Mesura de la velocitat del so en l’aire

1. El mètode més simple és cronometrar un eco, però és difícil trobar una paret i una distància apropiades. En tot cas es pot mesurar aproximadament la velocitat del so de la següent manera:

Ens fiquem a uns 33 o 34 metres d’una paret (la distància mínima per sentir l’eco és d’uns 17 metres) i donem cops de ma rítmicament intentant que el so de l’eco coincideixi amb el dels nostres cops de ma (això es pot fer amb una mica d’entrenament). Una altra persona cronometra el temps en donar una quantitat elevada de cops de ma (100 cops, per exemple) i es divideix pel nombre de cops,.

El càlcul de la velocitat del so es realitza dividint el doble de la distància a la paret pel temps entre cops. Si es repeteix l’experiment vàries vegades i es calculen les mitjanes es troben resultats acceptables.

Alternativament, si es disposa d’una ordinador i un micròfon, la mesura dels temps d’anada i tornada és molt més fàcil, com ens mostren els alumnes del vídeo:

2. El mètode de laboratori més clàssic és mitjançant la ressonància d’un tub transparent parcialment submergit en aigua, amb un diapasó, que és el que proposa aquest protocol del CDEC i es pot veure en aquests videos:

3. Un altre sistema clàssic que permet mesurat la velocitat del so en diferents gasos però que necessita un utillatge més sofisticat (generador de funcions o ordinador amb programari adequat) és mitjançant un tub de Kundt, com en aquest altre protocol també proposat pel CDEC.

4. Si es disposa d’un ordinador, la forma més fàcil actualment de mesurar la velocitat del so en l’aire és gravant el so d’un tub d’assaig al que es bufa o d’una flauta dolça i analitzant la gravació amb un programari com CoolEdit o Audacity. El protocol explica com s’ha d’utilitzar el CoolEdit i a la pàgina 7 concreta la mesura de la velocitat del so.

5. Si es disposa del maquinari adequat (ordinador i consola o interfície recol·lectora de dades) és possible també mesurar el temps que triga un so en recórrer la distància entre dos micròfons i calcular directament la velocitat.

6. Per últim us enllacem a una petita història de la mesura de la velocitat del so.

Hi ha 4 comentaris

    • La velocitat del so es mesura, com qualsevol celeritat, en unitats de distància dividit per temps, normalment en m/s (metres/segon) que són les unitats del Sistema internacional (SI) ja que el seu valor està al voltant dels 340 m/s en l’aire, que és un valor d’una grandària còmoda per treballar.

  1. Un recull molt interessant !! Una petita aclaració. A l’experiència 5 es diu que en alguns instituts hi ha la consola Microlog crec que hauria de dir Multilog

    • Moltes gràcies, Jaume, pel teu cometari. Tens raó, el sistema d’adquisició de dades que hi ha als instituts és la consola Multilog Pro amb el programari Multilab que distribueix l’empresa TSD.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.