Entre les moltes activitats que en l’Any Internacional de la Química s’estan proposant per portar a terme en els centres educatius de secundària vull destacar les que proposen la IUPAC-UNESCO amb el suport del CDEC, UNESCOCAT i la Societat Catalana de Química, i les proposades per l’Associació de professors de Física i Química de Catalunya (apFQc).
Són un conjunt d’activitats que, encara que proposades ara, es poden desenvolupar al llarg del proper curs 2011-12. Però, com en aquests últims dies del curs és quan comença el professorat a preparar la feina pel vinent, crec que és convenient donar-les un cop d’ull ara si es volen realitzar. De fet, l’apFQc demana que se’ls enviï un correu si es pensa participar.
Són activitat variades que abasten tots els cursos de l’ESO i el batxillerat i que es poden realitzar en seu conjunt, o bé una de sola aïllada. Que les fruïu!
Global Water Experiment
Sota aquest títol estan englobades les activitats proposades per la Comissió Internacional de l’AIQ que promou la participació d’alumnes de tot el món en la realització d’activitats experimentals que posen en relleu el paper de la química en relació amb la qualitat de l’aigua i els tractaments de depuració i de potabilització.
Els estudiants —des dels alumnes de l’escola primària fins als estudiants de secundària obligatòria i batxillerat— podran realitzar un conjunt de quatre activitats experimentals per a explorar un dels recursos més importants de la Terra, l’aigua. Els resultats dels experiments es mostraran, en línia, en un mapa que els permetrà comparar els resultats i comunicar-se amb altres estudiants d’arreu del món.
Activitats del “Global experiment” en català
Activitat 1: pH del planeta
Activitat 2: L’aigua: sense brutícia ni gèrmens
Activitat 3: Les aigües salades
Activitat 4: Destil·lador solar
Global Experiment: Pòster de presentació
Per a inscriure’s i enviar els resultats: http://water.chemistry2011.org/web/iyc
–
Activitats proposades per l’apFQC
Des de l’Associació faran un recull dels resultats que es presentin i premiaran el millors treballs de centre fets per alumnes d’ESO i Batxillerat. Els resultats es poden enviar fins el 17 de febrer de 2012.
Podeu consultar el díptic aquí i us podeu inscriure al concurs omplint la butlleta d’inscripció que podeu descarregar aquí.
Han agrupat les activitats en quatre blocs
Bloc 1: Projecte internacional “L’aigua, substància vital”
1r i 2n ESO: Propietats de l’aigua. Treballar els canvis d’estat i les propietats característiques és el primer pas per l’estudi de la química. Aquesta activitat també ajudar a aprofundir en el mètode científic. Descarregar guions activitats.
Bloc 2: El Sistema periòdic
2n i 3r ESO: Jocs sobre la Taula periòdica. Descarregar guions activitats. En tractar l’àtom i la taula periòdica, proposem formes de fer el seu aprenentatge amè i més proper als estudiants. Descarregar Juguem amb la taula periódica
1r i 2n Batxillerat: Construcció d’una Taula periòdica. Construir una taula periòdica original per ser exposada al centre i que ajudi a difondre la química entre la resta d’alumnat Descarregar guions activitats.
Descarregar Taula periòdica gegant 1
Descarregar Taula periòdica gegant 2
Descarregar Test sobre la taula periòdica
Descarregar Poema La taula Periòdica
Bloc 3 : Microescala
3r i/o 4rt ESO: Química gota a gota. Treballem les reaccions químiques, proposem a la gota, dividides en tres blocs: a) reaccions àcid – base, b) reaccions de precipitació i c) reaccions redox. Abaratint, alhora, el cost i minimitzant els residus. Descarregar guions activitats
1r i 2n Batxillerat: Química talla S. Proposem una sèrie de reaccions amb gasos a l’interior de xeringues, treballant sense necessitat de campana. Descarregar guions activitats.
Bloc 4: Química, Tecnologia i Societat
1r Batxillerat CMC: Economia i indústria. On instal·lem les industries químiques? Pros i contres de la instal·lació d’una nova empresa. Relacionar el creixement social i econòmic amb la conservació del medi ambient i preservació del territori. Descarregar guions activitats.
Tots els nivells: Entrevistem un científic. Entrevista virtual: descarregar guions activitats.