o d’àudio procedent de AudioTime o AudioTime +.
Ciencia Móvil – DCVoltmeter: Requereix el convertidor LM231/331 de voltatge a freqüència en un circuit simple. L’entrada és a través del port d’auriculars d’àudio del micròfon.

Sense-itSense-it (sensors)
Podeu veure tots els sensors que teniu al telèfon intel•ligent i la tableta i recollir i exportar les dades dels experiments que feu. Encara està en desenvolupament

Lab4PhysicsLab4Physics
Des de Chile, i en castellà, Lab4u ens aporta l’app Lab4Physics, amb experiments programats i gratuïta durant 90 dies.

MyTech
NCSU MyTechMyTech de la universitat de Carolina del Nord (EU) encara s’està desenvolupant i, encara que la seva facilitat d’us te bona pinta, per ara només te un parell de possibilitats. Aquesta universitat també ha desenvolupat altres aplicacions, com una de reconeixement de plantes aquàtiques.

Per últim, fico un parell d’aplicacions de cases comercials dedicades a la venta de sensors, com és la de la casa Pasco, SparkVue, que funciona amb els més de 70 sensors que es poden endollar al mòbil i amb algun dels sensors del telèfon, com és el d’acceleració, el de so i la cèmera.
També MILAB de la casa Fourier Systems (la del Multilab i Multilog), que quan realment te valor és instal•lada en les seves pròpies tabletes i amb el seus sensors.
MILAB Fourier

Anàlisi de les dades

Una vegada obtingudes les dades s’han de processar. Per això necessitem eines de càlcul, de correlació de variables, d’estadística i de fer gràfics:

RealCalcRealCalc
És la calculadora científica que més m’agrada. Amb la versió gratuïta es poden fer gaire tots els càlculs.

Statistics CalculatorStatistics Calculator
Una manera de calcular estadístiques bàsiques i de fer regressions lineals.

CalcProCalPro
De moment és la millor calculadora per a relacionar els valors que s’obtenen, per exemple la posició i el temps, i estudiar la bondat de la funció matemàtica que les pot relacionar. És calculadora tradicional, però a més en l’apartat Tools permet altres funcions, com és la Interpolation que fa l’ajust dels parells de valors experimentals a funcions matemàtiques.


Aplicacions per sensors

En relació a l’acceleròmetre

Sensor KineticsSensor Kinetics
Sensor Kinetics serveix per veure, controlar i enregistrar tots els sensors cinètics del telèfon o tableta. També hi és per iPhone

NivelNivell. Clinòmetre
Com el seu nom indica, un nivell de bombolla que va bé.

Gravity meterGravity meter
Mesurador simple de la gravetat. Gravímetre. Es pot començar per fer un experiment tant simple com mesurar el valor de g en el lloc en el que esteu.

En relació al sensor de so

D’entrada tenim un article de professors de Dublín (Irlanda) i West Hartford (USA) Exploring the accuracy of smartphone applications for measuring environmental noise on es fa una anàlisi de la bondat de diferents apps per mesurar el so com a sonòmetre que ens pot servir per a escollir la nostra.

AudiAAudia
Feta per Juan Carlos Cañedo Sota també de la Universitat de Valladolid, per l’estudi experimental de les propietats dels sons

SonarSonar
Mesura distàncies amb l’eco. No ho fa massa bé, però la idea està molt bé

Function GeneratorFunction generator
Una aplicació magnífica per a generar senyals sonores. És un generador de funcions de dos canals en la sortida de àudio ideal per a aconseguir batecs. Té un manual, i com diu el seu autor, no hi ha ni anuncis ni permisos. Hi ha molts altres generadors de senyals, però només d’una freqüència alhora, encara que més senzills d’utilitzar, com és el FuncGen Signal Generator o el Signal Generator.

Spectrum Analyzer També va bé tenir una app que ens analitzi el so i en faci un bon anàlisi de Fourier i ens doni la frequencia fonamental del so i els seus armònics. Per aixó tenim, per exemple, l’Spectrum Analyze o l’SpecScope Spectrum Analyzer. També tenim un iAnalyzer per iPhone.

En relació al sensor de llum (la càmera)

Light MeterExisteixen un munt d’apps per a mesurar el nivell de llum, actuant com a Fotòmetres o luxòmetres. Per exemple Light Meter o Lux Meter

Color GrabColor Grab
És una aplicació interessantíssima per a mesura del color. Permet fer anàlisis colorimètrics, tal com s’explica en la publicació ja mencionada iStage 2: Smartphones in Science Teaching. Per a mesurar del color en iphone disposeu de Color assist free edition.

Mostrador de radioactividad
Mostrador de radiactividadMesura la radioactivitat, la radiació gamma, per mitjà del sensor de llum de la càmera. L’aplicació no és gratuïta (∼4€), però pagala pena. Per a fer les mesures s’ha de tapar el visor de la càmera. Hi ha versió d’Android i d’iPhone. L’autor és molt amable i si no te’n surts amb les explicacions de la seva web li pots escriure.

