61 mètodes per a calcular l’altura d’un edifici

És molt coneguda l’anècdota que normalment s’atribueix a Ernest Rutherford i el seu deixeble Niels Bohr en la que Rutherfor ajuda un col·lega que havia ficat com a pregunta d’un examen la següent: “Demostri com és possible determinar l’altura d’un edifici amb l’ajuda d’un baròmetre”.

Resulta que un dels alumnes havia respost el següent: “Porti el baròmetre al terrat de l’edifici i lligui’l amb una corda molt llarga. Despengi’l fins a la base de l’edifici, marqui i mesuri. La longitud de la corda és igual a l’altura de l’edifici”, i el professor amic de Rutherford no sabia si aprovar o suspendre’l. Resulta que indagant una mica més es veu que aquest estudiant era capaç de resoldre el problema de moltes maneres i, finalment es descobreix que era un geni anomenat Niels Bohr

No hi ha més que escriure en Google el títol de la pregunta determinar l’altura d’un edifici amb l’ajuda d’un baròmetre per obtenir una gran quantitat de resultats en els que s’explica l’anècdota amb més detall. Per exemple, en el primer que m’ha sortit.

El que no diuen la majoria dels autors és que, encara que è ben trovato, non è vero, ja que aquesta llegenda urbana, com bé explica el professor Martin Monteiro, va ser popularitzada pel professor universitari americà Alexander Calandra a partir de publicar-la a l’any 1959 i posteriorment, amb el títol d’Angels on a Pin.

Des de 2013 els professors Julien Bobroff (Universitat Paris-Sud) i Frédéric Bouquet (Universitat Paris-Saclay) han engegat amb altres col·legues el projecte La Physique Autrement que combina Física i disseny. L’últim treball que recentment han publicat (en col·laboració amb Giovanni Organtini de la Sapienza Università di Roma) agafa la idea de les diverses formes de mesurar l’altura d’un edifici de Alexander Calandra i l’exprimeixen al màxim aconseguint 61 façons de mesurer la hauteur d’un bâtiment avec votre smartphone! (en francès i anglès).

En forma de vinyetes esquemàtiques, però amb un disseny molt atractiu expliquen totes les formes que han trobat de mesurar altures amb un telèfon intel·ligent. Es poden baixar lliurement tots els experiments en format PDF, o per seccions ordenades pel mètode utilitzat (mecànica, acústica, matemàtiques, etc.) o pel format del PDF, etc.

El document és esplèndid, però li falta molta informació per a realitzar els experiments. Afortunadament, la primavera passada vaig fer una recopilació en la que feia un repàs del sensors que tenen el dispositius mòbils (telèfons i tauletes) i de la forma d’utilitzar-los per a l’experimentació en física. Així que, en molts dels casos, si voleu fer una mesura de l’edifici no teniu més que escollir el mètode i acudir a Experiments de ciències amb dispositius mòbils, o directament a Experimentación en Física con dispositivos móviles i consultar la forma de fer-ho.


 

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.