Codap: un programari en línea de tractament gràfic de dades

La setmana passada es va realitzar a la Universitat de Lleida una estupenda jornada titulada Big data i la (r)evolució de les dades a les aules com a cloenda d’un projecte Erasmus+ anomenat Strategic Partnerships for Innovation in Data Analytics in Schools (SPIDAS).

En aquest projecte han participat centres de secundaria i universitats de tres països diferents amb la idea d’introduir l’alumnat de secundària en el tractament i anàlisi de dades (gran quantitat de dades). En concret, de Lleida han participat els collegis Claver i Maristes, l’institut Guindàvols i la Universitat de Lleida, i necessitaven un aplicatiu informàtic comú per tots ells i que fora prou potent i prou senzill d’utilitzar ja que el projecte incloïa als nens i nenes del nivell dels primers cursos de l’ESO.

Van trobar un aplicatiu en línia anomenat Common Online Data Analysis Platform (CODAP), que és un programari lliure de tractament gràfic de dades adreçat al mon educatiu des de sisè de primària. Podrien haver utilitzat qualsevol full de càlcul o programari d’ordinador com Calc (de LibreOffice) o SciDavis, respectivament, però resultaven molt més complicats d’utilitzar. Aixó no vol dir que Codap no sigui potent, que ho és molt, però és molt intuïtiu i amb una corba d’aprenentatge molt curta.

Per a començar a usar Codap no hi ha mées que entrar en la web i clicar en Try Codap, a dalt i a la dreta. S’escull Create new document i es canvia, si es vol, al castellà. També es pot entrar directament per aquí. Una vegada en l’aplicatiu en línia es poden entrar les dades manualment o a partir d’un fitxer .txt o .csv, obrint-lo o arrossegant-lo des de l’administrador d’arxius. Els canvis de l’arxiu es poden guardar o exportar, així com les gràfiques que es generen.

Crear una gràfica és facilíssim, només cal clicar en la icona gràfica i arrossegar els capsals de les columnes que interessi als eixos corresponents. Les gràfiques es poden personalitzar i editar en el mateix programari.

Quan es representen gràficament parells de valors quantitatius el programa proporciona si es vol la gràfica de la recta de regressió, la seva equació i el valor del coeficient de regressió, però no és possible estudiar la dependència entre les variables segons una línia de tendència, com si es pot fer amb un full de càlcul o un programari tradicional de tractament gràfic de dades, així que Codap no te un ús fàcil per estudiar la relació quantitativa entre variables, tant necessària en molts experiments de Física. Encara però sempre és possible, amb l’aplicació de fórmules del propi programari, modificar una columna de dades per tal de linealitzar la relació.

No he trobat manuals i ajudes més que en anglès, que ja està bé per col·laborar amb els companys de llengües estrangeres, però amés, com el programari és intuïtiu, no hi ha com anant provant, com fa la canalla. Per altra banda, en la web del Codap hi ha un munt de propostes que serveixen d’exemple del què es pot arribar a fer. En resum, un aplicatiu molt a tenir en compte.


PD.  Fernando Sanchez de Ocaña, professor del Collegi Claver de Lleida, que juntament amb Kiko Solsona va fer la presentació del programari en la jornada que he comentat al començament d’aquesta entrada, han (re)elaborat en català un manual de Codap i l’ofereixen en format word per a que sigui més fàcil la seva modificació. Moltes gràcies a tots dos!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.