GammaPix LiteGammaPix Lite
És una alternativa al Mostrador de radioactivitad que té una versió gratis per Android i dues de pagament per Android i iPhone

Pocket GeigerPocket Geiger
Una alternativa per mesurar la radioactivitat és connectar un contador geiger a l’smartphone. Són 50 lliures més despeses d’enviament. Després amb l’app Pocket Geiger es relaciona el telèfon amb el geiger, tan en Android com en iPhone.

VidAnalysisVidAnalysis free
Una de les vies més potents per estudiar moviments és la de gravar-los en vídeo i després estudiar quantitativament el vídeo amb un programa o aplicació addient, i totes dues coses es poden fer amb un telèfon dels nous. Per gravar els vídeos dels moviments van bé totes les apps que permeten baixar la resolució i/ el número de fotogrames per segon, ja que interessen resolució i/o velocitats relativament baixes per tal de no perdre fotogrames. Per analitzar els vídeos el millor programa és Tracker per l’ordinador, però també és possible usar una app com VidAnalysis free, encara que quan més fran sigui el mòbil o la tableta, millor. Més informació en la seva web.

Spectral Workbench
Una altra funció de la càmera del mòbil pot ser la de fotografiar espectres de la llum. Es necessita un espectroscopi acoblat a la càmera, però la gent de Public Lab ens facilita la seva compra o la seva realització amb cartró i un DVD. Després no es necessita instal•lar una aplicació, sinó simplement connectar-se a la seva web amb el mòbil. No funciona bé amb tots els telèfons perquè a vegades l’aplicació de la web es fa un lio entre la càmera davantera i la trasera.

Spectral WorkbenchLightSpectra LITE
També hi ha aplicacions com LightSpectra LITE que permeten l’anàlisi dels espectres que fotografiem. Disposa de manual (en anglès).

En relació a la llum de llanterna o flaix

Instant Heart RateInstant Heart Rate
Instant Heart Rate és capaç de mesurar la freqüència dels batecs del cor només ficant el dit en la llum del flaix del telèfon per l’augment o disminució de claror que percep el sensor de llum. Té versió per iPhone. Una alternativa, entre les moltíssimes que hi ha, és Runtastic Heart Rate.

En relació al GPS

GPS TestGPS Test
GPS Test dona la posició, l’altitud, la velocitat, etc, bé el que és un GPS. High Altitude pot relacionar l’altitud amb la posició en un mapa, com expliquen en la web.

En relació al sensor magnètic

MagnetometerHi ha un munt d’aplicacions que usen aquest sensor, per exemple per utilitzar el telèfon com una brúixola no tenim més que escriure brújula en el google Play i surten totes les que vulguis i que fan bé el que els hi toca. També aquest sensor serveix per mesurar el camp magnètic terrestre. Magnetometer pot fer aquest paper i després es pot comparar amb el que dona.


Altres apps de ciències

No me reprimeixo d’incloure un apartat amb una selecció d’altres aplicacions científiques que encara que no es dediquin a prendre dades dels sensors del mòbil crec que són de molt d’interès en les classes de ciències. Hi ha simuladors d’experiments, visualitzadors de molècules i objectes en 3D, localitzadors d’estrelles, il•lusions òptiques, calculadores químiques, informació científica, etc.

Laboratoris virtuals
LabInApp Physics Virtual LabLabInApp Physics Virtual Lab
LabInApp Physics Virtual Lab és un laboratori virtual en 3D amb 3 experiments (simulacions), que es poden ampliar si es col•labora econòmicament.

Ray Optics
Ray Optics és un simulador d’òptica geomètrica amb diagrames de raigs.

EveryCircuit
EveryCircuitEveryCircuit crea i simula circuits electrònics, i es poden importar circuits fets per altres usuaris. Molt bo. Més informació.

I Resistor Tool
I Resistor Tool és una bona app per calcular els valors de les resistències a partir de del codi de colors.

Particle Physics SimulatorParticle Physics Simulator
És un simulador de partícules de n-cossos on el comportament del sistema se regeix per les lleis de la gravetat.

Hologram Project by Kiste
Hologram Project by Kiste és un vídeo de 16 minuts que permet utilitzar el mòbil com a projector hologràfic. Ens lo explica Tavi Casellas en el seu bloc. No és un holograma, però ho sembla, i permet explicar el fenomen de la reflexió en objectes transparents. A les botigues d’apps hi ha centenars d’aplicacions i a YouTube molts vídeos que ens poden servir. No hi ha més que buscar Pyramid hologram i en trobarem bones i variades alternatives.

