Smartphonique. Experiències de física amb un Smartphone

Ara fa sis mesos us parlava de la publicació francesa 61 mètodes per a calcular l’altura d’un edifici, la major part d’ells amb un telèfon mòbil. Avui us porto un altre llibre escrit pel professor de la universitat de Bordeus Ulysse Delabre titulat Smartphonique. Expériences de physique avec un smartphone que es va publicar fa tot just un any, al mateix temps que jo mateix vaig treure el meu Experimentación en física con dispositivos móviles.

És un llibre que està molt bé i és paral·lel al meu en molts aspectes, per exemple amb la intenció amb la que a estat fet, les aplicacions que utilitza, o les experiments que aborda. Mejorando lo presente 😉 , és un bon llibre per iniciar-se en l’experimentació en ciències, sobre tot en la Física, amb l’ajut dels telèfons mòbils, i pot ser útil tant pel professorat de secundària com pel seu alumnat. Els apartats principals hi són:

  • Aplicacions a utilitzar als mòbils
  • Els sensors del telèfons
  • Mesurar distàncies i velocitats
  • Experiències de mecànica
  • Experiències d’acústica
  • Experiències d’òptica
  • Experiències en altres disciplines científiques

Encara que si voleu l’índex complet podeu acudir al tast de Google Books.

Així com aquí no ha triomfat el terme smartphone per a referir-se als telèfons mòbils a França sí, i per això Ulysse Delabre ha inventat la paraula Smartphonique (Esmartfònica) per a la disciplina (que s’ha d’acabar d’establir) que estudia la utilització dels telèfons mòbils intel·ligents a les ciències, i me sembla un nom ben trobat.

Jo, però, parlo de dispositius mòbils perquè les tauletes moltes vegades van més bé que els telèfons per a l’experimentació, i perquè no vull prescindir dels ordinadors, sobre tot els portàtils.

Aquest professor també anomena Smartphonique una pàgina web que aglutina continguts relacionats amb l’experimentació en ciències amb telèfons intel·ligents de diferents institucions franceses. La pàgina està en francès, que ja sé que no és la llengua predilecta dels que teniu menys de 50 anys, però dóna l’opció per alguns items de l’anglès, i amb el traductor de Google, del català i el castellà, amb molt bones traduccions ja que l’estructura de les llengües romàniques és molt similar.

El llibre té un preu de 17,90 € i el podeu encarregar a la vostra llibreria i també per Amazon. Ara bé, els experiments del llibre (i més encara) hi són penjats a una web de la universitat de Bordeus amb una llicencia creative commons de manera que us els podeu baixar i utilitzar a la vostra conveniència. A més quasi tots els protocols venen acompanyats amb un vídeo, el que ajuda a entendre més bé com es pot fer l’experiment.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.