Un comptador geiger en el telèfon

Fa uns dies, Anicet Cosials me va comentar l’existència d’un programa per smartphones que convertia el mòvil en un comptador geiger (més aviat en un mesurador de radioactivitat). El programa es diu Radioactivity Counter i està disponible per les plataformes Android i I-pad al preu de 3,49 € (hi ha una versió lite a 1,99 € i no hi ha versió gratuïta).

Ja havia tingut ocasió de comprovar com el meu telèfon era capaç de fer un munt de coses i ho vaig explicar en el taller Els ordinadors i els mòbils en el laboratori de física de la jornada de didàctica de les ciències de l’ICE de la UdL i cria que ho havia vist quasi bé tot, però aquesta nova possibilitat me va sobtar: Quin sensor era capaç de mesurar les radiacions beta i gamma?

Doncs…. el sensor de la càmera fotogràfica. Clar!, si la càmera és sensible als fotons de llum visible, com no ha de ser-ho als de dels gamma?.

El telèfon necessita, però, una mica de preparació. En primer lloc s’ha d’evitar que al sensor de la càmera arribi altra llum que no sigui la més energètica. Per aconseguir-lo s’ha de tapar l’objectiu de la lent amb un mínim de tres capes de cinta adhesiva negra.

En segon lloc, s’ha de calibrar. L’autor del programa ja te calibrats en la seva web tota una sèrie de mòbils, però si no és el cas (en el cas del meu telèfon), se li pot escriure (en anglès) i us ajudarà a fer la calibració de l’aparell amb la major amabilitat.

No es poden esperar virgueries. El tub d’un comptador geiger pot tenir 8 o 10 cm de longitud i el sensor de la càmera fotogràfica 2mm x 2mm. També depèn del sensor de la càmera. En la web l’autor també indica quines són les marques que millor funcionen.

Però sí que el programa, juntament amb el telèfon, són capaços de donar valors de l’ordre de magnitud de la radiació que estan mesurant i que es pot fer servir com a comptador de radioactivitat per mostrar a classe que determinats materials, com el granit o les caputxetes de les làmpades de gas de càmping, són emissors de radioactivitat.

Si disposeu d’un comptador geiger no cal embolicar-se, però el comptador més barat no el trobareu per menys de 150 € i segur que tots teniu a mà un telèfon d’aquests. El meu mòbil és un HTC Explorer i el venen lliure per 100 €

Com sabeu, patim una radioactivitat ambiental de fons, els valors de la qual els podeu consultat a la web de Consejo de Seguridad Nuclear. A Lleida tenim una radiació gamma mitjana de 130 nGy/h. A sota teniu les fotos del meus telèfon i comptador geiger amb la mesura que donen de la radiació gamma que pateixo a casa. Podeu comprovar que els valors de 146 nGy/h, que dona el geiger, i de 100 nGy/h, que dona el mòbil, són de l’ordre del que han de donar.

Comptador Geiger i telèfon mesurador de radioactivitat

Hi ha un comentari

  1. Una aplicació molt enginyosa de la càmera del telèfon mòbil i una manera de disposar d’una alternativa a un instrument que no és barat, com expliques a l’article.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.