Cardboard
CardboardCardboard és una aplicació de realitat virtual de Google que amb l’ajut d’un telèfon i un visor de cartró permet visualitzar pel•lícules, jocs i aplicacions vàries en 3D. En Google us podeu informar i descarregar les instruccions per ver el visor vosaltres mateixos, però al mercat hi ha de tot tipus de dissenys i de tots els preus (des de 2€). Quant a les aplicacions, jocs i vídeos per utilitzar amb Carboard, la mateixa aplicació enllaça i amb la paraula cardboard apareixen en GooglePlay una gran quantitat de possibilitats. Aquí us presento MEL Chemistry un visualització 3D de molècules amb google-cardboard que també porta propostes d’experiments en vídeo. L’empresa ven unes caixes precioses d’experiments de química relacionats amb l’aplicació. Aquí teniu la llista d’experiments.

Una altra possibilitat de Google-Cardboard ve representada per Titans of Space® Cardboard VR, que és una breu visita guiada en realitat virtual (VR) del Sistema Solar i més enllá.

Sky Map
Sky MapGràcies al geoposicionament i la brúixola dels nous telèfons, Sky Map converteix el mòbil Android en una finestra oberta al cel nocturn (i diürn). No teniu més que enfocar el telèfon a la part del cel que vulgueu i us mostra les estrelles que esteu veient (o no, si és de dia): sembla màgia.

Podeu combinar Ski Map amb el clàssic planetari Stellarium. L’única pega és que com aplicació per a mòbil és de pagament.

Optical IllusionsIl•lusions òptiques
Quant a il•lusions òptiques també hi ha moltes aplicacions. Per exemple Magic Optical Illusions o Optical Illusions que permeten gaudir de les il•lusions òptiques en el mòbil. Test de Daltonismo no és sobre il•lusions òptiques, però permet una primera aproximació a si veiem bé els colors, o no.

Informació científica
ArbolAppPer exemple dues molt bones aplicacions: ArbolApp, que està fet pel Real Jardí Botànic del CSIC i ens permet identificar arbres silvestres de la Península Ibérica i les Illes Balears, i Mendelevium, que és una taula periòdica feta pel Museu de la Ciència de Valladolid

Calculadores químiques
Em mon de les calculadores químiques és molt ample. Per ficar una poso Solution Calculator Lite que us podria fer vida una mica més fàcil al laboratori.

Jocs científics
Quantum CatsAcabaré amb un subapartat de jocs científics. Experimentos de física puzle, de l’empresa Educ8s, és un d’ells en el que les lleis de la mecànica intervenen en la superació dels diferents nivells del joc. Un altre és Quantum Cats, que és com el Angry Birds però amb gats quàntics que segons les circumstàncies prenen les diverses propietats quàntiques de la matèria. Molt curiós.


 

Hi ha 6 comentaris

  1. Lorenzo, et felicito pel teu complet recull sobre aquest tema. Molt interessant… i, a més, ens dones una feinada per anar mirant i remenant.
    Suggeriment: també trobo interessant altres apps, les que converteixen el flash del mòbil en estroboscopi (Strobe Light, StroboLed) i SkyView Free que permet localitzar astres, constel·lacions, planetes.
    Apali, bona feina, i molt bon any 😉

    • Moltes gràcies, Tavi, me fa molt content que t’agradi.

      Tens raó que falten apps. En concret, fer servir el flaix com estroboscopi permet fer experiments molt interessants de percepció i de mesura de velocitats angulars. Segur que també hi ha aplicacions que milloren les que he proposat, i més si deixem passar el temps. Tots els suggeriments seran molt benvinguts.

      Per cert, què guapo has sortit en la caricatura!
      Ens veiem aviat

  2. Te felicito. Es exhaustiva y muy interesante. ¿Las de radioactividad miden bien?
    hay una aplicación sobre el experimento del Cern y análisis de las colisiones.
    Gracias por tu gran trabajo
    Emilio

  3. Muchas gracias, Emilio.

    Supongo que cuando hablas de la app del Cern te refieres a LHSee (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lhsee) que está muy bien.

    Respecto a las aplicaciones de radioactividad, he incluído GammaPix Lite que he visto que tenía buenas críticas, ya que daba valores de radiació del mismo orden que los contadores geiger.

    Con la app que he trabajado más es con la que han traducido como Mostrador de radiactividad. Como todos los teléfonos no tienen la misma cámara, primero hay que calibrarlos, pero una vez hecho da valores aceptables. Escribí una entrada al respecto hace un tiempo: Un comptador geiger en el telèfon (https://experimentaciolliure.wordpress.com/2012/07/24/un-comptador-geiger-en-el-telefon/).

    Efusivos saludos

  4. […] El blog de Lorenzo Ramírez contiene un buen número de recursos incluidos los anteriores. Está en catalán, pero si no lo hablas, ni siquiera en la más estricta de las intimidades puedes traducirlo con un traductor en línea; los resultados son mucho más que aceptables entre dos idiomas tan próximos. Tiene también otra entrada sobre los sensores que se pueden acoplar a nuestro móvil. […]

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.