Les 10 (o més) reaccions de Química més espectaculars (2)

Continuació de les 10 reaccions de Química més espectaculars que es poden fer en un laboratori escolar


3.- La reacció dels ossets de gominola (o de les llaminadures vàries)

És una reacció tant espectacular que cada any els meus alumnes la porten a la fira de Ciència al carrer de Lleida. Consisteix en escalfar una punta d’espàtula de clorat de potassi en un tub d’assaig fins que fon, moment en el que s’hi fica l’osset (o un bocí de la llaminadura que es vulgui). A l’instant comença a cremar amb gran virulència i emetent una llum intensa.

 Llaminadura i clorat

Les reaccions d’oxidació es poden classificar, segons la velocitat de reacció en: lentes, com l’oxidació d’un bocí de ferro; ràpides, com la combustió de la llana d’acer; o instantànies, com les deflagracions i detonacions. La combustió és una reacció d’oxidació ràpida entre un combustible (agent reductor que cedeix electrons al oxidant) i un comburent (agent oxidant que capta electrons del combustible) que es caracteritza per l’emissió de llum i calor. En aquest cas el combustible és la llaminadura (l’osset, o un tros de núvol o de paper) i el combustible l’oxigen que es desprèn en descomposar-se el clorat de potassi quan l’escalfem fins a liquació.

Més informació detallada de com fer la reacció trobeu al wiki Experimenta i si voleu veure-la podeu mirar aquest vídeo.


4.- Coca-cola ligt i els Mentos

No és ben bé una reacció química la que provoca les famoses fonts de coca-cola, però podem donar per bo pop com animal de companyia.

Les begudes carbòniques es preparen pressionat diòxid de carboni dins de l’ampolla durant el procés d’envasament, el que significa que hi ha prou d’aquest gas esperant alliberar-se quan la pressió disminueixi, motiu pel qual les gasoses, en obrir-les, desprenen bombolles.

Geiser de mentos
Mentos en varis líquids carbonatats. D’esquerra a dreta: Aigua carbonatada (Perrier), Coca-cola clàssica, Sprite, i Coca-cola light. Per K. Shimada [Wikipedia]
Però… perquè la coca-cola light i els mentos funcionen millor que la gasosa i el sucre, per exemple?.

Mentos geyser tubeEn deixar caure els ments el procés d’alliberament de diòxid de carboni s’accelera per diversos motius: a) els mentos són prou densos i s’enfonsen ràpidament, b) trenquen la tensió superficial de la beguda, i c) els minúsculs clotets que cobreixen l’exterior d’aquests caramels fan que l’àrea de la superfície sigui més gran, la qual cosa implica que es poden formar moltes més bombolles i el diòxid de carboni es pot alliberar de manera més violenta,.

Per tant, no és gens recomanable menjar un mentos amb la boca plena de Coca-cola light, entesos?, encara que a youtube ja hi ha de vídeos en els que això es fa.

De totes maneres, que surti bé no és gens de fàcil. S’ha de ficar dins l’ampolla una bona quantitat de mentos i tots alhora. Per aconseguir bons resultats venen un aparellet que anomenen Geyser Tube, que mecanitza el procediment.

Aquí teniu l’explicació molt més detallada del que passa i per què passa del que jo he explicat, que resumeix l’article original  en l’Am. J. Phys i el corresponent ppt de la doctora Tonya Coffey. Per a gaudir dels rajolins aquí hi ha un vídeo a càmera lenta del fenomen.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.