Ara que comença l’any 2010, els que tenim estima per la Química ja podem començar a preparar-nos per celebrar l’any vinent, 2011, l’Any internacional de la Química.
De fet, ja hi ha institucions que ja han començat, com la Societat Catalana de Química (filial de l’Institut d’estudis catalans), que ens proposa participar en l’elaboració d’un calendari químic per l’any vinent.
Com és que s’ha decidit aquesta celebració?. Doncs, l’agost de 2007, durant l’Assemblea General de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) realitzada a Torí Itàlia, es va arribar a l’acord a proclamar l’any 2011 com el “Any Internacional de la Química “. Com a segon pas a seguir, a mitjans del 2008, el consell directiu de la UNESCO va promoure davant l’Organització de les Nacions Unides aquesta iniciativa, finalment aprovada en la 63a sessió de l’Assemblea General per la qual es proclama 2.011 Any Internacional de la Química i confereix a la UNESCO i la IUPAC la direcció i coordinació de les activitats relacionades amb aquest esdeveniment..
Els arguments usats per tirar endavant d’aquesta iniciativa van ser els següents:
- L’enteniment i per tant la capacitat per transformar i utilitzar la matèria que constitueix el nostre món es basa en la ciència química.
- L’educació química és essencial per solucionar els enormes reptes que actualment enfronta la humanitat per a la seva supervivència, com són el canvi climàtic, la producció suficient d’aigua neta, d’aliments i d’energia, així com la conservació del medi ambient.
- El desenvolupament i aplicació de la química fa possible la producció de medicines, combustibles i pràcticament tots els productes necessaris en la nostra vida diària.
- L’any 2011 ofereix l’oportunitat de celebrar les contribucions de les dones a la ciència en ocasió del primer centenari de l’atorgament del Premi Nobel de Química a Maria Sklodowska-Curie.
- La designació de l’any 2011 com “Any Internacional de la Química” dóna l’oportunitat d’establir un major nombre de contribucions científiques entre les diverses nacions.
Pàgina oficial
Pàgina de la IUPAC sobre l’any internacional: