Any internacional de la llum 2015: exposició del CSIC i altres propostes

Encara queda un quart de l’Any Internacional de la Llum i aquest començament de curs apareixen noves propostes per a continuar celebrant-lo. Així, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha elaborat, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), material didàctic en castellà útil per aprofundir d’una manera lúdica i didàctica en el món de la llum i les seves tecnologies associades. En concret han creat una exposició sobre la llum que anomenen Un Universo de Luz, unes unitats didàctiques que complementen l’exposició i unes fitxes d’experiments, que es poden descarregar lliurement a través del corresponent formulari.

Exposicion_la_luz

 

S’ofereixen tres guies didàctiques adaptades a diferents nivells educatius, que abasten des de 1r a 4t d’ESO fins 1r i 2n de Batxillerat. Aquests materials estan dirigits fonamentalment al professorat amb l’objectiu de servir com a eina de suport per aprofundir en els continguts de l’exposició Un Universo de Luz.

exp-any_llum_CSICLes 10 fitxes d’experiments estan pensades perquè els més joves de la família, i també els grans, aprenguin d’una manera senzilla i amena diferents conceptes relacionats amb la llum. Els experiments es poden realitzar tant a les aules com a les llars amb materials d’ús quotidià. Els continguts són adequats per a tots les edats (des d’Educació Infantil), però estan especialment orientats a nens i nenes de Primària i Secundària. Mentre els grans poden entendre la base científica de l’experiment, els més menuts observaran un fenomen físic suggerent.

Per últim, l’exposició Un Universo de Luz mostra al llarg de 20 panells les diferents aplicacions de la llum, ressaltant el paper que juguen en el nostre dia a dia i en com milloren la qualitat de vida de les persones. Des de la primera llum del cosmos o l’apassionant sistema visual humà, passant per fenòmens com els miratges, les aurores polars o els arc de sant Martí, en aquesta exposició es fa un repàs tant per les principals característiques i propietats de la llum com de les tecnologies i aplicacions que en ella es basen.

L’exposició es pot descarregar amb una bona definició i imprimir-la, però el CSIC disposa de dues còpies impreses itinerants que poden sol•licitar-se omplint i enviant per correu electrònic aquest formulari.

Prova experimental de la XXVI Olimpíada Espanyola de Física

La XXVI Olimpíada Espanyola de Física ha realitzat la seva especial contribució a l’Any Internacional de la Llum mitjançant una prova experimental dissenyada per Adolf Cortel, Alejandro del Mall i José Tornos. La prova proposa als alumnes deduir la Llei de Stefan-Boltzman i pot ser adequada com a recurs docent a secundària. Es pot descarregar, amb el seu enunciat, solucions i imatges del material, directament d’aquest enllaç.

Llum freda: Una bombeta dins de la Nevera?

Acabo enllaçant a un article sobre fenòmens luminescents, principalment enfocat a professors d’ensenyament secundari, amb propostes d’experiències, que ha publicat la professora de la Universitat Autònoma de Madrid Pilar Amo-Ochoa en al revista Anales de Química, de la Real Sociedad Española de Química.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.