Activitats de l’Any Internacional de la química pel curs 2011-12

Entre les moltes activitats que en l’Any Internacional de la Química s’estan proposant per portar a terme en els centres educatius de secundària vull destacar les que proposen la IUPAC-UNESCO amb el suport del CDEC, UNESCOCAT i la Societat Catalana de Química, i les proposades per l’Associació de professors de Física i Química de Catalunya (apFQc).

Són un conjunt d’activitats que, encara que proposades ara, es poden desenvolupar al llarg del proper curs 2011-12. Però, com en aquests últims dies del curs és quan comença el professorat a preparar la feina pel vinent, crec que és convenient donar-les un cop d’ull ara si es volen realitzar. De fet, l’apFQc demana que se’ls enviï un correu si es pensa participar.

Són activitat variades que abasten tots els cursos de l’ESO i el batxillerat i que es poden realitzar en seu conjunt, o bé una de sola aïllada. Que les fruïu!

Global Water Experiment

Sota aquest títol estan englobades les activitats proposades per la Comissió Internacional de l’AIQ que promou la participació d’alumnes de tot el món en la realització d’activitats experimentals que posen en relleu el paper de la química en relació amb la qualitat de l’aigua i els tractaments de depuració i de potabilització.

Els estudiants —des dels alumnes de l’escola primària fins als estudiants de secundària obligatòria i batxillerat— podran realitzar un conjunt de quatre activitats experimentals per a explorar un dels recursos més importants de la Terra, l’aigua. Els resultats dels experiments es mostraran, en línia, en un mapa que els permetrà comparar els resultats i comunicar-se amb altres estudiants d’arreu del món.

Activitats del “Global experiment” en català

Activitat 1: pH del planeta

Activitat 2: L’aigua: sense brutícia ni gèrmens

Activitat 3: Les aigües salades

Activitat 4: Destil·lador solar

Global Experiment: Pòster de presentació

Per a inscriure’s i enviar els resultats: http://water.chemistry2011.org/web/iyc

Activitats proposades per l’apFQC

Des de l’Associació faran un recull dels resultats que es presentin i premiaran el millors treballs de centre fets per alumnes d’ESO i Batxillerat. Els resultats es poden enviar fins el 17 de febrer de 2012.

Podeu consultar el díptic aquí i us podeu inscriure al concurs omplint la butlleta d’inscripció que podeu descarregar aquí.

 

Han agrupat les activitats en quatre blocs

Bloc 1: Projecte internacional “L’aigua, substància vital”

1r i 2n ESO: Propietats de l’aigua. Treballar els canvis d’estat i les propietats característiques és el primer pas per l’estudi de la química. Aquesta activitat també ajudar a aprofundir en el mètode científic. Descarregar guions activitats.

Bloc 2: El Sistema periòdic

2n i 3r ESO: Jocs sobre la Taula periòdica. Descarregar guions activitats. En tractar l’àtom i la taula periòdica, proposem formes de fer el seu aprenentatge amè i més proper als estudiants. Descarregar Juguem amb la taula periódica

1r i 2n Batxillerat: Construcció d’una Taula periòdica. Construir una taula periòdica original per ser exposada al centre i que ajudi a difondre la química entre la resta d’alumnat Descarregar guions activitats.

Descarregar Taula periòdica gegant 1

Descarregar Taula periòdica gegant 2

Descarregar Test sobre la taula periòdica

Descarregar Poema La taula Periòdica

Bloc 3 : Microescala

3r i/o 4rt ESO: Química gota a gota. Treballem les reaccions químiques, proposem a la gota, dividides en tres blocs: a) reaccions àcid – base, b) reaccions de precipitació i c) reaccions redox. Abaratint, alhora, el cost i minimitzant els residus. Descarregar guions activitats

1r i 2n Batxillerat: Química talla S. Proposem una sèrie de reaccions amb gasos a l’interior de xeringues, treballant sense necessitat de campana. Descarregar guions activitats.

Bloc 4: Química, Tecnologia i Societat

1r Batxillerat CMC: Economia i indústria. On instal·lem les industries químiques? Pros i contres de la instal·lació d’una nova empresa. Relacionar el creixement social i econòmic amb la conservació del medi ambient i preservació del territori. Descarregar guions activitats.

Tots els nivells: Entrevistem un científic. Entrevista virtual: descarregar guions activitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.